sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Valkoinen pizza viinirypäleiden, pekonin ja gruyeren kera



Vuodenvaihteesta oli jäljellä jääkaapissa viinirypäleitä ja gruyere-justoa. Löysin netistä reseptin, jossa niiden lisäksi pizzaan tarvittiin vain pekonia ja tavanomaisia pizza-aineksia. Pohjan valmistus poikkesi aiemmin käyttämästäni tavasta ja päällystyskin oli täysin erilainen. Vaikutti mielenkiintoiselta, joten oli pakko kokeilla.


Valkoinen pizza viinirypäleiden, pekonin ja gruyeren kera

Pizzapohja
1 ps               kuivahiivaa
1 tl                juoksevaa hunajaa
1,8 dl            lämmintä (n.40 ˚C) vettä
3 dl               vehnäjauhoja
+ 1 dl            jauhoja työtasolle ja vaivaamiseen.
1 tl                hienoa merisuolaa
1 rkl              oliiviöljyä

Sekoita pienessä kulhossa tai isossa mukissa lämmin vesi, kuivahiiva ja hunaja. Anna sekoituksen olla hetken aikaa niin hiiva alkaa syödä sokereita ja käymisprosessi käynnistyy. Kulhon pinnalle nousee tumman olutvaahdon tapainen vaahto, joka kuuluu asiaan.

Sekoita isossa kulhossa 3 dl jauhoja ja suola. Lisää sinne hiivaliuos ja oliiviöljy. Taikina näyttää tässä vaiheessa sotkuiselta ja vetelältä. Sekoita aluksi lusikalla ja sitten omin pikku kätösin kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle työtasolle ja vaivaa käsin kunnes se muuttuu köysimäisestä ja omituisesta sileäksi ja venyväksi. Tähän menee noin 5 minuuttia. Tiedät, että taikina on valmis, kun sen pinta on kuivahko ja taikina on pallomainen. Laita taikina kulhoon, peitä se ja anna nousta kaksinkertaiseksi eli vajaan tunnin ajan. Sillä aikaa voit valmistaa täytteen.

Täyte
3 dl                tummia kivettömiä viinirypäleitä
4                    pekoniviipaletta, valmiita pekonikuutioita tai pancettaa (nam)
1                    salottisipuli tai keltasipuli hienonnettuna
0,5 dl             kuivaa vermuttia
3 dl                raastettua gruyerea
                      merisuolaa myllystä
                      mustapippuria myllystä
1-2 rkl           oliiviöljyä

Pese ja kuivaa viinirypäleet ja puolita ne. Pilko pekoni sentin paloiksi ja ruskista ne rapeiksi keskilämpöisellä pannulla. Kuullota pekonista sulaneessa rasvassa hienonnettu sipuli. Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää vermutti. Anna sen kiehua puoleen. Lisää pannulle viinirypäleet ja kypsennä niin, että ne ovat vähän pehmenneet ja kuori alkaa juuri irrota, mutta ne pysyvät vielä muodossaan. Tähän menee ehkä minuutti. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja siirrä pannu sivuun jäähtymään. Kun paistos on jäähtynyt, sekoita siihen vielä gruyereraaste ennen täytteen levittämistä.

Kuumenna kiertoilmauuni 200˚C :een. Kun taikina on noussut, kumoa se jauhotetulle työtasolle ja muotoile siitä käsin levittelemällä sopivan paksuinen ja jotenkuten pizzaa muistuttava levy. Kaulimalla pohjasta tulee ohuempi ja tiiviimpi, mutta tämän ei ole tarkoitus olla sellainen. Siirrä levy leivinpaperille ja uunipellille. Sivele levy oliiviöljyllä. Levitä täyte ja paista kauniin näköiseksi. Minulla se kesti 15 minuuttia, mutta riippuu vähän uunista. Nosta uunista ja rouhi pinnalle vähän mustapippuria. Lisää pinnalle vielä vähän rucolaa.


Ei kommentteja: