Keittopäivän
ateriaa miettiessäni muistin Pho-keiton, vietnamilaisittain Phở, jota
olen aiemminkin valmistanut pikaversiona käyttäen valmista lihalientä.
Hämmästyksekseni huomasin, että emme ole koskaan jostakin syystä postanneet
sitä. Olinkin tällä kertaa päättänyt valmistaa sen pitkän kaavan mukaan ja
ostin perjantaina ainekset sunnuntaita varten. Lauantaina sitten huomasin, että
Sauvajyväsenkin oli tehnyt mieli tätä maittavaa keittoa. Oma, eri lähteistä
koostamani versio onneksi poikkeaa valmistustavaltaan hänen versiostaan sen
verran, ettei se herätä ajatuksia liian läheisestä inspiroitumisesta.
Aineslistassa pavun idut ovat suluissa siksi, että en onnistunut saamaan niitä
käymistäni kaupoista. Ne toisivat mukavasti rakennetta keittoon, joten jos
sellaisia kasvatat tai onnistut kaupasta saamaan, niin kannattaa kokeilla.
Pho
keitto
1 kg naudan
ydinluita
1 kg häränhäntiä
3 sipulia
lohkottuna 4 osaan
80 g tuoretta
inkivääriä viipaloituna
500 g pala
naudan rintaa
4 varsisellerin
vartta
2 kanelitankoa
2 tl korianterin
siemeniä
2 tl fenkolin
siemeniä
2 tl kokonaisia
mustapippureita
6 tähtianista
2 kokonaista
kardemummaa
1 tl neilikoita
1 rkl ruokosokeria
3 rkl kalakastiketta
5 l vettä
2 tl karkeaa
merisuolaa
500 g riisinuudeleita
(150 g pavunituja)
250 g naudan
flank steakia hyvin ohuina viipaleina
1 nippu
kevätsipulia viipaloituna
2 tuoretta
punaista chiliä ohuina viipaleina
ruukku Thaibasilikaa
ruukku minttua
ruukku korianteria
3 limettiä
lohkoina
Huuhdo ja kuivaa luut ja häränhännät. Laita ne yhdessä
sipulien ja inkiväärin kanssa uunivuokaan ja ruskista 220 ˚C uunissa 30 – 40
minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Siirrä ne isoon kattilaan ja
laita sinne myös häränrintapala, sellerit, kanelitanko, korianterin ja
fenkolinsiemenet samoin kuin pippurit, tähtianikset, neilikat, ruokosokeri,
kalakastike ja merisuola. Lisää 5 litraa vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Anna
kiehua miedolla lämmöllä 3 tuntia.
Nosta kahden tunnin jälkeen naudan rintapala pois
liemestä ja anna jäähtyä.
Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan. Älä anna enää
kiehua voimakkaasti, sillä se voi tuhota liemen herkän maun. Lisää tarvittaessa
kalakastiketta.
Viipaloi jäähtynyt naudanrinta ohuiksi viipaleiksi.
Puolita kevätsipulit valkoiseen ja vihreään osaan.
Viipaloi valkoinen osa ohuiksi viipaleiksi ja laita ne liemen joukkoon.
Viipaloi chili ja lisää sekin liemeen. Viipaloi kevätsipulin vihreä osa ja
siirrä sivuun odottamaan.
Viipaloi flank steak ohuiksi viipaleiksi. Voit
tarvittaessa laittaa sen ensin pakastimeen 10 minuutiksi ennen viipalointia.
Viipaleet kypsyvät lautasella kuumassa liemessä.
(Ryöppää pavunidut nopeasti kiehuvassa vedessä.) Laita
riisinuudelit kiehuvaan veteen 2 minuutiksi ja valuta ne.
Jaa nuudelit lautasille ja lisää (ryöpätyt pavunidut
ja) vihreää kevätsipulia. Aseta niiden päälle
kypsiä naudanrintaviipaleita ja
kypsentämättömiä flank steakin viipaleita. Lisää muutama thaibasilikan-,
mintun- ja korianterinlehti. Kaada kuumaa lientä lihojen ja nuudelien päälle ja
tarjoile heti. Mausta lohkosta puristetulla limettimehulla ja tarvittaessa
kalakastikkeella.
2 kommenttia:
Oi, oi, pho on niin hyvää!
Vietnamilainen ruoka on omanlaistaan, todella hyvää.
Lähetä kommentti