Jambalaya
on louisianalainen riisiruoka, jota voi verrata espanjalaiseen paellaan. Tätä
kreolikeittiön herkkua valmistetaan erilaisina versioina, jotka sisältävät kanaa, makkaraa, porsaanlihaa, äyriäisiä ja katkarapuja erilaisina
yhdistelminä. Jambalayan perusaineksiin kuuluu eurooppalaisen mirepoixin
vastine, kreoli- ja cajunkeittiön pyhä kolminaisuus - holy trinity – jossa on
sipulia, varsiselleriä ja vihreää paprikaa. Me emme kumpikaan erityisesti
rakasta paprikaa, joten minun versiossani ei sitä ole. Jos haluat käyttää sitä
reseptiä kokeillessasi, niin se pilkotaan pieneksi ja lisätään pannulle yhtä
aikaa sipulin ja varsisellerin kanssa.
Jambalaya
2-3 grillattua
broilerin koipireittä
150 g chorizo
raakamakkaraa (2 kpl)
200 g kuorittuja
jättiravunpyrstöjä
100 g pala
hyvää savukinkkua
2,5 dl pitkäjyväistä
riisiä
1 sipuli
2-3 valkosipulin
kynttä
2-3 sellerinvartta
(1-2 vihreää
paprikaa)
1 tlk kirsikkatomaatteja
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl cajun
maustesekoitusta
1 tl kuivattua
timjamia
1 tl kuivattua
oreganoa
1 laakerinlehti
4-5 dl kanalientä
4-5 kevätsipulia
lehtipersiljaa
sormisuolaa
mustapippuria
myllystä
oliiviöljyä
Käytin tässä versiossa kaupan grillattua broileria,
koska halusin hieman grillin makua jambalayaan. Kotona itse grillattu on
tietenkin parasta. Jos kypsennät broilerin pannulla, niin paloittele se, mausta
suolalla ja mustapippurilla, ja ruskista aluksi erikseen ennen chorizon
lisäämistä pannulle.
Poista makkarasta kuori ja viipaloi se. Kuumenna öljyä
paistinpannulla ja ruskista chorizo nopeasti. Nosta makkaranpalat pois pannulta
ja laske lämpöä. Laita karkeasti paloiteltu sipuli ja sellerinvarsiviipaleet pannulle.
Kypsennä niitä välillä sekoitellen 8 minuuttia kunnes sopivan pehmeitä. Lisää
raastettu valkosipuli, cajunmauste, timjami ja oregano pannulle ja sekoita ne
sipulin ja sellerin kanssa. Laita riisi pannulle ja sekoita se. Lisää sitten
tomaatit ja tomaattipyree. Mausta suolalla ja muutamalla rouhauksella
mustapippuria. Laita lopuksi 4 dl kuumaa kanalientä pannulle ja anna kiehua 10
minuuttia. Lisää jättiravunpyrstöt, pieneksi kuutioitu kinkku ja kevätsipulia
viipaleina. Säästä kevätsipulin vihreää osaa annoksen pinnalle. Anna kiehua
vielä viitisen minuuttia, kunnes ravut ovat kypsiä ja riisi sopivan kypsää.
Lisää tarvittaessa kuumaa kanalientä ja jos se loppuu, niin kuumaa vettä. Nosta
jambalaya lautaselle ja ripottele pinnalle kevätsipulia ja lehtipersiljaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti