lauantai 23. tammikuuta 2016

Jambalaya kreolikeittiön tapaan


Jambalaya on louisianalainen riisiruoka, jota voi verrata espanjalaiseen paellaan. Tätä kreolikeittiön herkkua valmistetaan erilaisina versioina, jotka sisältävät kanaa, makkaraa, porsaanlihaa, äyriäisiä ja katkarapuja erilaisina yhdistelminä. Jambalayan perusaineksiin kuuluu eurooppalaisen mirepoixin vastine, kreoli- ja cajunkeittiön pyhä kolminaisuus - holy trinity – jossa on sipulia, varsiselleriä ja vihreää paprikaa. Me emme kumpikaan erityisesti rakasta paprikaa, joten minun versiossani ei sitä ole. Jos haluat käyttää sitä reseptiä kokeillessasi, niin se pilkotaan pieneksi ja lisätään pannulle yhtä aikaa sipulin ja varsisellerin kanssa.



Jambalaya

2-3                grillattua broilerin koipireittä
150 g             chorizo raakamakkaraa (2 kpl)
200 g             kuorittuja jättiravunpyrstöjä
100 g             pala hyvää savukinkkua
2,5 dl             pitkäjyväistä riisiä
1                    sipuli
2-3                valkosipulin kynttä
2-3                sellerinvartta
(1-2               vihreää paprikaa)
1 tlk              kirsikkatomaatteja
2 rkl              tomaattipyreetä
2 tl                cajun maustesekoitusta
1 tl                kuivattua timjamia
1 tl                kuivattua oreganoa
1                    laakerinlehti
4-5 dl            kanalientä
4-5                kevätsipulia
                      lehtipersiljaa
                      sormisuolaa
                      mustapippuria myllystä
                      oliiviöljyä

Käytin tässä versiossa kaupan grillattua broileria, koska halusin hieman grillin makua jambalayaan. Kotona itse grillattu on tietenkin parasta. Jos kypsennät broilerin pannulla, niin paloittele se, mausta suolalla ja mustapippurilla, ja ruskista aluksi erikseen ennen chorizon lisäämistä pannulle.

Poista makkarasta kuori ja viipaloi se. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja ruskista chorizo nopeasti. Nosta makkaranpalat pois pannulta ja laske lämpöä. Laita karkeasti paloiteltu sipuli ja sellerinvarsiviipaleet pannulle. Kypsennä niitä välillä sekoitellen 8 minuuttia kunnes sopivan pehmeitä. Lisää raastettu valkosipuli, cajunmauste, timjami ja oregano pannulle ja sekoita ne sipulin ja sellerin kanssa. Laita riisi pannulle ja sekoita se. Lisää sitten tomaatit ja tomaattipyree. Mausta suolalla ja muutamalla rouhauksella mustapippuria. Laita lopuksi 4 dl kuumaa kanalientä pannulle ja anna kiehua 10 minuuttia. Lisää jättiravunpyrstöt, pieneksi kuutioitu kinkku ja kevätsipulia viipaleina. Säästä kevätsipulin vihreää osaa annoksen pinnalle. Anna kiehua vielä viitisen minuuttia, kunnes ravut ovat kypsiä ja riisi sopivan kypsää. Lisää tarvittaessa kuumaa kanalientä ja jos se loppuu, niin kuumaa vettä. Nosta jambalaya lautaselle ja ripottele pinnalle kevätsipulia ja lehtipersiljaa.

Ei kommentteja: