Viikon
kalaruoaksi löysin Delicious –lehden nettiresepteistä Michelin -tähtikokki
Marcus Wareingin fish pie –reseptin. Sitä kehutaan ”the ultimate fish pie”ksi
ja olihan se tosiaan ihan harvinaisen hyvää ollakseen kalavuokaruoka,
eräänlainen kala-perunasoselaatikko, jollaisia britit näyttävät rakastavan.
Yksinkertaista ja hyvää. Alkuperäisessä ohjeessa puhutaan ”smoked salmon”ista, mutta en ole koskaan
missään brittiläisessä ruokaohjelmassa nähnyt käytettävän lämminsavulohta, vaan
aina savulohi on tarkoittanut kylmäsavulohta. Näin siis meilläkin. Perunasoseen
valmistin sähkövatkaimella kuten aina, eikä ikinä ole tullut liisteriä. Ohjeesta
riittää neljälle. Tämän tyyppinen ruokalaji ei valitettavasti ole kovin
kuvauksellinen, mutta hyvä maku on tärkeintä.
Kala-perunasoselaatikko
/ Fish pie
perunasose
900 g jauhoisia perunoita (esim Rosamunda)
30 g voita
1 dl maitoa
2 keltuaista
kalat
5 dl maitoa
200 g nahatonta turskafileetä
200 g raakoja kuorettomia jättikatkarapuja
100 g kylmäsavulohta viipaleina
kastike
25 g voita
2 rkl vehnäjauhoa
2,5 dl kuumaa maitoa (sitä jossa juuri keitettiin
turskafileet)
2 - 2,5 dl kanalientä
raastettua muskottipähkinää
suolaa ja mustapippuria myllystä
pieni kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
pieni kourallinen tuoretta rakuunaa
Kuori perunat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi.
Keitä perunat miedosti suolatussa vedessä täysin kypsiksi ja valuta vesi pois.
Lisää voi ja painele perunat rikki. Soseuta perunat voin kanssa varovasti
sähkövatkaimella (ei missään tapauksessa sauvasekoittimella!) kauttaaltaan
reunoja myöten. Lisää maito kahdessa erässä koko ajan vatkaten kunnes sose on
sopivan notkeaa ja tasalaatuista. Varo vatkaamasta liikaa ettei sose
liisteröidy. Mausta suolalla ja valkopippurilla maun mukaan. Vatkaa soseen
joukkoon viimeksi munankeltuaiset yksi kerrallaan ja jätä sose odottamaan.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen (180 kiertoilma).
Kaada kasariin 5 dl maitoa, kuumenna kiehuvaksi ja laita turskafileet maitoon
kypsymään 4 minuutin ajaksi. Nosta kalanpalat pois maidosta reikäkauhalla ja
siivilöi maito kastikkeen valmistusta varten.
Sulata voi kasarissa ja lisää jauhot koko ajan
sekoittaen, mutta älä anna jauhojen ruskistua. Keittele jauhoja miedolla
lämmöllä parin minuutin ajan ja lisää sitten 2,5 dl maitoa (lopun maidon voi
kaataa pois). Sekoittele kunnes kastike sakenee. Lisää sitten kanalientä 2 - 2,5
dl vähän kerrallaan ja keitä koko ajan sekoitellen sen verran, että kastike
sakenee sopivasti. Lisää kastikkeeseen mausteet, hienonnetut yrtit (jos ei ole
tuoretta, kuivattua tarvitaan vähemmän) sekä pienemmiksi paloiksi leikatut kypsä
turska, kylmäsavulohi ja raa’at jättikatkaravunpyrstöt.
Jaa kastike kaloineen neljän reilunkokoisen ja
uuninkestävän annosvuoan pohjalle ja päällystä kalat perunasoseella. Tasoita
annosten pinta ja laita vielä uuniin 15 – 20 minuutiksi kunnes ruoka on sisältä
kunnolla kuumaa ja pinta kauniisti ruskistunut. Jäähdytä annoksia vähän aikaa
ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti