maanantai 18. tammikuuta 2016

Ålandspannkaka riisipuurosta



Kuten kaikissa perinneresepteissä, pannukakunkin, varsinkin Ålandspannkakan, valmistamisessa on erilaisia koulukuntia. Perinteinen Ahvenanmaan pannukakku voidaan tehdä joko riisi- tai mannasuurimopohjaisena. Ihan blogin alkuviikkoina kirjasin mannapuuropannukakun reseptin ”pannucotta” -päivitykseen. Riisipuurosta tulee aivan yhtä hyvä pannari, mutta mistäpä sitä kinattaisiin, jos ei juuri makuasioista.

Löysin arkistoista pari reseptipostikorttia, joiden inspiroimana tein taas pitkästä aikaa Ahvenanmaan riisipuuropannukakun. Postikorttien reseptit eroavat hiukan toisistaan ja oma vanha reseptini on sekin hiukan erilainen, mutta perusasiat ovat samat: puolikypsää riisipuuroa, maitoa, munia, vehnäjauhoa, sokeria, suolaa ja tottakai – runsaasti kardemummaa.

Perinteisen Ålandspannkakan lisukkeistakin saa aikaan hyvän keskustelun. Joku keittää rusinasoppaa, joku luumukiisseliä, joku jotain muuta. Minä tarjoan tämän pannukakun kanssa yleensä luumuhilloa (=valmista kaupan luumumarmeladia) ja kermavaahtoa. Olen joskus tarjoillut riisipuuropohjaista Ahvenanmaan pannukakkua kahvipöydän ainoana ”pullana”, jolloin koko pellillinen pannukakkua lisukkeineen on hävinnyt yhdessä hujauksessa ja seuraavana päivänä kyselty reseptiä. Tämä ON herkkua. Niin herkkua, ettei pidä odottaa että joltain aamupalalta jäisi sopivasti riisipuuroa. Puuro kannattaa keittää ihan tätä pannukakkua varten.


Ahvenanmaan pannukakku ( riisipuurosta )

riisipuuro
1 rkl voita
1 dl vettä
1 dl puuroriisiä
5 dl maitoa
ripaus suolaa
pannukakku
6 munaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoa
3 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
1 erä puolikypsää riisipuuroa
1 l maitoa

Sulata puurokattilassa ensin voi. Lisää vesi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää riisi ja keitä pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Lisää maito, sekoita hyvin ja keitä puuroa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Sekoittele välillä ettei puuro pala pohjaan. Lisää lopuksi suola, sekoita hyvin  ja jäähdytä puuro.

Vatkaa munat ja sokeri keskenään. Lisää suola sekä vehnäjauhot vähän kerrallaan ja vatkaa taikina tasaiseksi. Lisää kardemumma sekä riisipuuro ja sekoita hyvin. Lisää viimeksi maito, sekoita vielä kerran ja anna taikinan tekeytyä noin tunnin ennen paistamista.

Kaada pannukakkutaikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kypsennä uunissa 220 asteessa (kiertoilma 200 astetta) noin 25-30 minuuttia kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

Tarjoile jäähtyneenä luumumarmeladin ja kermavaahdon kanssa.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi että. Olin jo ihan unohtanut ahvenanmaanpannukakun. Nyt kun taas tuli mieleen niin tätä täytyy laittaa hetimiten. Niin ja minä nautin tämän herkun omatekoisen luumuhillokkeen kanssa.

Tuplaespresso kirjoitti...

Ahvenanmaan pannukakku on hiukan suuritöisempi kuin tavallinen pannari, mutta on se kyllä sitten niin hyvääkin, että kannattaa tehdä :)