Vanhassa keittokirjassa nimeltä Keittotaito (Koskimies-Somersalo v 1932) on resepti nimeltä vasikkapyyt eli vasikanlihakääryleet. Lihakääryleitä voi tehdä oikeastaan mistä tahansa lihasta. Meillä ei ole tehty lihakääryleitä aikoihin ja kun hyvillä suhteilla keittiöön oli kulkeutunut pala karhunpaistia, päätimme viipaloida ja kääriä sen rullalle sopivien mausteiden kanssa. Vaikka otsikossa puhutaan karhusta, ihan tavallisesta naudanpaistista tulee tällä samalla reseptillä oikein maukkaita kääryleitä.
Karhunliha ei ole läheskään niin voimakkaan makuista kuin mitä voisi kuvitella. Tumma karhunliha maistuu vienosti riistaiselta ja mausteiden kanssa saa olla varovainen ettei peitä lihan omaa, hienoa makua. Karhunlihassa on paljon sidekudosta (se kaikki valkoinen), josta kaikkein suurimmat voi yrittää leikata pois. Loppu sidekudos kyllä sulaa, kun lihan kypsentää.
edit:
lisää karhureseptejämme
naurislaatikkoa ja karhun palapaistia
bear beerguignon eli oluessa haudutettua karhua
karhuvartaita herkuttelijoille
karhua wellington
karhuvorschmack eli karschmack
karhunlihapullat 4711 jallukermakastikkeella
Karhunlihakääryleet
800
g karhun paistia
100
g hyvää sinihomejuustoa muruina
4
rkl mustaherukkahyytelöä
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
2
rkl voita
2
rkl rypsiöljyä
kiehuvaa
vettä
1
rkl vehnäjauhoa
liraus
kermaa
Leikkaa
paistista kahdeksan viipaletta ja nuiji ne varovasti ohueksi. Käytä lihanuijan tasaista puolta! Karhunliha
on melko karkeasyistä, joten ole varovainen ettei lihaan tule reikiä. Ripottele viipaleille ensin ihan hiukan suolaa sekä mustapippuria myllystä. Tämän päälle ohuttakin ohuempi kerros mustaherukkahyytelöä, sitten
sinihomejuustomuruja sekä vähän lehtipersiljaa. Kääri
lihat rullalle ja kiinnitä huolella muutamalla cocktailtikulla, ettei täyte valu ulos
kypsennettäessä kääryleitä.
Kuumenna
padassa voi sekä rypsiöljy ja ruskista kääryleet siinä. Lisää hiukan kiehuvaa
vettä ja anna kääryleiden hautua kypsiksi kannen alla. Nosta valmiit kääryleet
pois padasta, poista kaikki tikut ja laita kääryleet lämpimälle lautaselle
folion alle odottamaan.
Valmista
kastike suurustamalla padassa oleva liemi vehnäjauholla. Lisää lopuksi hiukan
kermaa ja tarkista maku. Lisää suolaa ja/tai pippuria jos on tarpeen.
Tarjoile
karhukääryleet kastikkeineen peruna-sellerisoseen ja keitettyjen vihreiden papujen kanssa. Rucola antaa annokselle kivan pippurisen lisän.
2 kommenttia:
No nyt ollaan parhaassa A-ryhmässä. Karhunlihaa <3 :D
Eikö vain :)
Ja tunnisteella karhu täältä löytyy muutama muukin, toinen toistaan parempi karhuresepti.
Lähetä kommentti