Uunikala
on helppo ja nopea ruoka, jossa yhdessä astiassa valmistuu käytännössä koko ateria.
Kalan kypsennyskin on helppoa kun vain noudattaa reseptiä. Lisäksi tällä
tavalla on mahdollista uunipellillä valmistaa kala-ateria isommallekin
joukolle, kun kaiken saa kypsennettyä kerralla. Uunilohi on se tavallisin, mutta jos vain on
mahdollista saada jostain pari tuoretta siikafileetä, siiasta tulee mainio uunikala.
Vaikka tiskikoneellisessa
kodissa tiskien määrä ei yleensä olekaan ongelma, tiskien minimointi korostuu
vaikkapa mökkiolosuhteissa. Siellä tällaiset ”one pot wonder” -ateriat ovat
erityisen käteviä.
Uunikala voi olla periaatteessa mitä tahansa, mutta tämän reseptin ainekset sekä mausteet on suunniteltu toimivaksi keskenään ja nimenomaan siikafileen kanssa. (Viinisuosituksenakin voisi antaa australialaisen Hardy’s Oomoo Sauvignon Blancin.) Miksikö pitää olla niin tarkka? No kun minua harmittaa löytää jokin ”hyvä resepti”, josta sitten kuitenkaan ei lopulta tiedä mikä maistuisi sen ruoan kanssa. Jos resepti on vaikkapa *paistettua poronvasanmaksaa*, niin mitä muuta sen kanssa pitäisi tarjota? Mikä toimisi erityisen hyvin poronvasanmaksan kanssa? Voin kertoa, että ei ainakaan maa-artisokka. Kaikki raaka-aineet eivät todellakaan toimi kaikkien kanssa, vaikka pottumuusi onkin aika idioottivarma valinta lähes mihin tahansa. Tämän blogin lisukevalinnat eivät välttämättä ole ainoita oikeita, mutta ainakin ne ovat kahden hyvin ronkelin kotikokin testaamia ja julkaistaviksi kelpuuttamia.
viikon kasvis 44 / 52 piparjuuri
Piparjuuri muistuttaa ulkoisesti hiukan palsternakkaa. Ei ole suuri vahinko jos joskus vahingossa käyttää palsternakkaa piparjuuren sijaan, maku on vaan aika mieto. Mutta jos vaikka uunijuureksiin laittaa epähuomiossa palsternakan sijasta piparjuurta, lopputulos ei ehkä ole enää syöntikelpoinen. Piparjuuri onkin pelkkä maustekasvi, vaikka se kasvaa komeana juurakkona oikeiden juureksien tapaan. Jos epäilee erehtyneensä juureksesta, kannattaa nuuhkaista. Piparjuuren vahvan tuoksun kyllä erottaa haistamalla. Lisää piparjuuresta täällä.
Uunikala voi olla periaatteessa mitä tahansa, mutta tämän reseptin ainekset sekä mausteet on suunniteltu toimivaksi keskenään ja nimenomaan siikafileen kanssa. (Viinisuosituksenakin voisi antaa australialaisen Hardy’s Oomoo Sauvignon Blancin.) Miksikö pitää olla niin tarkka? No kun minua harmittaa löytää jokin ”hyvä resepti”, josta sitten kuitenkaan ei lopulta tiedä mikä maistuisi sen ruoan kanssa. Jos resepti on vaikkapa *paistettua poronvasanmaksaa*, niin mitä muuta sen kanssa pitäisi tarjota? Mikä toimisi erityisen hyvin poronvasanmaksan kanssa? Voin kertoa, että ei ainakaan maa-artisokka. Kaikki raaka-aineet eivät todellakaan toimi kaikkien kanssa, vaikka pottumuusi onkin aika idioottivarma valinta lähes mihin tahansa. Tämän blogin lisukevalinnat eivät välttämättä ole ainoita oikeita, mutta ainakin ne ovat kahden hyvin ronkelin kotikokin testaamia ja julkaistaviksi kelpuuttamia.
viikon kasvis 44 / 52 piparjuuri
Vasemmalla piparjuuri, oikealla palsternakka... |
Piparjuuri muistuttaa ulkoisesti hiukan palsternakkaa. Ei ole suuri vahinko jos joskus vahingossa käyttää palsternakkaa piparjuuren sijaan, maku on vaan aika mieto. Mutta jos vaikka uunijuureksiin laittaa epähuomiossa palsternakan sijasta piparjuurta, lopputulos ei ehkä ole enää syöntikelpoinen. Piparjuuri onkin pelkkä maustekasvi, vaikka se kasvaa komeana juurakkona oikeiden juureksien tapaan. Jos epäilee erehtyneensä juureksesta, kannattaa nuuhkaista. Piparjuuren vahvan tuoksun kyllä erottaa haistamalla. Lisää piparjuuresta täällä.
Piparjuurella maustettua uunisiikaa
juurespedillä
raastettua
piparjuurta
suolaa
sitruunapippuria
pari
perunaa
pari
porkkanaa
pala
juuriselleriä
pala
bataattia
muutama
kevätsipulinvarsi
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
hunajaa
tuoretta
tilliä hienonnettuna
Mausta
ensin siikafileet. Rouhi fileiden lihapuolelle hiukan suolaa, ripottele
sitruunapippuria ja hiukan raastettua piparjuurta. Käännä fileet vastakkain
nahkapuolet ulospäin ja paketoi jääkaappiin maustumaan tunniksi tai pariksi. (Siian nahka ei paistu tämän reseptin ohjeilla rapeaksi ja nahka kuoritaankin pois ennen tarjoilua.)
Kuori
ja leikkaa paloiksi kasvikset. Porkkanat aika ohuiksi viipaleiksi jotta ne
kypsyvät samanaikaisesti muiden kanssa. Levitä kasvispalat kevyesti voidellun
uunivuoan pohjalle ja roiski päälle vielä hiukan rypsiöljyä. Mausta suolalla,
mustapippurilla, sitruunamehulla, hunajalla (tosi vähän!) ja tillisilpulla. Ota
maustetut siikafileet tässä vaiheessa jääkaapista huoneenlämpöön. Työnnä vuoka
uuniin 200 asteeseen ja kypsennä noin 35-45 minuuttia. Kokeile kasviksia haarukalla. Jos niissä on vielä hiukan vastusta haarukalla tökätessä, on aika nostaa fileet niiden päälle kypsymään. Aseta maustetut siikafileet
kasvisten päälle nahkapuoli ylöspäin, jolloin nahka suojaa kalaa, ja kypsennä vielä 10-15 minuuttia. Ota vuoka
uunista, nosta siikafileistä nahat pois ja ripottele kalojen päälle vielä
hiukan suolaa sekä sitruunamehua. Tarjoile piparjuurimajoneesin kanssa ja
ripottele annokselle lopuksi vielä vähän sitruunapippuria.
Piparjuurimajoneesi
100
g maustamatonta majoneesia (kotitekoinen tai Hellemans)
2
tl piparjuuritahnaa tai raastettua tuoretta piparjuurta
hiukan
suolaa
1
rkl kuohukermaa
Sekoita
kaikki ainekset huolella keskenään ja käytä kastikkeena uunisiialle.
2 kommenttia:
Piparjuurimajoneesi kuulostaa herkulta, taidanpa joku kerta kokeilla sen sopivuutta jollakin tavalla valmistetun ahvenen kaveriksi... :)
Piparjuuri antaa kaikille vaaleille kaloille kivaa lisäpotkua makuun.
Lähetä kommentti