kampasimpukkamureke juuriselleripihvillä |
Juuriselleri on monikäyttöinen juures. Sitä voi käyttää raakana sekä kypsennettynä ja siinä on vain kolmannes perunan hiilihydraattimäärästä. Juuriselleriraaste maustaa sämpylätaikinan ja muusina juuriselleriä voi käyttää sellaisenaan tai vaikka perunan kanssa. Tämä ruman näköinen mukula kypsyy aivan ihanaksi uunijuurekseksi, sitä voi leikata lastuiksi ja kuivata uunissa sellerisipseksi. Se sopii juuressosekeittoon tai sitä voi kokeilla kypsentää laatikoksi lantun tai bataatin tavoin. Waldorfinsalaatti on varmaan yksi parhaita juurisellerireseptejä.
viikon kasvis 41 / 52 juuriselleri / mukulaselleri
Juurisellerin maku toimii yhtä hyvin lihan kuin vedenelävienkin kanssa. Alkuruokana tarjoiltiin selleriä ja kampasimpukkamureketta (joka lienee alkujaan keittiömestari Eero Mäkelän resepti), pääruokana poroa sekä camparikastiketta ja selleri-perunasosetta. Usko tai älä, mutta Camparin karvaus/kitkeryys ja juurisellerin hiukan karvas makeus ovat ihan loistava yhdistelmä. En ole kokeillut, mutta voisin kuvitella että nämä toimisivat monenlaisten voimakasmakuisten riistaeläinten kanssa yhtä hyvin kuin tässä poroannoksessa.
Kuohkea kampasimpukkamureke selleripihvillä ja rapeaa pekonimurua
murekkeet
2
kananmunaa (koko M)
2,5
dl kuohukermaa
suolaa
valkopippuria
myllystä
ripaus
cayennepippuria
selleri
0,5
– 1 cm paksuja selleriviipaleita
kananmunaa
korppujauhoja
suolaa
valkopippuria
muuta
voita
Taputtele
kampasimpukanlihat kuivaksi talouspaperilla ja ripottele niille suolaa sekä
valkopippuria myllystä. Hienonna simpukat monitoimikoneessa, lisää koneen
käydessä kananmunat sekä kerma kapeana nauhana. Tarkista suolan sekä
valkopippurin riittävyys, mausta lopuksi ripauksella cayennea ja sekoita hyvin.
Jaa
murekeseos kuuteen voilla voideltuun annosvuokaan ja kypsennä murekkeet uunissa
vesihauteessa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä valmiit kampasimpukkamurekkeet
jääkaappikylmiksi ennen tarjoilua.
Leikkaa
juuriselleristä tasakokoisia viipaleita ja ota niistä muotilla murekkeen
kokoisia pihvejä. Esikypsennä selleripihvit suolalla maustetussa vedessä noin 5
minuutin ajan. Jäähdytä ja kuivaa pihvit. Kasta pihvit ensin kevyesti
vatkattuun kananmunaan ja sen jälkeen korppujauhoihin, joissa on mausteena
suolaa sekä pippuria.
Paista viipaleet voissa paistinpannulla kullanruskeiksi.
Paista viipaleet voissa paistinpannulla kullanruskeiksi.
Kumoa kampasimpukkamureke selleripihvin päälle. Tarjoile
annokset rapean pekonin ja vihreän salaatin kanssa. Annos toimii hyvin ilman
kastiketta, mutta tarvittaessa sen kanssa voi tarjoilla lusikallisen (katka)rapukastiketta.
Poroa, camparikastiketta ja
selleri-perunasosetta
Camparikastike
1
sipuli
nokare
voita
15
katajanmarjaa
1
dl Camparia
1
tl raastettua appelsiininkuorta
1
appelsiinin mehu (noin 1,5 dl)
5
dl lihalientä
50
g huoneenlämpöistä voita
50
g vehnäjauhoa
suolaa
mustapippuria
poron ulkofilee
poron
ulkofileetä
voita
voita
suolaa
mustapippuria
peruna-juurisellerisose
perunaa
juuriselleriä
voita
maitoa
suolaa
valkopippuria
Kuori
sipuli ja hienonna se. Kuullota sipuli voissa, lisää kevyesti rouhitut
katajanmarjat ja sekoittele miedolla lämmöllä parin minuutin ajan. Lisää
Campari, appelsiininkuoriraaste sekä appelsiinimehu ja keittele kastiketta
kunnes se on haihtunut noin puoleen. Siivilöi kastike, lisää lihaliemi ja jatka
keittämistä vielä viitisen minuuttia. Sekoita jauhot huoneenlämpöiseen voihin,
suurusta kastike sekoittamalla voi-jauhosuuruste kiehuvaan nesteeseen ja
keittämällä sitä muutamia minuutteja. Aloita ensin puolella määrällä
suurustetta ja lisää vasta sitten, jos kastike tuntuu liian ohuelta. Suurusteen
tarve riippuu nesteen määrästä. Mausta kastike lopuksi suolalla ja
mustapippurilla. Ennen tarjoilua lämmitä kastike ja jos vetäytyneestä
poronfileestä on jäänyt nestettä, lisää se kastikkeen joukkoon.
Keitä
perunoita ja juuriselleriä 1:1 ja tee niistä maukas sose. Kypsennä poronfileet
paistinpannulla voissa halaumaasi kypsyyteen (tässä medium miinus), mausta suolalla sekä mustapippurilla ja anna niiden
vetäytyä hetken aikaa ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti