Palkoineen
syötävien papujen paras aika oli loppukesällä, mutta onneksi niitä tuodaan
Suomeen ympäri vuoden. Vihreää papua käytetään yleensä muiden ruokien
lisäkkeenä sekä osana erilaisia salaatteja, keittoja tai vaikka pataruokia.
viikon
kasvis 46 / 52 papu (vihreä papu, tarhapapu, leikkopapu, taitepapu, vahapapu)
Papu
on aina keitettävä ennen käyttöä ruoaksi. Raaoissa pavuissa on terveydelle
haitallisia glykosideja, jotka kuitenkin hajoavat, kun pavut keitetään. Papujen
keittoaika on 8-10 minuuttia. Ennen keittämistä pavunpaloista yleensä myös
nipsaistaan päät poikki. Keittäminen aiheuttaa papuihin pieniä värimuutoksia, niistä enemmän täällä. Pavut sisältävät paljon B1-vitamiinia (tiamiini), proteiinia sekä ravintokuituja.
Vihreistä
pavuista sekä paistinjämistä saa hyvän ja ruokaisan salaatin.
Papu-paistisalaattia ja sinappikastiketta
100
g vihreitä papuja
nokare
voita
2
lähes kovaksi keitettyä munaa
noin
200 g viipaloitua paistia tai muuta kypsää lihaa
puolikas
kurkku
12
pisaratomaattia
1
persimoni
rucolaa
jääsalaattia
lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria
valkosipulijauhetta
salaatinkastike
2
rkl vahvaa sinappia
1
rkl juoksevaa hunajaa
1
tl sitruunamehua
1
tl valkoviinietikkaa
3
rkl rypsiöljyä
ripaus
suolaa
hiukan
mustapippuria
Sekoita
ensin sinappikastike. Laita kaikki ainekset juomalasiin ja vatkaa haarukalla
tasaiseksi kastikkeeksi. Laita kastike jääkaappiin odottamaan.
Keitä
vihreitä papuja väljässä, suolatussa vedessä noin 10 minuuttia, minkä jälkeen
kaada vesi pois. Ripottele pavuille hiukan suolaa sekä valkosipulijauhetta ja
anna voinokareen sulaa papujen päälle. (Tämä salaatti on erityisen hyvää, jos pavut, kananmuna sekä paistinpalaset ovat hiukan lämpimiä ja muut ainekset kylmiä.)
Rakenna
salaatti suoraan salaattilautaselle. Pohjalle jääsalaatit ja rucolat, sen
päälle sopivan kokoisiksi paloiksi pilkotut paistiviipaleet, keitetyt
kananmunat, kurkku, pisaratomaatit, persimoni ja pavut. Viimeistele salaatti
ripauksella suolaa ja mustapippuria sekä hienoksi leikatulla lehtipersiljalla. Laita
sinappikastike pieneen kaatimeen, josta jokainen voi itse kaataa sitä
salaattiinsa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti