sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Chili con carne



Normaalisti tähän aikaan vuodesta blogipäivitys kuuluisi aloittaa sanoilla ”ihanan mausteinen lihapata lämmittää talven pakkasilla, klassikkoruoka chili con carne...” Mutta kun Helsingissä tämä tammikuu on ollut virallisesti yhtä lämmin kuin keskimäärin Milanossa tai Amsterdamissa eikä luntakaan ole näkynyt kuin yhtenä aamuna ohuena hileenä maassa ja hiukan autojen katolla, niin chili con carnea on vähän vaikea mainostaa ”lämmittäväksi talviruoaksi”. Ehkä täytyy vain pysyä siinä tärkeimmässä asiassa ja hehkuttaa chili con carnen herkullista makua vuodenajasta riippumatta.

Kun ensi kerralla kaupan lihahyllyn edessä mietit, laittaisiko lihapullia vai mureketta, unohda kumpikin ja tee chili con carne. Valmista ensin juustokastike, joka saa rauhassa jäähtyä ja makuuntua. Chili con carne on hyvää juuri valmistettuna, mutta kuten useimmat pataruoat, se on vieläkin parempaa seuraavana päivänä lämmitettynä, kun maut ovat saaneet tasaantua. Ohje on kuudelle.


Cheddarkastike

2 dl  kermaa
150 g  raastettua cheddarjuustoa
0,5 tl  juustokuminaa
0,5 tl  paprikajauhetta
0,5 tl  sipulijauhetta
ripaus cayennea

(Tämän kastikkeen cheddarin pitää ehdottomasti olla oikeaa 100% cheddaria, ei mitään yksittäispakattua sulatejuustoa jossa on vain noin 25% cheddaria ja 75% erilaisia apu-, lisä- ja täyteaineita.)

Kuumenna kerma ja raastettu cheddar kattilassa koko ajan sekoittaen niin että juusto sulaa kuuman kerman joukkoon. Lisää mausteet, sekoita hyvin ja anna kastikkeen jäähtyä vähintään tunnin ajan. Sekoittele silloin tällöin kastikkeen jäähtyessä. Tarjoile kastike lämpimän juoksevana, mutta ei kuumana.


Creme fraiche kastike

300 g  creme fraichea

Creme fraichea ei mausteta, ainoastaan sekoitetaan notkeaksi. Tarjoile kastike kylmänä.



Chili con Carne (naudan jauheliha)

1 rkl  voita
400 g  naudan jauhelihaa 

1 rkl  ruokaöljyä
1  sipuli pieninä kuutioina
1  sellerinvarsi pieninä kuutioina
2  valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
1-2  tuoretta chiliä (laji ja voimakkuus oman maun mukaan) hienonnettuna

1 tl  juustokuminaa
400 g  tomaattimurskaa
3 rkl  tomaattisosetta
1 rkl  fariinisokeria
0,5 tl  paprikajauhetta

2 rkl  limettimehua
2 tl  punaviinietikkaa
240 g (nettopaino)  kidneypapuja (tölkki)
2 dl  kiehuvaa vettä
1 tl  oreganoa 

10 tippaa tabascoa
mustapippuria
(suolaa)
tarjoiluun basmatiriisiä (tai tortillachipsejä), avokadoviipaleita ja hienonnettua lehtipersiljaa.

Kuumenna kasarissa voi ja ruskista siinä jauheliha kahdessa erässä. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja laita sitten jauheliha odottelemaan. Kuumenna kasarissa ruokaöljy ja kuullota siinä sipuli, selleri, valkosipuli ja chili. Lisää juustokumina, tomaattimurska, tomaattisose, fariinisokeri ja paprikajauhe, sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Lisää ruskistettu jauheliha, limettimehu, valutetut kidneypavut, kiehuva vesi sekä oregano ja keittele miedolla lämmöllä noin puolisen tuntia välillä sekoitellen. Jos seos tuntuu kuivuvan, lorauta joukkoon vielä pikku tilkka kiehuvaa vettä. Mausta lopuksi tabascolla, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Tarjoile keitetyn basmatiriisin (tai tortillachipsien), avokadon ja reseptin kastikkeiden kanssa. Viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla.


Ei kommentteja: