keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Tomaatinmaistajaiset



Kaikki ovat kuulleet viininmaistajaisista ja monet olleetkin sellaisessa. Myös oliiviöljyille järjestetään maistajaisia, mutta että tomaateille? Miksi ei? Nyt on loistava aika pitää tomaatinmaistajaiset.

Hyvin varustellut ruokakaupat ovat ottaneet valikoimiinsa erilaisia erikoistomaatteja ja joissain perheissä on ehkä kasvatettukin sellaisia kotipihalla kasvihuoneessa tai parvekkeella. Itse asiassa eri tomaattilajikkeita on eräiden tietojen mukaan jopa noin 7500 erilaista, joten valinnanvaraa kyllä riittää maailmalla. Poimin Stockan heviosastolta kymmentä erilaista tomaattia maisteltavaksi ja niissä oli yllättävän suuria eroja. Lisäksi kävin hakemassa lähimarketista vertailuun kotimaisia tavistomaatteja. Tomaatti ei ole vain tomaatti. Herkistäkää makuhermot ja testatkaa. Maun eri osa-alueiden lisäksi voi tarkastella tomaatin ulkonäköä, tuoksua ja väriä, kuoren paksuutta, hedelmälihan paksuutta ja purutuntumaa, mehevyyttä sekä kokonaisvaikutelmaa.

Tässä kootut kommentit näistä tomaateista.










Tavallinen kotimainen kasvihuonetomaatti

* pyöreä normitomaatti, ihan kauniin punainen
* sisäväri haalea, hiukan raaka, ei juurikaan tuoksua
* melko mauton ja  kovin happoinen
* kiinteä, epämiellyttävän kova purutuntuma
* kokonaisvaikutelma: ankea
 
















Espanjalainen miniluumutomaatti

* peukalonpään kokoinen, pieni, soikea ja punainen, ei juuri tuoksua
* mehevä ja makea, sopivan hapokas
* miellyttävä purutuntuma
* kokonaisvaikutelma: suuhun sopiva









Kotimainen luomutomaatti

* normitomaatin kokoinen pyöreä, punainen
* tomaattinen tuoksu
* makeahko, muistuttaa miniluumutomaattia, mutta hivenen vetinen maku
* miellyttävä purutuntuma
* kokonaisvaikutelma: käyttökelpoinen








Keltainen Tomberry

* sormenpään kokoinen pyöreä, oranssinkeltainen
* ei kovin hapokas
* mehevä ja makea, maussa sopivasti karvautta
* kiva purutuntuma kun puraisee tomaatin rikki
* kokonaisvaikutelma: naposteltavaa






Ulkomainen iso terttutomaatti

* normitomaatin kokoinen pyöreä, sävyltään todella punainen
* mehukas, kauniin punainen myös sisältä, tuoksu tomaattinen
* maku melko mitäänsanomaton, vetinen ja hiukan kitkerä
* kokonaisvaikutelma: lupaa enemmän kuin antaa









 Kypsänä poimittu tomaatti

* normitomaatin kokoinen pyöreä, rehevän punainen päältä ja sisältä
* kypsyys näkyy hedelmän poikkileikkauksessa
* miellyttävä tuoksu, mehevä, hiukan hapokas
* kokonaisvaikutelma: ihan ok






Ruskehtava Chocmato

* hiukan viiriäisenmunaa suurempi ja soikea, ruskean ja vihreän kirjavasta värityksestä tulee mieleen tammenterho
* tuoksu hapokas ja aromaattinen, oikein hyvällä mielikuvituksella hiukan kaakaoon vivahtava
* kova kuori ja erittäin tiivis, paksu hedelmäliha
* epämiellyttävän kova purutuntuma (raaka?)
* kokonaisvaikutelma: en ostaisi toista kertaa








Keltainen ananastomaatti

* persikan kokoinen, hiukan litistynyt keltaisenkirjava pallo, jossa kurpitsaa muistuttava pintakuvio
* sisällä pihvitomaatin rakenne
* ei tuoksu juuri miltään
* liian vähän happoja, hyvin mieto maku
* silmät kiinni ei tietäisi syövänsä tomaattia
* kokonaisvaikutelma: ihan nätti koriste







Punainen tiikeritomaatti

* pienehkön normitomaatin kokoinen pyöreähkö, punaisen ja oranssin raidallinen
* aavistuksen sammalmätästä muistuttava, hiukan pistävä tuoksu
* terävä maku, ei kovinkaan tomaattinen
* miellyttävä purutuntuma
* kokonaisvaikutelma: outo








Vihreä tiikeritomaatti

* pienehkön normitomaatin kokoinen, hiukan epämuotoinen, vihreäraidallinen
* tuoksuu perunalta
* miellyttävä purutuntuma, mutta karvas ja vetelä maku
* kokonaisvaikutelma: ei tarvita meillä

 





Keltainen sitruunatomaatti

* minikokoisen sitruunan kokoinen ja muotoinen, sileä ja kirkkaankeltainen
* sisältä todella ilmava, hedelmäliha paksu mutta pehmeä (mössö)
* ei juurikaan tuoksua
* maku täysin mitäänsanomaton
* kokonaisvaikutelma: päältä kaunis, mutta...











Lopputuloksena parhaat tomaatit mielivaltaisessa järjestyksessä olivat espanjalainen miniluumutomaatti ja keltainen Tomberry, kotimainen luomutomaatti sekä kypsänä poimittu tomaatti.

Viittä viimeistä erikoistomaattia voi käyttää tarjoiluvadin koristeena, mutta ei niistä ruokaan ole tomaatiksi niin hinnan kuin maunkaan puolesta. Saattaisivat ehkä toimia jossain salaatissa?

Hännänhuipuksi jäivät kotimainen kasvihuonetomaatti ja ulkomainen iso terttutomaatti.


edit. Näistä useimmista tuontitomaateista huomaa hyvin, miten pahaa raakana poimiminen ja liian pitkä kuljetusmatka - viljelijältä kaupan kautta asiakkaan ruokapöytään - tekee tomaateille (ihan samoin kuin päärynöille, persikoille yms). Todennäköisesti niiden maku oli unohtunut jonnekin matkan varrelle. Minkähänlaisia tuloksia maistelu olisi antanut, jos kaikki tomaatit olisivat olleet kohtalaisen tuoreeltaan poimittuja? Eihän kukaan tarkoituksella jalosta hedelmistä ja kasviksista mahdollisimman mauttomia, eihän? Paitsi suomalaisista kasvihuonetomaateista? Olen aina yhtä vilpittömän hämmästynyt, jos Suomessa heinä-elokuuta lukuunottamatta saa edes jostain jonkinlaisia maukkaita tomaatteja. Mutta silloin kotimaisia on turha edes katsella…




7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika monta erilaista tomskua olet löytänyt. Me juuri eilen illallisella juttelimme, että tuoretomaattikausi alkaa olla lopuillaan. Talvella kaupasta saa vain mauttomia kotimaisia happopalloja eivätkä ne tuontitomaatitkaan yleensä kauhean hyviä ole. Talvitomaattimme tulee siis Italiasta purkin kautta.
Katsoitko muuten, mistä tuo ananastomaatti tuli, oliko se matkustanut raakana ja menettäbyt makunsa? Me söimme niitä Ranskassa alkukesästä ja olivat tosi maukkaita.

Tuplaespresso kirjoitti...

Voin vain kuvitella, miten herkullinen maku niissä ananastomaateissakin on, jos ne pääsevät ruokapöytään muutaman päivän sisällä poiminnasta :) Saattoivat olla ranskalaisia, mutta vaikea tarkistaa ennen kuin seuraavan kerran poikkean Stockan herkussa.
Lisäsin tekstin loppuun pikku editin juuri tästä aiheesta.

Jael kirjoitti...

Kiva että Suomessakin nyt saa monta erilaista tomaattilajiketta;sellaisia ei ollut kun viimeksi asuin jonkun aikaa Suomessa eli v.2007. Täällä omalla suunnallani sen sijaan on aika mahtava tomaattivalikoima.

Jael kirjoitti...

Noissa suklaatomaateissa on tosiaankin vähän kova kuori,mutta niissä on enemmän lykopaania kuin missään muussa tomaatissa.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kateeksi käy. Teillä päin tomaateissa on varmaan myös maku eikä vain pelkkä tomaatin ulkonäkö :)
Pitää se itsekin jo uskoa, että syksystä alkukesään Suomessa ei kannata syödä muuta kuin tölkkitomaatteja. Ei raakana pomittuun tule matkan varrella makua ja se vähäkin maku katoaa jonnekin.

Jonna kirjoitti...

Ostin viikonloppuna pari tiikeritomaattia mielenkiinnosta testiin, tulen katsomaan arvostelusi uudestaan, kun olen ehtinyt maistaa niitä. Espanjalaiset miniluumutomaatit ovat kyllä ihanan makeita, vaikka haluaisinkin suosia kotimaista.

Tuplaespresso kirjoitti...

Jokainen tomaattihan on yksilö. Toivotaan että sinun tiikeritomaattisi sattuvat olemaan maukkaampia :)