maanantai 14. lokakuuta 2013

Aprikoosipossu
Olin valinnut lihatiskiltä raaka-aineeksi possun sisäfileen ja mietin kaupassa kulkiessani miten sen laittaisin. Jostakin pompsahti mieleen aprikoosit ja otin 250 gramman paketin kuivattuja aprikooseja kärryyni. Muuta en sitten ottanutkaan, paitsi bataatin lisukkeeksi. Salaatin päätin syödä lounaalla, joten keskityin ainoastaan pääruokaan.

Pistin kapeateräisen veitsen possunfileeseen pituussuuntaan keskelle ja tein lähes fileen läpi menevän tunnelin, johon työnsin aprikoosinpaloja, jotka olin puolittanut. Maustoin lihan suolalla ja mustapippurilla ja ruskistin pannulla siihen kauniin pinnan. Laitoin uunipannulle lihalientä ja aprikoosinpaloja sekä possun. Yhteensä käytin aprikooseja ehkä 150 grammaa. Pannu uuniin 200 asteeseen 25 minuutiksi ja sitten ulos ja liha vetäytymään. Sillä aikaa, kun paistos kypsyi, aprikoin (sopii aprikoosille, heh) miten kastikkeen tekisin ja mitä siihen laittaisin. Lopulta toimin K.I.S S. –periaatteen (keep it simple, stupid) mukaan ja kaadoin uunipannulta lihaliemen aprikooseineen kasariin, lisäsin lorauksen kuivaa valkoviiniä ja keitin hetkisen. Koska käytettävissä oli sauvasekoitin, surautin sillä aprikoosit liemineen hienoksi ja näin makea keltainen kastike oli valmis. Lisäsin vielä pari rouhausta mustapippuria. Tarkista maistamalla suolan tarve.

Kuorin ja pilkoin bataatin paloiksi. Keitin niitä kattilassa n. 15 minuuttia vedessä suolan ja muutaman timjaminoksan kanssa, jonka jälkeen poistin timjamit ja survoin palat lusikalla karkeahkoksi soseeksi. Lisäsin kaksi ruokalusikallista lihalientä joukkoon, jotta sose ei olisi liian paksua. Sekoitin joukkoon pari nokaretta voita ja täällä Portugalissa kovin suosittua, kuivattua oreganoa.ainekset tässä:

1 kpl              possun sisäfilee
150 g             kuivattuja aprikooseja
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä
                      öljyä ruskistamiseen
n.3 dl             lihalientä
1                    bataatti palasteltuna
3-4 kpl           timjaminoksia
loraus            kuivaa valkoviiniä
1 tl                 kuivattua oreganoa
                      suolaa keitinveteen
                    

2 kommenttia:

Siiri kirjoitti...

Ah, kuullostaa todella herkulliselta. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Siiri
Hyvänen aika, miten mulla on jäänyt tämä kommentti ihan huomaamatta...
Tätä reseptiä kannattaa kokeilla jos muuten tykkää aprikoosista.