Hedelmätiskissä huomioni
kiinnittyi hauskan näköisiin raidallisiin hedelmiin, joita en muista koskaan
aiemmin maistaneeni. Lapussa hyllyn reunassa luki pepino. Ihan pakko kokeilla
mitä niistä saa aikaan, joten tämä on
viikon hedelmä 44/52: pepino eli päärynämeloni
Kotona aloin vimmatusti
etsiä tälle hedelmälle reseptejä internetin ihmeellisestä maailmasta.
Hakusanalla pepino löysin pääasiassa drinkkireseptejä ja silloin minulle
selvisi, että pepino tarkoittaa espanjaksi kurkkua. Kurkkumehudrinkkejähän se
olivatkin. Vasta sitten kun googlasin hakusanoilla pepino fruit, alkoi löytyä
sitä mitä etsinkin.
Andeilta kotoisin oleva pepino,
suomalaisesta päärynämeloni –nimestään huolimatta, ei kuitenkaan ole päärynä
eikä meloni, vaan se on lähempää sukua tomaatin, munakoison ja perunan kanssa. Suomenkielisten
kuvausten ”virallinen totuus” väittää pepinoa hapottomaksi, englanninkielisissä
oppaissa sen yhdeksi perusmauksi mainitaan kuitenkin sour… Ei muuta kuin
empiirisen tutkimuksen pariin. Ai niin, älä osta sellaista yksilöä, jossa on
ruskea laikku kannan kohdalla. Se hedelmä on silloin jo sisältä pilalla.
Halkaisin yhden pepinon,
kuorin sen ja poistin siemenet, vaikka periaatteessa koko hedelmä kuulemma on
syötävää. Ravintotaulukoiden mukaan pepino on erittäin kuitupitoinen hedelmä.
Aromaattisesta tuoksusta tuli ensimmäisenä mieleen kurkku. Tosi mehukas hedelmäliha
muistuttaa rakenteeltaan aika paljon päärynää tai cantaloupemelonia ja
maussakin on kurkun lisäksi jotain hiukan cantaloupemaista. Ehkä myös aavistus
päärynää ja oikein hyvällä mielikuvituksella myös banaania? Pieni karvaus
tuntui jälkimakuna ja happoisuudesta kallistun enemmän englanninkielisten
kuvausten kannalle: on siinä pientä happamuutta, makeutta kuitenkin vähemmän
kuin cantaloupessa eli vähän vaisu jälkiruokahedelmä, mutta ihan selvää
salaattiainesta. Pakasteesta löytyi hullujen päivien kampasimpukoita ja
jääkaapista parmankinkkua, joten niitä laitoin salaattiin. Pepinon maku toimi
aivan loistavasti kampasimpukan ja ilmakuivatun kinkun kanssa.
Pepino-pastasalaatti ”surf & turf”
(ainekset yhteen
annokseen)
salaatti
50 g farfallepastaa
2 siivua ilmakuivattua
kinkkua
1 pepino
3 miniluumutomaattia
1 kevätsipuli
2 rkl silputtua
ruohosipulia
2 rkl silputtua basilikaa
1 rkl silputtua
lehtipersiljaa
kourallinen
salaatinlehtiä oman maun mukaan
3 kampasimpukkaa
oliiviöljyä ja voita
paistamiseen
kastike
1 rkl oliiviöljyä
2 tl balsamiviinietikkaa
ripaus sokeria
hiukan suolaa ja
mustapippuria
Keitä pasta pakkauksen ohjeen
mukaan. Valuta ja jäähdytä pasta. Valmista kastike öljystä, balsamicosta ja
mausteista. Paista kinkkusiivut pannulla rapeiksi ja laita kuivahtamaan
talouspaperin päälle. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi ja lisää joukkoon
silputut ruohosipuli, basilika ja lehtipersilja. Huuhtele salaatinlehdet. Kuori
pepino, poista siemenet ja leikkaa hedelmä kuutioiksi. Leikkaa tomaatit
puolikkaiksi ja rapeat kinkkusiivut pienemmiksi paloiksi.
Kokoa annos lautaselle
viittä vaille valmiiksi. Vuoraa lautanen ensin salaatilla ja ripottele sitten
kaikkia muita aineksia vuorotellen. Kypsennä viimeksi kampasimpukat, jotka ovat
lämmin lisä muuten kylmän salaatin päällä. Kuumenna paistinpannu melko kuumaksi
ja laita pannulle oliiviöljyä sekä voita sen verran, että paistinpannun koko
pohja peittyy reilusti kuumaan rasvaan. Asettele kampasimpukat pannulle siten,
että ne eivät kosketa toisiaan. Kun kampasimpukka laitetaan pannulle, pitää
heti kuulua oikea paistamisen sihinä. Anna paistua noin 1,5 minuuttia ja käännä
ne sitten atuloiden kanssa. Kypsennä myös toiselta puolen samat 1,5 minuuttia. Sopivasti
kypsennetty kampasimpukka on paistopinnoiltaan kauniin ruskea, sivuiltaan
muuttunut hiukan saman näköiseksi kuin keitetyn kananmunan valkuainen, mutta
sisäpuolelta simpukan tulee vielä olla läpikuultava. Rouhi simpukoille hiukan
suolaa ja asettele ne salaatin päällimmäiseksi. Pirskottele salaatille lopuksi
kastiketta..
4 kommenttia:
Olen tainnut noita joskus täällä nähnyt mutta enpäs olekaan kokeillut.Herkullinen annos:)
Pepino oli niin mielenkiintoinen uusi tuttavuus, että kokeilu ei varmaankaan jää tähän :)
Tänä vuonna on tullutkin maistetuksi yhtä jos toista enemmän tai vähemmän eksoottista hedelmää, kun alkuvuodesta päätin ottaa "viikon hedelmä" -projektin ja kokeilla mahdollisimman montaa erilaista hedelmää ja marjaa.
Hei vautsi, söin näitä pepinoita Chilessä asuessani sikäläisessä kesässä lähes päivittäin, yleensä sellaisenaan tai muiden hedelmien kanssa sekaisin. Mutta tässäpä mainio muistutus että niitä saa täältäkin ja voi yhdistää vaikka mihin! Maku on kerrassaan hassu, juurikin aika kurkkumainen meloni ;)
Joo, kyllä täältäkin saa kaikenlaisia eksoottisia hedelmiä, mutta maku ei välttämättä ole ihan sama kuin jossain muualla maailmalla paikan päällä tuoreeltaan syötynä ;)
Lähetä kommentti