tiistai 15. lokakuuta 2013

Persimonia ja broileria paperikääreessä



Viikon hedelmä   41/52: persimoni / kaki / sharon

Kakihedelmän alkuperä on Kiinassa ja Japanissa, mutta sitä viljellään myös Israelissa, Espanjassa, Italiassa ja Brasiliassa. Jotkut lajikkeet ovat raakana karvaita ja syöntikelvottomia, mutta mm Israelin Sharon kelpaa syötäväksi myös ei-ihan-pehmeäksi kypsyneenä. Ostin neljä hedelmää ja totesin niiden tarvitsevan vielä hukan kypsymistä kelvatakseen kanaruoan lisäkkeeksi. Se ei kuitenkaan estänyt syömästä yhtä ihan sellaisenaan, sillä vaikka hedelmässä olikin hiukan puruvastusta, se maistui jo makealta ja hiukan hunajaiselta. Muut kolme laitoin vuorokaudeksi samaan pussiin banaanin kanssa, jolloin banaanin erittämä etyleeni kypsytti loput hedelmät sopiviksi seuraavan päivän ruoanlaittoon. Hiukan kauemminkin niitä olisi ehkä voinut vielä kypsyttää, sillä persimonin kaunis punainen sävy oli vasta tuloillaan ja ehkä parin päivän kuluttua ne olisivat olleet vielä parempia, pehmeämpiä ja makeampia, mutta hyviä ne olivat näinkin. Tai sitten nämä eivät ole lainkaan sellaista kokonaan punastuvaa lajiketta? Mistä sitä koskaan tietää…

Persimonit sopivat erityisen hyvin hilloksi tai jälkiruokiin, mutta tällä kertaa tein niistä kastikkeen paperikääreessä ilman rasvaa kypsennetylle broilerinfileelle ja myös lisäkesalaatissa oli mukana persimonia.



Persimonikastike

2 kuorittua persimonia paloina
1,5 dl kanalientä
0,25 tl savupaprikajauhetta
1 tl sitruunamehua
sitruunatimjamia
ripaus suolaa

Ota ensimmäisenä broilerifileet huoneenlämpöön, mausta ne ja keitä puoli litraa kanalientä, josta tähän kastikkeeseen tarvitset 1,5 dl. Laita loppu kanaliemi odottamaan. Valmista tässä vaiheessa myös salaatti, jotta se ehtii mehustua.

Laita kattilaan 1,5 dl kanalientä ja persimonit. Keitä kunnes hedelmät ovat pehmeitä ja soseutettavissa. Soseuta sauvasekoittimella, lisää mausteet ja sitruunamehu (persimonissa itsessään ei ole hedelmähappoja) ja sekoita huolella. Tarkista viimeksi suolan määrä.


Paperikääreessä kypsennettyä broilerinfileetä

2 broilerinfileetä
suolaa
sitruunamehua
sitruunatimjamia
mustapippuria
persimonikastiketta
1 kevätsipuli
6 mustaa oliivia
2 arkkia leivinpaperia

Mausta fileet suolalla, sitruunamehulla, sitruunatimjamilla ja mustapippurilla molemmin puolin ja jätä ne odottamaan kunnes olet saanut kastikkeen valmiiksi.

Leikkaa leivinpaperit ympyränmuotoiksiksi ja taita ne kahtia. Lusikoi persimonikastiketta taitteen toiselle puolelle. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi ja oliivit neljään osaan. Ripottele kastikkeen päälle kevätsipulia ja oliiveja ja laita broilerifilee päällimmäiseksi. Taittele paketti tiukasti kiinni. Täältä (”kalaa paperikääreessä”) löydät taitteluun täydelliset ohjeet, jossa ei tarvita mitään apuvälineitä, klemmareita tai nitojaa, vaan paketti pysyy ihan itsekseen kasassa.

Kypsennä paketteja uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.


Persimoni-kyssäkaalisalaatti

1 persimoni
1 kyssäkaali
hiukan suolaa
muutama tippa balsamiviinietikkaa
friseesalaattia

Kuori kyssäkaali ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Kuori persimoni ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Yhdistä ainekset, mausta ripauksella suolaa ja muutamalla tipalla balsamiviinietikkaa. Tarkista maku ja jätä salaatti mehustumaan. Lisää friseesalaatti lautasella.


Nuudeleita kanaliemessä

3,5 dl kanalientä
2 hengen annos nuudeleita

Annos ei välttämättä kaipaa hiilareita lautaselle, mutta jos haluaa, niin nuudelit toimivat oikein hyvin. Kuumenna kanaliemi (lisää vettä jos on tarvis) ja kypsennä nuudelit siinä nuudelipakkauksen ohjeen mukaan juuri ennen ruokailua.


Ei kommentteja: