Viikon
hedelmä 41/52: persimoni / kaki / sharon
Kakihedelmän
alkuperä on Kiinassa ja Japanissa, mutta sitä viljellään myös Israelissa,
Espanjassa, Italiassa ja Brasiliassa. Jotkut lajikkeet ovat raakana karvaita ja
syöntikelvottomia, mutta mm Israelin Sharon kelpaa syötäväksi myös
ei-ihan-pehmeäksi kypsyneenä. Ostin neljä hedelmää ja totesin niiden
tarvitsevan vielä hukan kypsymistä kelvatakseen kanaruoan lisäkkeeksi. Se ei
kuitenkaan estänyt syömästä yhtä ihan sellaisenaan, sillä vaikka hedelmässä olikin
hiukan puruvastusta, se maistui jo makealta ja hiukan hunajaiselta. Muut kolme
laitoin vuorokaudeksi samaan pussiin banaanin kanssa, jolloin banaanin erittämä
etyleeni kypsytti loput hedelmät sopiviksi seuraavan päivän ruoanlaittoon. Hiukan
kauemminkin niitä olisi ehkä voinut vielä kypsyttää, sillä persimonin kaunis
punainen sävy oli vasta tuloillaan ja ehkä parin päivän kuluttua ne olisivat
olleet vielä parempia, pehmeämpiä ja makeampia, mutta hyviä ne olivat näinkin. Tai sitten
nämä eivät ole lainkaan sellaista kokonaan punastuvaa lajiketta? Mistä sitä
koskaan tietää…
Persimonit
sopivat erityisen hyvin hilloksi tai jälkiruokiin, mutta tällä kertaa tein
niistä kastikkeen paperikääreessä ilman rasvaa kypsennetylle broilerinfileelle
ja myös lisäkesalaatissa oli mukana persimonia.
Persimonikastike
2
kuorittua persimonia paloina
1,5
dl kanalientä
0,25
tl savupaprikajauhetta
1
tl sitruunamehua
sitruunatimjamia
ripaus
suolaa
Ota
ensimmäisenä broilerifileet huoneenlämpöön, mausta ne ja keitä puoli litraa
kanalientä, josta tähän kastikkeeseen tarvitset 1,5 dl. Laita loppu kanaliemi odottamaan.
Valmista tässä vaiheessa myös salaatti, jotta se ehtii mehustua.
Laita
kattilaan 1,5 dl kanalientä ja persimonit. Keitä kunnes hedelmät ovat pehmeitä
ja soseutettavissa. Soseuta sauvasekoittimella, lisää mausteet ja sitruunamehu
(persimonissa itsessään ei ole hedelmähappoja) ja sekoita huolella. Tarkista
viimeksi suolan määrä.
Paperikääreessä kypsennettyä
broilerinfileetä
2
broilerinfileetä
suolaa
sitruunamehua
sitruunatimjamia
mustapippuria
persimonikastiketta
1
kevätsipuli
6
mustaa oliivia
2
arkkia leivinpaperia
Mausta
fileet suolalla, sitruunamehulla, sitruunatimjamilla ja mustapippurilla
molemmin puolin ja jätä ne odottamaan kunnes olet saanut kastikkeen valmiiksi.
Leikkaa
leivinpaperit ympyränmuotoiksiksi ja taita ne kahtia. Lusikoi
persimonikastiketta taitteen toiselle puolelle. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi
viipaleiksi ja oliivit neljään osaan. Ripottele kastikkeen päälle kevätsipulia
ja oliiveja ja laita broilerifilee päällimmäiseksi. Taittele paketti tiukasti
kiinni. Täältä (”kalaa paperikääreessä”) löydät taitteluun täydelliset ohjeet,
jossa ei tarvita mitään apuvälineitä, klemmareita tai nitojaa, vaan paketti
pysyy ihan itsekseen kasassa.
Kypsennä
paketteja uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.
Persimoni-kyssäkaalisalaatti
1
persimoni
1
kyssäkaali
hiukan
suolaa
muutama
tippa balsamiviinietikkaa
friseesalaattia
Kuori
kyssäkaali ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Kuori persimoni ja leikkaa se
pieniksi paloiksi. Yhdistä ainekset, mausta ripauksella suolaa ja muutamalla
tipalla balsamiviinietikkaa. Tarkista maku ja jätä salaatti mehustumaan. Lisää
friseesalaatti lautasella.
Nuudeleita kanaliemessä
3,5
dl kanalientä
2
hengen annos nuudeleita
Annos
ei välttämättä kaipaa hiilareita lautaselle, mutta jos haluaa, niin nuudelit
toimivat oikein hyvin. Kuumenna kanaliemi (lisää vettä jos on tarvis) ja
kypsennä nuudelit siinä nuudelipakkauksen ohjeen mukaan juuri ennen ruokailua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti