Siinä
se on, silakkahampurilainen! Minun on jo pitkään tehnyt mieli laittaa jotain
silakkaruokaa. Karibialla nautimme kerran paikallista flyfishburgeria,
lentokalahampurilaista, joka pihvi muistutti maultaan ihan supisuomalaista
silakkapihviä. Tämä juolahti mieleeni, kun huomasin aamulla Hesarin kuluttajasivujen
kalajutun. Silakkaa siis, tänään hampurilaisen muodossa.
Joskus
kauan sitten mökillä kävin lähes viikoittain hakemassa muovikassillisen
silakkaa paikallisilta kalastajilta. Kassillinen silakkaa maksoi markan, kun
muut kalat maksoivat sitten vähän enemmän. Tietty laituri, tietty kellonaika
joka arkipäivä, ja luvassa oli taatusti tuoretta kalaruokaa – eikä välttämättä
aina pelkkää silakkaa (ahvenet kyllä pyydystettiin itse). Sitten soutuveneellä
kotirantaan perkaamaan saalis ja kun työ oli valmis, vein perkeet vähän
kauemmaksi niemennokkaan rantakiville. Yksi lokki ilmoitti toiselle, joka
ilmoitti kolmannelle, joka jne, ja vajaassa kymmenessä minuutissa paikallinen
”puhtaanapitolaitos” oli äänekkäiden riemunkiljahdusten saattelemana hoitanut
jäteongelman. Sittemmin kalastajien määrä on huomattavasti vähentynyt ja kalat
siirtyneet keskusliikkeiden varastoihin, josta ne näkyvät ilmestyvän kauppojen
myyntitiskiin aikaisintaan parin päivän ikäisinä viipyäkseen sitten siinä kalatiskissä
pahimmillaan jopa pari viikkoa. Tuoreeseen kalaan tottuneelle kalan ostaminen tämän
päivän ruokakaupasta on joskus aika ylivoimainen tehtävä, eikä kyse suinkaan
ole mistään nirppanokkaisuudesta.
Burgereita
varten olisi pitänyt leipoa omia hampurilaissämpylöitä, mutta oli vähän kiire, joten
turvauduin toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon, (ruis)paahtoleipään. En löytänyt
kaupasta tuoretta espanjalaista tai italialaista tilliä, mutta onneksi olin pakastanut
tillisilppua kesällä, kun se oli parhaimmillaan. Monet ruukkuyrtit, rosmariini,
timjami, basilika ym, ovat ihan hyviä vuodenajasta riippumatta, mutta
kasvihuoneessa kasvatettuun, kelvolliseen ruukkutilliin tai ruukkuruohosipuliin
en vielä ole onnistunut törmäämään. Ne näyttävät olevan kertakaikkiaan ylivoimaisen vaikeita kasvattaa. Muovikääreen sisältä nostaa päätään muutama
ruikkunen, vihertävä oksa muistuttaen kyllä jonkin verran sitä mitä pakkauksen
kyljessä lukee, mutta tuoksu ja maku? Niitä ei ole… Ei ensinkään, ei tillissä
eikä ruohosipulissa. Ruoanlaiton lopputulos riippuu kunnollisista aineksista.
Siksi espanjalainen tai italialainen, jos tuore (pitkistä valoisista kesäpäivistä upean arominsa saanut) kotimainen unohtui kesällä pakastaa.
Silakkaburgerit
(määrät
kahteen kerroshampurilaiseen)
pihvit
16
pientä silakkafileetä
merisuolaa
myllystä
valkopippuria
myllystä
tillisilppua
Kallen
mätitahnaa
1
dl ruisjauhoja
1
tl suolaa
0,5
tl valkopippuria myllystä
voita
paistamiseen
kastike
1
kovaksi keitetty kananmuna
1
kevätsipuli
1
rkl kapriksia
40
g voita
1
tl tillisilppua
hiukan
suolaa
muuta
salaattia
maun mukaan (esim friseesalaatti)
maustekurkkuviipaleita
puolukkahilloa
2
rkl hyvää majoneesia
leipä
6
siivua paahtoleipää (tässä oli ruispaahtoa, mutta vehnäpaahto voisi toimia paremmin)
Valmista
ensin munakastike. Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä ohuiksi viipaleiksi
leikattu kevätsipuli. Kun sipuli on pehmennyt, lisää kaprikset ja sekoittele noin
minuutin ajan. Leikkaa kovaksi keitetty kananmuna ihan pieniksi kuutioiksi ja
lisää ne kattilaan tillin kanssa. Sekoita hyvin ja mausta suolalla. Nimestään
huolimatta tämä ei ole koostumukseltaan varsinainen kastike, vaan enemmänkin ”paistos” tai "muhennos" tai jotain sinne päin.
Levitä
silakkafileet työtasolle nahkapuoli alaspäin. Jos haluat paksun
ruiskuorrutuksen, silakat ovat hyvät niin, mutta jos pidät enemmän ohuesta
paneroinnista, kuivaa hiukan silakoiden nahkaa talouspaperilla. Rouhi kaikille
fileille suolaa sekä valkopippuria ja ripottele hiukan tilliä. Vedä Kallen
mätitahnatuubista silakan mittainen raita kahdeksan silakan keskelle ja lado toiset
silakat niiden päälle siten, että nahkapuoli on aina ulospäin.
Sekoita ruisjauhot, suola ja valkopippuri hyvin keskenään ja jauhota silakkapihvit huolellisesti. Ruskista kuumalla paistinpannulla voita (laita liesituuletin päälle) ja paista silakat siinä molemmin puolin rapeiksi ja kullanruskeiksi.
Sekoita ruisjauhot, suola ja valkopippuri hyvin keskenään ja jauhota silakkapihvit huolellisesti. Ruskista kuumalla paistinpannulla voita (laita liesituuletin päälle) ja paista silakat siinä molemmin puolin rapeiksi ja kullanruskeiksi.
Pariloi,
paista tai paahda paahtoleipäsiivut ja rakenna oma silakkaburgerisi. Laita
leivälle aina kaksi silakkapihviä, sillä nämä kutistuvat jonkin verran
paistinpannulla. Ahneuksissani tein kerrosburgerin, mutta kyllä
ihan yksikerroksisestakin eväästä olisi nälkä lähtenyt.
2 kommenttia:
ihan järkyttävän herkun näköinen hamppi! Hieno idea!
Harri Holkeri aikanaan oli oikeassa: syökää silakkaa :)
Tämä oli ruispaahtiksen kanssa suorastaan epäilyttävän terveellisen makuista...
Lähetä kommentti