sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Karpaloita ruokaan ja leivontaan




Viikon hedelmä  40/52:  karpalo


Karpaloa käytetään pääasiassa jälkiruokamarjana ja varmaan tunnetuin karpalojälkiruoka on jääkarpalot kuuman kinuskikastikkeen kanssa. Karpalo toimii hyvin myös ”oikeassa” ruoassa riistan lisäkkeenä ja linnuista erityisesti kalkkunan kanssa karpalo on loistava makupari.



Lämmin ruusukaali-karpalosalaatti (ja kalkkunapihvit)

10 ruusukaalia
1+1 rkl öljyä
1 rkl voita
4 kevätsipulia ohuina viipaleina
0,25 tl kuivattua salviaa
100 g tuoreita karpaloita
2 cl portviiniä
3 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippuria

2 kalkkunapihviä

Halkaise ruusukaalit ja leikkaa pois kanta. Kuumenna paistinpannulla 1 rkl ruokaöljyä ja paahda siinä ruusukaaleja sen verran että ne saavat väriä. Mausta suolalla ja kaada ruusukaalit toiseen astiaan odottamaan.

Kuullota kevätsipulit paistinpannulla öljy-voiseoksessa, lisää salvia, karpalot sekä portviini ja sekoittele kunnes karpalot ovat lämmenneet. Kaada lopuksi ruusukaalit takaisin paistinpannulle ja lisää juokseva hunaja. Sekoita ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.

Kalkkunapihvien keskellä on lihaskalvo, joka kannattaa leikata pois ennen pihvien paistamista. Nuiji pihvit ohuemmiksi ja kypsennä paistinpannulla molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.





Näissä pikkuleivissä on niin terveelliset ainekset (ainakin karpalot, kaura ja pähkinät), että näitä voisi melkein kutsua “terveyspikkuleiviksi”.  Karpalo antaa pikkuleiville sopivasti mehevyyttä ja taikinaan upotetut valkosuklaamurut kesyttävät karpalon kirpeyden. Lopputulos valkosuklaasta huolimatta ei kuitenkaan ole kovin makea.



(suorastaan superterveelliset) karpalopikkuleivät

180 g voita
2 dl ruokosokeria
1 muna (xl)
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa tai vaniljauutetta
0,25 tl suolaa
2,5 dl vehnäjauhoa
3 dl kaurahiutaleita (Elovena)
150 g tuoreita karpaloita
1 tl raastettua appelsiininkuorta
1,5 dl karkeasti rouhittuja saksanpähkinöitä
130 g karkeasti rouhittua valkosuklaata

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään vaahdoksi. Lisää vanilja, suola sekä kananmuna ja vatkaa huolella sekaisin. Sekoita keskenään vehnäjauhot sekä kaurahiutaleet ja vatkaa seos vähitellen taikinan joukkoon. Lisää seuraavaksi karpalot ja vatkaa voimakkaasti, jotta osa karpaloista murskaantuu. Lisää lopuksi appelsiininkuori sekä rouhitut pähkinät ja valkosuklaa ja sekoita nämä huolella taikinan joukkoon.

Nostele kahdella lusikalla taikinasta pienehköjä kasoja leivinpaperin päälle uunipellille ja litistä kasoja hiukan. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 20-22 minuuttia. Jäähdytä pikkuleivät ritilän päällä. Annoksesta tulee noin 30 pikkuleipää ja nämä ovat parhaimmillaan vasta aikaisintaan seuraavana päivänä, kun kaikki maut ovat tasaantuneet ja rakenne tiivistynyt.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan värikäs annos!

Tuplaespresso kirjoitti...

Oli niin nätti annos, ettei meinannut raaskia syödä :)

kati kirjoitti...

joo! siis se on tuo appelsiininkuori - ihan varmasti se "ylimääräinen taikuus". Pakko kokeilla!
Samoin näyttäisi olevan sen verran herkulliset mausteet salaatissa, että uskoisin sen maistuvan ruusukaalia pelkäävillekin :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Totta puhuen keitetty ruusukaali on aika kamalaa (siis mun mielestäni eli varmaan joku trauma ammoisilta kouluajoilta?). Tuolla tavalla kun sen vain nopeasti freesaa pannulla, se ei ole niin "ruusukaalinen" ja suorastaan hyvän makuista ;)