Hernekeittoa
ei sitten koskaan kannata valmistaa yhtä pientä kattilallista. Kymmenen litran
kattila on aika passeli hernarin keittämiseen. Mitä ei heti jaksa itse syödä,
lähipiirissä on monta ottajaa ja vähän voisi laittaa soppaa pakkaseenkin jos
sitä sattuisi jäämään.
Hyvän hernarin salaisuus
on siinä, mitä lihaa soppaan käyttää. Joulukinkun jämistä tai
leikkelekinkusta ei saa keittoon riittävästi makua, vaan soppakattilaan täytyy
laittaa kiehumaan oikea kunnon savupotka. Eikä mikä tahansa savupotka, vaan se
paras, sillä savupotkalla ja savupotkalla voi olla valovuosien mittainen ero.
Parhaan savupotkan myy Turun kauppahallin Lihaliike Reino Jokinen ja kun sitä
on maistanut, mikään muu ei enää kelpaa. No juu, käy kai jokin muukin
savupotka, jos ei satu olemaan asiaa Turun kauppahalliin. Mutta savupotkaa sen
pitää olla joka tapauksessa. Tulihan tämä nyt varmasti selväksi? Siis
savupotkaa. Joulukinkun tähteet joutaa vaikka pizzantäytteeksi.
Jokisen savupotkaa, myymälässä halki ja poikki, kotona rokkakattilaan. |
Hernerokka
1 kg kuivattuja
herneitä
5 litraa vettä
2 sipulia
1 tl maustepippureita
2
laakerinlehteä
kourallinen tuoretta
meiramia
1 rkl suolaa
1 savustettu
possunpotka
Kaada herneet isoon
kattilaan ja vesi niiden päälle. Liota herneitä vähintään 12 tuntia ennen kuin
alat keittää niitä.
Kun keitto alkaa
kiehua, kerää lusikalla pois kaikki pinnalle muodostunut vaahto. Keitä puoli
tuntia, lisää joukkoon karkeasti pilkotut sipulit ja mausteet, sekoita ja anna
kiehua toisen puolituntisen miedolla lämmöllä. Lisää sen jälkeen neljään osaan
halkaistu possunpotka ja keitä soppaa niin kauan kunnes lihat irtoavat luista.
Kalasta luut pois kattilasta, irrota ja pilko lihat ja laita ne takaisin
kattilaan. Sekoita ja kauho hernerokka lautasille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti