Viikon
hedelmä 4/52: persikka
Monet
hedelmät tulevat Suomeen raakoina ja ne kypsytetään vasta täällä tai ladotaan
sellaisinaan kaupan myyntitiskiin, kovina, raakoina ja mauttomina. Persikat,
päärynät, banaanit ja monet muut. Siksi me emme saa koskaan syödä näitä
hedelmiä sellaisina kuin miltä niiden oikeasti tulisi maistua ja miltä ne
maistuvat niiden kasvupaikoilla, makeilta ja mehukkailta. Täytyy kuitenkin aina
yrittää etsiä, josko kaupan hedelmälaatikkoon olisi ihan vahingossa sattunut
eksymään joku syömäkelpoinen yksilö, useimmiten ei ole. Monet säilykehedelmät
ovat valitettavasti paremman makuisia kuin Suomessa myytävät vastaavat tuoreet tuontihedelmät.
Appelsiiniriisi
oli muodikas jälkiruoka joskus 1960-luvulla. Kaikki elementit siinä ovatkin
kohdallaan, hiukan tahmea riisipuuro, raikas appelsiini sekä pehmeä ja makea
kermavaahto. Ei siitä voi tulla muuta kuin hyvää. Samantyyppisen jälkiruoan voi
valmistaa myös muista mehukkaista hedelmistä. Kun (säilyke)persikkaan
yhdistetään vadelma, saadaan klassinen melba. Riisin, kermavaahdon ja pienen
kinuskikastiketipan kanssa niistä tulee helposti vastustamaton jälkiruoka, joka
sopii hyvin tarjottavaksi vaikkapa kevyen keittoaterian jälkeen. Tähän voi tietysti käyttää tuoreitakin persikoita, mutta useimmiten ne ovat
liian raakoja ja mauttomia.
Persikkariisi
(neljälle)
2 dl riisipuuroa
5 säilykepersikan
puolikasta (1 tölkki)
1 tl limettimehua
1 tl limettimehua
0,5 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
vadelmia
kinuskikastiketta
Leikkaa
persikanpuolikkaat vajaan sentin kuutioiksi, lisää sokeri ja limettimehu ja sekoita hyvin. Lisää persikat
riisipuuroon ja anna puuron mehustua muutaman tunnin ajan. Vatkaa kerma
vaahdoksi ja sekoita se puuron joukkoon. Annostele, koristele pakastevadelmilla
ja viimeistele tipalla kinuskikastiketta. Maut tulevat parhaiten esille kun tätä ei tarjoile ihan jääkaappikylmänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti