maanantai 14. tammikuuta 2013

Kylmäsavuporolla täytettyä siikaa ja fenkoliperunasosetta


Yhdistelmä tuntuu omituiselta, mutta vastakohdat täydentävät toisiaan ja kylmäsavuporo toimii siian kanssa paremmin kuin hyvin.  Lautaselle laitetaan myös fenkoliperunasosetta ja verigreippisalaattia. Yksinkertaista ja hyvää.


 
Siikaa ja kylmäsavuporoa kahdelle

2 ruodotonta, mutta nahallista siikafileetä
hyvin vähän suolaa
valkopippuria myllystä
10-12 paperinohutta siivua kylmäsavuporoa
3 rkl silputtua ruohosipulia
voita paistamiseen

Käännä siikafileet nahkapuoli alaspäin ja rouhaise kalojen päälle hiukan valkopippuria. Suolaa voi laittaa varovasti, kunhan muistaa että kylmäsavuporo on aika reilusti suolattua. Ripottele kummallekin siikafileelle 1 rkl ruohosipulia ja peitä sen jälkeen tasaisesti kylmäsavuporoviipaleilla. Ripottele toiselle fileelle vielä loput ruohosipulit ja käännä fileet vastakkain siten, että nahkapuolet ovat ulospäin. Kiinnityksen voi varmistaa muutamalla cocktailtikulla.Kypsennä yhteen laitetut fileet paistinpannulla voissa muutaman minuutin ajan kummaltakin puolelta. Siika saa olla mieluummin vähän ali- kuin vähän ylikypsä. Käännä varovasti kahden lastan avulla kun alat paistaa toista puolta. Tarjolle laitettaessa irrota fileet varovasti toisistaan ja laita lautasille. (Olisi ehkä ollut tyylikkäämmän näköinen annos, jos kala olisi ollut nahkapuoli ylöspäin?)


Fenkoliperunasose (edelleen kahdelle)

2 fenkolia
3 keskikokoista jauhoista perunaa
voita
tilkka maitoa
suolaa
valkopippuria myllystä

Raasta fenkolit mikroraastimen karkeammalla terällä ja laita raaste kattilaan. Kuori perunat ja laita ne fenkolin kanssa samaan kattilaan. Kaada vettä sen verran että kaikki on reilusti upoksissa, lisää keitinveteen hiukkasen suolaa ja keitä niin kauan että perunat ovat vähän ylikypsiä. Kaada vesi pois tiheän siivilän läpi ettei fenkoliraaste mene vahingossa veden mukana ja kaada kypsät kasvikset takaisin kattilaan. Lisää nokare voita ja soseuta sähkövatkaimella pienimmällä nopeudella. Ohenna sosetta lisäämällä joukkoon tilkka maitoa ja vatkaa vielä hetki kunnes sose on tasaista mutta ei mitään liisteriä. Mausta suolalla ja vastarouhitulla valkopippurilla. Nypi vielä soseen päälle fenkolista vihreitä töyhtöjä lisämausteeksi.
Ei kommentteja: