perjantai 4. tammikuuta 2013

PoronkäristysPakastettujen poronkäristyslihojen laatu vaihtelee melkoisesti. Sen tulisi olla paistilihaa, mutta joissain pakasteissa käristyslihaksi on siivuttu ilmeisesti kaikki mahdollinen liha mitä ruhosta irtoaa jänteineen kaikkineen. Sellaista syötyään ei ole ihme, jos joku saa elinikäisen kammon poronkäristystä kohtaan. Hyviäkin poropakasteita on ja kun sellaisen löytää, merkissä kannattaa pysyä. Hifistelijät vuolevat porolastunsa nimeltä tuntemastaan ja itse tokasta lahdatuksi valitsemansa poron jäisestä paistista. Meillä ostetaan enimmäkseen Stockan poronkäristyslihaa, usein myös Turun kauppahallista jos sinne sattuu matka. Herkullinen poronkäristys ei kaipaa mausteeksi mitään ylimääräistä hienostelua. Pelkkä voi ja olut maustavat lihan todella meheväksi, mutta jos ihan välttämättä haluaa, viimeksi voi lisätä suolan lisäksi myös pienen ripauksen valkopippuria.


Poronkäristys

1 kg poronkäristystä (pakaste)
150 g voita
1 pullo olutta
suolaa
(valkopippuria)

Ruskista käristyslihat paistinpannulla kuumassa voissa kolmessa tai neljässä erässä ja laita edelliset aina kulhoon odottamaan. Jos pannulle laittaa kerralla paistumaan liikaa lihaa, rasva kylmenee ja lopulta lihat vain kiehuvat omassa liemessään, jolloin käristys menee pilalle. Tästäkin syystä jotkut inhoavat poronkäristystä, vaikka vika on ollut vain osaamattomassa paistajassa. 
 Kun kaikki lihat on ruskistettu, siirrä ne takaisin paistinpannulle ja lisää olut ja suola. Hauduta käristystä kannen alla välillä sekoitellen puolisen tuntia.
Tarjoile perunasoseen ja puolukoiden kanssa. Maustekurkkukin sopii kyytipojaksi.


(tunnisteena myös riista, vaikka tarkalleen ottaen poro ei ole riistaa)

Ei kommentteja: