Olemme sipulin suurkuluttajia. Tässä keittiössä laitetaan aniharvoin mitään sellaista alku- tai pääruokaa, jossa ei olisi jotain sipulia jossain muodossa edes hiukan. Se vain antaa niin hyvän maun. Keittiöstä leijuu ilmoille heti herkulliset ruoanlaiton tuoksut, vaikka vielä ei olisi tehty mitään muuta kuin alettu kuullottaa sipulia. Pitkään haudutettua, aromikasta sipulikeittoa pitää keittää ainakin kerran vuodessa. Tavallisesti resepteissä käsketään viimeksi lisäämään keiton joukkoon paahdettuja leipäkuutioita ja voimakasta juustoa tai gratinoimaan keitto juustokannen alle. Me nautimme tämän sipulikeiton kanssa leivät erikseen, paahdettua maalaisleipää jonka päälle levitettiin runsaskätisesti portugalilaista, pehmeää lampaanmaitojuustoa.
Sipulikeitto
ranskalaisen keittiön salaisuuksia mukaillen
1 kg sipuleita (isoja
makeita, keltasipuleita, salottisipulia ja punasipulia maun mukaan)
1 pieni
valkosipulinkynsi
50 g voita
0,5 dl ruokaöljyä
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
1 l lihalientä (meillä: Puljonki Oy:n tölkkilientä)
2 dl valkoviiniä
8 oksaa tuoretta
timjamia
1 laakerinlehti
1 rkl konjakkia
mustapippuria
1 rkl konjakkia
mustapippuria
Kuori ja halkaise
sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa valkosipulinkynsi
pienenpieniksi paloiksi. Sulata voi isossa kattilassa, lisää öljy ja kuullota
sipuleita miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää suola ja sokeri, sekoita
ja anna sipuleiden hautua kannen alla puolisen tuntia. Pari kertaa voi käydä
vähän sekoittelemassa ja katsomassa miltä sipulit alkavat näyttää. Ripottele
sipuleille jauhot ja sekoittele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia kunnes
jauhot ovat turvonneet. Lisää kiehuva lihaliemi, valkoviini, konjakki, timjami ja
laakerinlehti, sekoita hyvin ja anna keiton hautua vielä noin puoli tuntia. Viimeistele ripauksella mustapippuria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti