Isoäidin vanhat pannut, edelleen kuin uudet. |
Kun
muut pannut, padat ja kattilat kuluvat käytössä kelvottomiksi, valurauta-astiat
ne vain paranevat vuosien saatossa. Kymmenen vuotta on tämän päivän
paistinpannulle jo melkoisen pitkä käyttöikä eikä teflon kestä niinkään kauaa, kun taas valurautapannulle sata vuotta ei
ole vielä mitään. Mutta niitä valurauta-astioita pitää hoitaa hyvin!
Kirpputoreilla on aika ajoin pilkkahintaan myytävänä umpiruosteisia
valurautapannuja, jotka puhdistuksella ja rasvapoltolla ovat aivan
uudenveroiset.
Valurautaiset ruoanvalmistusastiat
kaipaavat osakseen hyvää huolenpitoa, minkä vastineeksi ne sitten kestävätkin
käyttökelpoisina sukupolvelta toiselle.
Ennen kuin uusi valurauta-astia
otetaan käyttöön, se pestään ensin kuumalla vedellä ja miedolla
astianpesuaineella. Tämän jälkeen pinta rasvapoltetaan. Kuumalle pannulle
pyyhitään tasainen kerros suolatonta siansilavaa (joka sitten on ihan eri asia kuin pekoni!) ja pannua kuumennetaan uunissa
(250⁰ - 275⁰), kaasuliekillä tai hiilloksella niin kauan
kunnes rasva tummuu ja kuivahtaa. Pesu kuumalla vedellä ja rasvapoltto
toistetaan vielä toisen kerran, minkä jälkeen astia pyyhitään talouspaperilla kuivaksi
ja se on valmis käyttöön.
Vähäinen ruostemäärä lähtee valuraudasta ruokasuolalla ja sienellä hankaamalla. Jos valurauta on päässyt pahasti ruostumaan,
pitää ottaa käyttöön järeämmät keinot. Paksuin ruoste raavitaan teräksisellä
paistinlastalla, sitten hangataan ruosteista pintaa teräsvillalla ja välillä huuhdellaan
kuumalla vedellä. Tätä toistetaan kunnes ruoste on kokonaan poissa eikä
talouspaperilla pyyhittäessä paperiin jää ruskeita jälkiä. Viimeksi astia
pestään kuumalla vedellä ja kuivataan hyvin.
Valurauta-astia puhdistetaan aina
välittömästi käytön jälkeen kuumalla vedellä ja kuivataan huolellisesti ruostumisen
estämiseksi. Lopuksi pinta sivellään ruokaöljyllä tai suolattomalla silavalla
ja ylimäärä rasvaa pyyhitään pois talouspaperilla.
Muistettava:
* Astia on puhdistettava heti
ruoanlaiton jälkeen eikä siihen saa jättää ruokaa säilytykseen.
* Astianpesuainetta käytetään vain jos
astiassa on valmistettu jotain voimakasmakuista ruokaa. Muutoin se pestään
pelkällä kuumalla vedellä.
* Astia on kuivattava huolellisesti
huuhtelun jälkeen, mieluiten miedolla lämmöllä keittolevyllä.
* Valurauta-astiaa ei koskaan saa
laittaa puhdistumaan astianpesukoneeseen.
* Valurautaiset astiat säilytetään
kuivassa paikassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti