perjantai 19. helmikuuta 2021

Flaamilainen kanipata


Flaamilainen pataruoka, carbonnade de lapin, on belgialainen vastine ranskalaiselle beef bourguignonelle, mutta siinä käytetään naudan sijaan kania ja punaviinin sijaan belgialaista olutta. Belgialainen olut antaa carbonnadelle sen ominaisen maun ja tuoksun. Yksikään kotimainen bulkkiolut ei korvaa sitä. Jos belgialaista olutta ei ole saatavilla, niin unohda tämä resepti ja tee vaikka tämä tai tämä. Carbonnadessa on kanin ja belgialaisen oluen lisäksi runsaasti sipulia sekä mausteina ainakin timjamia ja sinappia.


 

Flaamilainen kanipata / Carbonnade de lapin à la Flamande

1                    kani paloiteltuna

                      hienoa merisuolaa
                      vehnäjauhoa
                      voita ja öljyä paistoon
2                    kookasta sipulia pystysuunnassa viipaloituina
4-6                 valkosipulinkynttä
6                    timjaminoksaa
1                    laakerinlehti
½                   isosta juuriselleristä kuorittuna ja kuutioituna
5 dl                belgialaista olutta, meillä Leffe Blonde
½                   tl hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
2 tl                 Dijon sinappia
2 tl                 ruokokidesokeria
                      hienonnettua persiljaa tarjoiluun

Paloittele kani annospaloihin. Irrota etu- ja takakoivet, ota talteen maksa ja munuaiset, leikkaa talteen myös ohuet vatsaliepeet, irrota rintaosa ja halkaise se selkärangan suuntaisesti ja paloittele selkäpala 2-3 osaan. Päätä ja häntäosaa ei käytetä. Ripottele paloille hienoa merisuolaa ja anna maustua puolen tunnin ajan.

Jauhota palat, ruskista ne voin ja öljyn sekoituksessa padassa 2-3 erässä kauniin vaaleanruskeiksi ja nosta sivuun odottamaan. Pienennä lämpöä, lisää voita ja kuullota siinä sipulit pehmeiksi, lisää valkosipulit ja timjami ja anna sipulien saada hieman väriä. Laita laakerinlehti pataan, kaada olut sinne ja mausta suolalla ja pippurilla. Kun olut on kiehahtanut, laita pataan pohjalle ensin vatsaliepeet, kyljet ja sisäelimet, kaada pataan sellerikuutiot ja nosta muut kaninpalat yhteen kerrokseen niiden päälle. Sulje kansi ja anna porista hiljaa kannen alla 1,5 tunnin ajan.

Nosta sitten lihat sivuun ja anna kiehua kansi auki niin, että noin kolmasosa nesteestä haihtuu. Leikkaa sillä aikaa vatsaliepeet suikaleiksi ja irrota kylkipaloista kaikki liha, jonka saat talteen. Kun neste on haihtunut lisää suikaleet ja irrottamasi liha pataan, mausta sinapilla ja ruokosokerilla, tarkista maku, sammuta liesi ja nosta kanin palat takaisin pataan lämpiämään ennen tarjoilua. Ripota hienonnettua persiljaa päälle tarjottaessa.

Uunissa kypsennetyt peruna, porkkana ja ruusukaali sopivat lisukkeiksi ja juomana käy se sama belgialaisolut jota käytit pataankin.

Ei kommentteja: