perjantai 12. helmikuuta 2021

Veriappelsiinitrifle (ja vadelmakermaleivokset)


Kerrosjälkiruokia on monenlaisia ja triflen siitä tekee sokerikakkukerros. Tai ei kai sillä ole niin väliä, sokerikakku, suklaakakku, brownie tai joku muu, kunhan se on jotain leivottua. Tai en tiedä, ehkä sitä kakkukerrostakaan ei nykyisin enää tarvita? Kakkukerros kuitenkin kostutetaan ja usein siihen käytetään jotain makeaa viiniä, mutta yhtä hyvin sen voi korvata vaikka mehulla jos trifle on tarjotaan lapsille.

Iltapäiväteen trifleä varten leivoin siis ohuen kääretorttupohjan, jotta annoksiin saisi ladotuksi ne ”pakolliset” kakkukerrokset. Vaikka kuinka yritin tehdä siitä oikein pienen, torttupohjasta tuli kuitenkin sen kokoinen että triflen lisäksi siitä riitti myös muutaman minikokoisen vadelmakermaleivoksen valmistamiseen. No siinä se meni ”samalla vaivalla”.

Tämän vuodenajan paras hedelmä on veriappelsiini, joten se tuntui sopivalta vaihtoehdolta hedelmäiseen kerrokseen. Tein vain ihan pienet triflet noin yhden desilitran vetoisiin laseihin ja perinteisen (vanilja)vanukaskerroksen tein vaahdotetusta valkosuklaaganachesta. Yhdessä näistä tuli ihanan raikas päätös iltapäiväteelle. Reseptin ainekset riittävät ainakin neljään pieneen trifleen.

Tämä sopisi aivan ihanasti myös ystävänpäivän jälkiruoaksi (vink! vink!).


Veriappelsiinitrifle

veriappelsiinihyytelö

3 dl tuorepuristettua veriappelsiinimehua (noin 4 veriappelsiinia)
0,5 dl sokeria
3 liivatelehteä

valkosuklaaganache

140 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa

sokerikakku

2  munaa
0,5 dl  sokeria
0,5 dl  vehnäjauhoa
0,25 dl  perunajauhoa
0,5 tl  leivinjauhetta

triflen kokoamiseen

hiukan makeaa jälkiruokaviiniä tai appelsiinimehua

Purista veriappelsiineista mehu, sekoita joukkoon sokeri ja kiehauta. Pehmitä liivatteita viitisen minuuttia kylmässä vedessä. Ota pieneen kuppiin muutama ruokalusikallinen kuumaa mehua, purista liivatteista ylimääräinen vesi, lisää liivatteet kuuman mehun joukkoon ja sekoita kunnes ne ovat täydellisesti sulaneet. Tarvittaessa kuumenna liuosta mikrossa muutaman sekunnin ajan. Sekoita liivateliemi lopuksi mehun joukkoon ja laita kulho jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Pilko suklaa pienemmiksi paloiksi, kuumenna kerma lähes kiehumispisteeseen ja kaada kerma suklaapalojen päälle. Sekoita kunnes suklaapalat ovat sulaneet kerman joukkoon. Laita kulho jääkaappiin jäähtymään muutamaksi tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja valmistele vuoka/leivinpelti levittämällä sen pohjalle leivinpaperi. Tämä taikina paistui 20x26 cm minipellillä. Sekoita keskenään vehnäjauho, perunajauho sekä leivinjauhe. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi ja kääntele jauhot munavaahdon joukkoon. Kaada taikina pellille, tasoita ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 7 minuuttia tai kunnes taikinan pinta on kauniisti ruskistunut. Kun kakkulevy on valmis, nosta se vuoastaan, käännä pintapuoli alaspäin toiselle leivinpaperille ja laita ritilälle jäähtymään.


Kun alat koota annoksia, vatkaa ensin valkosuklaaganache pursotuskelpoiseksi vaahdoksi, Jos seos tuntuu liian paksulta, lisää tilkka kermaa. Siirrä valkosuklaavaahto pursotuspussiin.

Vatkaa veriappelsiinihyytelö notkeammaksi ja siirrä se pursotuspussiin.
Valitse sopivankokoiset lasit ja leikkaa niiden pohjan kokoiset palat (2 kpl/annos) kakkulevystä.
Aseta lasin pohjalle kakkulevyn pala, kostuta se jälkiruokaviinillä/appelsiinimehulla, pursota päälle veriappelsiinihyytelöä ja sen päälle valkosuklaavaahtoa. Toista samat kerrokset ja viimeistele annokset veriappelsiinilohkolla. Laita annokset jääkaappiin siihen asti kunnes ne tarjoillaan.
 

Brittiläisen iltapäiväteen perinteisiin kuuluu leivonnainen nimeltä Victoria sponge cake. En ajatellut tehdä sellaista, koska mielestäni se muistuttaa ulkonäöltään liiaksi skonssia kermavaahtoineen ja hilloineen. Mutta kun tuota kääretorttupohjaa jäi sopivan kokoinen pala, rakensin siitä lopuksi muutaman vadelmakermaleivoksen. Leikkasin suorakaidemuotilla täsmälleen samankokoisia paloja, kostutin ne kevyesti maidolla, sivelin kerrosten väliin vadelmahilloa ja lopuksi päällystin leivokset kermavaahdolla. Vielä kokonaisia vadelmia pakastimesta koristeeksi leivosten pinnalle, niin näytti melkein kuin olisin alkujaankin suunnitellut tällaiset iltapäiväteen herkkutarjottimelle ;)


Ei kommentteja: