maanantai 15. helmikuuta 2021

Pancake day ja laskiaistiistain letut


Laskiaistiistai Britanniassa ja Irlannissa on jo keskiajalta asti ollut nimetty pannukakkupäiväksi, ”pancake day” tai ”pancake Tuesday”. Ennen pääsiäistä edeltävää paastoa piti tyhjentää ylenpalttisia ruokavarastoja ja syödä runsaasti voita, munia, rasvaa ja kaikkea, jota ilman joutuu olemaan seuraavat monta paastonajan viikkoa. Pannukakkujen ainesten katsottiin myös symboloivan tämän vuodenajan neljää tärkeää seikkaa:

munat ~ luominen

jauho ~ elämän ylläpitäminen
suola ~ terveys
maito ~ puhtaus

Britanniassa on monia laskiaisperinteitä, mutta varmaan kuuluisin niistä on pannukakkujuoksu, jonka juontaa juurensa jo vuoteen 1445. Pancake race’n (usein ruudulliseen esiliinaan tai karnevaaliasuihin pukeutuneet) kilpailijat juoksevat paistinpannu kädessään ja paistinpannussa on ohukainen, joka pitää heittää pannussa ympäri mahdollisimman monta kertaa kilpajuoksun aikana. Kun lukee erilaisista muiden maiden kansanperinteistä, suomalaiset saappaanheitto tai eukonkanto alkavat yhtäkkiä tuntua suorastaan järkeviltä jutuilta…

Letut ovat paljon helpommat ja nopeammat valmistaa kuin laskiaispullat. Lisäksi letun voi täyttää niin suolaisella kuin makeallakin. Tämä lettutaikina, joka ei sisällä sokeria, sopii yhtä hyvin kumpaankin. Jos kuitenkin haluat lettuihin enemmän makeutta, sokeria voi lisätä, ihan varovasti. Koko resepti kestää noin 4 rkl sokeria, mutta enemmän alkaa olla jo liikaa. Jos tekee molempia täytteitä, suolaiset letut kannattaa paistaa ensin. Sitten taikinaan voi tarvittaessa lisätä hiukan sokeria ja paistaa siitä loput.


Me teimme letuista koko aterian. Pääruokana oli kanipadan tähteillä täytetyt ja juustolla gratinoidut suolaiset ohukaiset, sitten taikinaan pieni sokerilisäys ja jälkiruoaksi nautimme täysin överit mansikkaletut kermavaahdon kanssa. Suolaisena täytteenä voi periaatteessa käyttää melkein mitä tahansa ja lettujen sisään on erityisen helppo hukata kaikenlaisia hyviä tähteitä.


 

Perinteinen lettutaikina

(noin 12 lettua)

4 dl  vehnäjauhoa

½ tl  suolaa
3  kananmunaa
7,5 dl  maitoa
40 g  jäähtynyttä voisulaa

paistamiseen

voita

Sekoita kulhossa vehnäjauho sekä suola. Lisää kananmunat sekä tilkka maitoa ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten taikinaan loput maidosta pari desilitraa kerrallaan, sitten voisula ja sekoita tasaiseksi. Jätä taikina tekeytymään noin tunniksi ennen kuin alat paistaa lettuja.

Paista letut tarttumattomalla pannulla, mutta käytä silti paistamiseen voita. Sekoita taikina aina jokaisen yksittäisen letun jälkeen. Jos käännät letut heittämällä, pannun on hyvä olla melko kevyt teflonpannu. En ihan äkkiseltään keksi sellaista asiaa, johon sopisi paremmin tai edes yhtä hyvin sanonta ”homma hoituu ihan heittämällä”… No joo, puujalkavitsit sikseen. Tämä on lähes 30 vuotta vanha teflonpannu, mutta kun sitä ei käytä muuhun kuin lettujen paistamiseen eikä lämpötila nouse koskaan liian korkeaksi, se on edelleen kuin uusi (paitsi nuo pienet kulumat ihan reunoilla). 

Kokeilemalla oppii, mikä oman liesitason lämpötila soveltuu parhaiten letunpaistoon. Joskus kauan sitten mökillä laitoin kaasulieden säätönappulaan pienen merkinnän oikealle lettulämpötilalle, ettei joka kerta tarvinnut miettiä ja säätää. Tätä menetelmää käyttäen onnistuin joskus paistamaan täydelliseksi jopa sen ihan ensimmäisen letun.

Kanipadan tähteillä täytetyt ohukaiset laitettiin voideltuun uunivuokaan, ripoteltiin päälle 50-70 g mozzarellaraastetta ja gratinoitiin 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia kunnes juusto oli sulanut ja hiukan ruskistunut.

Makeat ohukaiset täytettiin mansikkahillolla ja kermavaahdolla. Todella överiä ja todella herkullista!

 

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hienoja lettuja ja suolaista ja makeaa niistä:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Letut on siitä helppo ruoka, että tosi vähällä vaivalla niistä taikoo "jokaiselle jotakin".