lauantai 22. lokakuuta 2016

Kania haudutuspadassa, porkkanaa ja mustajuurta



Hullujen päivien tarjouskani päätyi haudutuspataan pekonin ja valkoviinin kanssa. Tämä ei ollut ihan ”laita kaikki pataan ja odota muutama tunti”-ateria, sillä ainekset piti ensin pilkkoa ja ruskistaa pannulla. Siitä eteenpäin haudutuspata kuitenkin hoiti homman loppuun. Tämä ruoanvalmistusmenetelmä on selvää säästöä, sillä siinä kun uunin teho on 3800 wattia, niin haudutuspata (Merkki Prego 3,5 litraa, ostohinta muistaakseni jotain 20-30 euroa) hoitaa saman homman 200 watin teholla.

Kanin kanssa sopii porkkanapyree. Valmistin tämän porkkanapyreen punaisista porkkanoista, mutta jostain syystä soseutettaessa punainen väri muuttui ruskeaksi… Miksi näin kävi, en tiedä. Punaisten porkkanoiden maku on kuitenkin ihan mahtava, pyreen väristä viis. Lautasella on lisäksi (ensin keitettyä ja sitten vasta kuorittua) mustajuurta sekä raitajuurta ja herneenversoja.



Kania haudutuspadassa

1 kani (1300-1500 g)
hiukan suolaa ja valkopippuria
1 paketti Amerikan pekonia
1 iso (n 250 g) keltasipuli
1 hapahko (noin 250 g) omena
nokare voita
1 sellerinvarsi
1 pieni (n 100 g) palsternakka
pieni pullo (375ml) kuivaa valkoviiniä
4 timjaminoksaa
2 laakerinlehteä
1 rkl merisuolaa
1 tl kokonaisia maustepippureita

Leikkaa kani pienempiin paloihin. Irrota varovasti etu- ja takakoivet. Leikkaa viimeksi ranka kahteen osaan. Mausta kaninpalat suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa pekoniviipaleet parin sentin paloiksi. Kuori ja leikkaa paloiksi sipuli sekä omena. Kuori palsternakka ja leikkaa se sekä sellerinvarsi ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna paistinpannu ja lisää pekoninpalat. Ruskista pekonia hetken aikaa kunnes rasva alkaa sulaa. Lisää sipuli sekä omena ja kuullota sekoitellen muutaman minuutin ajan. Kaada seos pannulta haudutuspataan. Sulata pannulla voi ja ruskista kaninpalat siinä. Lisää kaninpalat haudutuspataan. Kaada pannulle sellerit ja palsternakat ja hauduttele niitä hetki. Lisää sitten valkoviini ja keitä kokoon kunnes valkoviinistä on jäljellä enää noin puolet. Kaada kaikki pataan. Lisää pataan vielä merisuola sekä mausteet, peitä kannella ja kypsennä pienemmällä teholla noin 4-5 tunnin ajan kunnes kanin luut irtoavat lihoista.



Porkkanapyree

500 g (punaisia) porkkanoita
100 g voita

Pese porkkanat huolella (kuori ohuelti jos on tarpeen), leikkaa ne pieniksi paloiksi ja kypsennä hiukan ylikypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Nostele porkkanat kapeaan korkeaan kulhoon, lisää voi pieninä paloina ja kaada päälle vielä tilkka keitinlientä. Soseuta porkkanat sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi.


Ei kommentteja: