tiistai 23. helmikuuta 2021

Chicken parmigiana


Parmesaanikana on periaatteessa italialaista tai italian-amerikkalaista alkuperää, mutta australialaiset ovat jo 1950-luvulla omineet tämän ruokalajin niin, että siitä on tullut Australiassa jo melkein kansallisruoka – tai ainakin hyvin suosittu, mistä kertoo sekin että Australiassa on ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet erityisesti chicken parmigianaan, tuttavallisemmin pelkkä "Parm". Siitä on tullut Australian suosituinta pubiruokaa. Aussit tarjoilevat tämän pääasiassa ranskalaisten perunoiden kanssa, mutta me päädyimme kesäkurpitsa”spagettiin” ihan siitä syystä, että se oli nopeampi ja paljon kevyempi vaihtoehto.

Reseptin kahdesta broilerin rintafileestä tulee ruokaa kahdelle normaalinälkäiselle, paitsi tomaattikastike, jota 400 gramman tomaattimurskatölkistä tulee niin paljon että siitä riittää neljälle. Vaikka työvaiheisiin jaoteltu resepti vaikuttaa pitkältä, se on loppujen lopuksi tosi helppo toteuttaa. Reseptistä voi jo edellisenä päivänä valmistaa maustesekoituksen sekä tomaattikastikkeen ja laittaa broilerifileet maustumaan jääkaappiin.

 

Chicken parmigiana

mausteseos:

0,5 tl  kuivattua timjamia
0,5 tl  kuivattua rosmariinia
0,5 tl  kuivattua basilikaa
0,5 tl  kuivattua oreganoa
0,5 tl  valkosipulijauhetta
0,5 tl  hienoa merisuolaa
0,5 tl  rouhittua mustapippuria

tomaattikastike:

1 rkl  oliiviöljyä
1  pieni sipuli
2  valkosipulin kynttä
1 tl  valmistamaasi maustesekoitusta
hyppysellinen chilijauhetta
0,5 dl  valkoviiniä
2 dl  kanalientä
400 g tölkki  tomaattimurskaa
1 rkl  sokeria
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

parmesaanikanat:

2  nahatonta ja luutonta broilerin rintafileetä
loput maustesekoituksesta

leivitykseen:

1 dl  vehnäjauhoa
1  kananmuna
1,5 dl  pankoa
1 dl  parmesaaniraastetta

paistamiseen:

noin 2-3 dl rapsiöljyä (ja pieni pala leipää)

viimeistelyyn:

noin puolet ohjeen tomaattikastikkeesta
kourallinen tuoretta basilikaa
1  mozzarella bufala pallo (125 g)
parmesaaniraastetta
hyvää oliiviöljyä

Valmista ensiksi maustesekoitus. Mittaa kaikki ainekset mortteliin ja hierrä ne tasaiseksi jauheeksi. Leikkaa fileet kahdeksi ohueksi fileeksi ja nuiji ne kevyesti hiukan ohuemmiksi ja tasaisiksi.

Mausta fileet molemmin puolin maustesekoituksella, mutta jätä 1 tl kastiketta varten. Laita fileet pariksi tunniksi jääkaappiin maustumaan. Saavat mielellään olla vaikka seuraavaan päivään asti.

Valmista sitten kastike. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet ja kuullota ne kattilassa olliiviöljyssä. Lisää mausteet ja sen jälkeen valkoviini. Anna viinin kiehua kuiviin. Lisää kanaliemi, tomaattimurska sekä sokeri ja keittele kastiketta 10-15 minuuttia pienellä lämmöllä. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla jos kastike tuntuu tarvitsevan niitä lisää.

Mittaa paistinpannulle parin sentin paksuudelta rapsiöljyä paistamiseen. Paistettaessa fileet käännetään paiston puolivälissä, joten öljyä ei tarvitse olla niin paljoa että fileet kokonaan uppoavat siihen. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Mittaa vehnäjauho yhdelle lautaselle, kevyesti vatkattu kananmuna toiselle, ja kolmannelle lautaselle sekoita keskenään panko ja parmesaaniraaste. Vehnäjauhot sekä panko-parmesaaniseoksen voi halutessaan lisämaustaa suolalla ja mustapippurilla. Käsittele yksi kanafilee kerrallaan. Jauhota filee kunnolla ja taputtele pois ylimääräinen, sitten dippaa filee kananmunaan ja lopuksi kääntele fileetä panko-parmesaaniseoksessa niin että se on varmasti kauttaaltaan murujen peitossa.

Kun kaikki fileet on käsitelty, laita öljy lämpiämään. Paistinpannulta on vaikea tarkkaan mitata öljyn lämpötilaa, mutta sen voi kokeilla pienellä leipäpalalla. Kun leipäpala öljyyn pudotettuna alkaa ruskistua ja öljy sen ympärillä kuplia, öljy on riittävän kuumaa ja valmis kanafileitä varten. Nosta parmesaanileivitetyt kanafileet enintään kaksi kerrallaan öljyyn paistumaan. Tarkaile fileen alapuolen väriä ja kun se alkaa olla kullanruskea, käännä fileet ja ruskista toinenkin puoli. Nosta uppopaistetut fileet vierekkäin uunivuokaan.

Lusikoi fileiden päälle tomaattikastiketta ja hienonnettua basilikaa, tai toisinpäin. Ihan koko fileetä ei kannata peittää, että johonkin jäisi hiukan rapsakkaa leivitystä näkyviin. Revi sitten mozzarellapallo neljään osaan ja laita palat tomaattikastikkeen päälle. Lopuksi raasta pinnalle vielä parmesaania, valuta hiukan oliiviöljyä ja paista uunin keskitasolla 220 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja sen pintaan alkaa muodostua ruskeita pilkkuja. Ota vuoka uunista ja viimeistele fileet basilikasilpulla. Tarjoile ranskalaisten perunoiden, spagetin tai kesäkurpitsa”spagetin” kanssa. Kesäkurpitsalisukkeen voi valmistaa sillä välin kun fileet ovat uunissa.


 

Kesäkurpitsa”spagetti”

1-2 kesäkurpitsaa

ripaus suolaa keitinveteen

Laita isoon kattilaan vettä kiehumaan ja mausta vesi kevyesti suolalla. Pese ja halkaise kesäkurpitsa(t) pitkittäin. Poista keskiosa siemenineen lusikalla kaapimalla. Raasta julienneraudalla pitkiä, ohuita suikaleita, melkein kuin spagettia ja laita ne siivilään odottamaan. Kun vesi kiehuu, kaada suikaleet siivilästä kattilaan, odota 40-50 sekuntia (ei missään tapauksessa yli minuuttia!) ja kaada sitten suikaleet kattilasta takaisin siivilään. Vihreä spagetti on valmista!

Ei kommentteja: