torstai 11. helmikuuta 2021

Tuulihatut iltapäiväteelle ja laskiaiseksi


Iltapäiväteen herkkukattaukseen kuului passionkermavaahdolla täytettyjä tuulihattuja. Sellaisia leivonnaisia ei ole mahdollista tehdä pientä määrää, vaan minimi on yksi pellillinen eli suunnilleen pari tusinaa tuulihattua täytettäväksi. Jos määrä on liian suuri, osan tuulihatuista voi pakastaa ilman täytteitä, ja täyttää ja käyttää myöhemmin, kuten laskiaisena.

Aiemmissa päivityksissämme tuulihattutaikinasta on tehty éclair –leivoksia, murotuulihattuja, ranskalaisia juustotuulihattuja sekä ”donitseja” donitsipellillä. Nyt mentiin ihan helpoimman kautta ja uunipellille pursotettiin ihan vaan tavallisia pieniä tuulihattuja.


 

Tuulihatut / profiteroles / cream puffs

70 g  voita

1 dl  maitoa
0,75 dl  vettä
¼ tl  suolaa
1 tl  sokeria
100 g  vehnäjauhoa
3  kananmunaa

Sulata voi kattilassa, mutta älä päästä sitä ruskistumaan. Lisää maito, vesi, sokeri sekä suola ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Työjärjestys on tämä siitä syystä, että maito ei niin helposti kärähdä kattilan pohjaan kun siinä on ensin sulatettu rasva. Lisää jauhot, sekoita tasaiseksi ja hämmennä kiehuvaa seosta puuhaarukalla kunnes se irtoilee kattilan reunoista, muuttuu hiukan kiiltäväksi ja siitä pystyy muotoilemaan pallon.

Laita taikinapallo jäähtymään yleiskoneen kulhoon ja laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Jos taikina on munia lisättäessä liian kuumaa, munat kypsyvät eikä taikina enää kohoa uunissa kunnolla.

Kun taikina on jäähtynyt 10-15 minuuttia, käynnistä koneen lapavatkain ja lisää munat yksi kerrallaan koko ajan reippaasti vatkaten. Viimeisen munan jälkeen jatka vatkaamista vielä parin minuutin ajan kunnes taikina on notkeaa ja kiiltävää. (Tällaisen pienen tuulihattutaikinan voi tehdä sähkövatkaimellakin, mutta isommille määrille yleiskone on suositeltava.)

Siirrä tuulihattutaikina pursotinpussiin. Levitä uunipellille leivinpaperi tai silikonialusta. Leikkaa pursotinpussin kärki auki ja pursota taikinasta suunnilleen pingispallon kokoisia tai vähän sitä pienempiä kasoja muutaman sentin etäisyydelle toisistaan. Paina kostutetulla sormella kasoihin muodotuva kärki tasaiseksi. Paista tuulihatut uunin keskitasolla 190 asteessa noin 25-30 minuuttia kunnes leipomukset ovat kullanruskeita. Älä avaa uunin luukkua ennen kuin tuulihatut ovat valmiita. Jäähdytä tuulihatut.


Täytä tuulihatut pursottamalla.

Halkaise tuulihatut sahalaitaisella veitsellä, siirrä täyte pursotuspussiin, leikkaa pussin kärki auki, pursota täyte onton leivonnaisen sisään ja laita ”kansi” päälle. Tämä tapa toimii hyvin myös tehtäessä tuulihatuista ”laskiaispullia”. Viimeistele tupsauksella tomusokeria.

Jos et halua leikata tuulihattuja, täytteen voi pursottaa piiloon suoraan leivonnaisen sisälle. Silloin pursotuspussin reikä saa olla kohtalaisen pieni. Täytteen voi pursottaa tuulihatun alapuolelta, mutta silloin on vaarana että haukatessa täyte tursuaa kämmenelle tai pahimmassa tapauksessa syliin. Itse mieluummin täytän tuulihatun yläpuolelta ja valutan reiän peitteeksi (maustetun/värjätyn) sokerikuorrutteen, suklaata tms.


Passionkermavaahto

2 dl  vispikermaa

1 dl  fraiche kermaa (Arla 30% rasvaa)
5  kypsää (=ryppyistä) passionhedelmää
1 dl  tomusokeria
1,5  liivatelehteä

Laita liivatteet pehemenemään kylmään veteen, halkaise passionhedelmät ja lusikoi sisukset pieneen kulhoon. Sekoita kermat keskenään (ja ota erilleen 2-3 rkl kermaa liivatteen liuottamista varten) ja ala vatkata kermaa lisäten tomusokeria vähän kerrallaan. Tomusokerin jälkeen sekoita kermaan passionhedelmien sisukset ja jatka vatkaamista kunnes seos on pehmeää vaahtoa. Kuumenna mikrossa erikseen otettu kerma kiehumispisteeseen, puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita liivatteet huolella kuumaan nesteeseen. Sekoita liivateliuos edelleen kermavaahdon joukkoon ja jatka vatkaamista kunnes kerma on vaahtoutunut. Laita kulho jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jotta liivate tehostaa kiinteytymistä. Kun täyte on valmista, sekoita se notkeaksi, täytä pursotuspussi ja käytä tuulihattujen täytteenä.

 

Laskiaispullista emme tänä vuonna tee mitään ”uutta ja ihmeellistä” päivitystä eikä edes pullia, sillä iltapäiväteestä jääneet täyttämättömät tuulihatut saavat "laskiaispullina" sisälleen kermavaahtoa ja mansikkahilloa. Laskiaisena ensi viikolla on sitten teeman mukaiset, mutta ihan uudet reseptit.

Ei kommentteja: