perjantai 5. helmikuuta 2021

Runebergin uusi resepti


Perinteinen runebergintorttu on saanut monet innokkaat kokkaajat kehittelemään siitä mitä moninaisempia variaatioita. Mekin olemme vuosittain hieman pilke silmäkulmassa kehitelleet toisenlaisia ”runebergintorttuja”. On meillä toki blogin alkuajoilta ihan oikeakin runebergintortun resepti, mutta ne on paistettu muffinivuoassa, jolloin sokerikuorrutetta ja vadelmahilloa saa joka haukkauksella. Aiempia reseptejä ovat:

Runebergintortut muffinivuoassa

Runebergin makumaailmasta mantelikiisseli ja vadelmakuorrute

Bite-size runebergit

Runebergin macaronsit

Paleo-gluteeniton ja vegaani runebergintorttu

Runebergin kaalikääryleet

Runebergin kotijuusto

 

Kun tänä vuonna mietin runeberginpäivän uutuusreseptiä, listasin erilaisia mahdollisuuksia kuten: Runebergin mokkapalat ?.., Runebergin puolukkapiirakka ?.., Runebergin voileipäkeksit ?.., Runebergin karjalanpiirakat ?.., Runebergin mämmi ?.., Runebergin tippaleipä ?.., Runebergin saaristolaisleipä ?.., Runebergin reikäleipä ?.., Runebergin salaatti ?.., Runebergin uuniperunat ?.., Runebergin hernekeitto ?.., Runeberginhauki ?.., Runebergin nahkiaiset ?.., Runebergin nakit ja perunasalaatti ?.., Runebergin kasviscurry ?.., Runebergin lasagne ?.., Runebergin nuudelikeitto ?.., Runebergin guacamole ?..., ja muutama muu. Mutta sitten arvelin jonkun jo ennen meitä keksineen nämä, joten päädyin lopulta paljon perinteisempään ja yksinkertaisempaan reseptiin.

Fredrikan alkuperäisen reseptin mukaiset tortut eivät olleet kostutettuja, vaan kostutus on jonkin myöhemmän ajan muunnos. Jos Fredrika olisi kostuttanut torttuja, silloin keittiössä olisi ollut tummaa rommia ja punssia, joten heillä olisi hyvinkin voitu nauttia ryyppy lämmikkeeksi helmikuun pakkasilla. Uusin uutuutemme onkin siis Runebergin ryyppy.

 

Runebergin ryyppy

(yksi annos)

1 osa  tummaa rommia

1 osa  punssia
1  (pakaste)vadelma
sokerireunus snapsilasiin:
munanvalkuaista, vettä, tomusokeria

Sekoita 2 rkl munanvalkuaista ja 2 rkl vettä ja kaada seos pienelle lautaselle. Mittaa toiselle pienelle lautaselle tomusokeria sen verran että pinta tasoitettuna siinä on sokeria noin 3-4 mm paksuudelta. Kasta snapsilasin yläreuna ensin nesteeseen ja sen jälkeen tomusokeriin. Näin lasin reunaan muodostuu kaunin valkoinen sokerireunus.

Sekoita pienessä kaatimessa alkoholit keskenään ja kaada snapsilasiin niin että nesteen pinta jää 5-10 mm sokerireunuksen alapuolelle. Lopuksi tipauta lasiin yksi (pakaste)vadelma.

Nauti snapsi heti ennen kuin sokerireunus kovettuu.

3 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Nam!

Ulla kirjoitti...

No tähän Runebergiin voisinkin tarttua! Torttuversio kun tuppaa olemaan rutikuiva ja ylimakea.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Nanna @ Ulla
Tässä reseptissä on monta hyvää puolta: Runebergin ryyppy on täysin gluteeniton ja laktoositon, eikä näitä tarvitse tehdä tusinaa kerrallaan kuten leipomuksia, vaan voi kaataa ihan vaan yhden kummallekin.