lauantai 21. lokakuuta 2023

Yrttipaneroidut ahvenfileet ja ratatouillea



Eu-komissio haluaisi kieltää silakan kalastuksen kokonaan Itämerellä. Neuvottelujen lopputuloksesta riippumatta meille jää sentään vielä ahvenet – toivottavasti. Toivotan onnea Essayahin neuvotteluille, että saamme edelleen syödä myös silakkaa. Mutta niistä ahvenista (joka sattuu olemaan myös Suomen kansalliskala), sehän on yksi parhaimman makuisista kaloista, jonka pyytäminen onnistuu sopivasta paikasta vaikka mato-ongella.

Tämä resepti on kahdelle ja herkullisessa ratatouillessa tulee kuin huomaamattaan syödyksi myös terveysviranomaisten suosittelema päivittäinen annos erivärisiä kasviksia.

 


 

Ratatouille

 

1 kpl              kesäkurpitsa
1 kpl              munakoiso
1 kpl              fenkoli
1 kpl              pieni keltasipuli
1 kpl              valkosipulinkynsi raastettuna
2 rkl              oliiviöljyä
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
2 rkl              tomaattipyreetä
1 rkl              punaviinietikkaa
300 g             keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja
iso kourallinen tuoretta basilikaa

 

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (kiertoilma).

Leikkaa pienemmiksi paloiksi kesäkurpitsa, munakoiso, fenkoli sekä sipuli. Laita palat uunivuokaan, lisää raastettu valkosipulinkynsi ja oliiviöljy sekä rohkeasti ruolaa ja mustapippuria. Sekoita ainekset huolella ja laita uuniin 20 minuutiksi. Sekoita keskenään balsamiviinietikka ja tomaattipyree. Kun 20 minuuttia on kulunut, lisää balsamiviinietikkaseos, sekoita huolella ja nosta kirsikkatomaatit kasvisten päälle ja paista uunissa vielä 30-40 minuuttia tai kunnes tomaatit alkavat rypistyä. Ota vuoka uunista, anna ratatouillen jäähtyä hetken, silppua pinnalle tuoretta basilikaa ja tarjoile yrttipaneroitujen ahventen kanssa.



 

Yrttipaneroidut ahvenfileet

 

1 tl                fenkolinsiemeniä
1 tl                korianterinsiemeniä
1 tl                karkeaa merisuolaa
yhden            sitruunan raastettu kuori
3 rkl              hienonnettua lehtipersiljaa
0,5 tl             valkopippurijauhetta
1 dl                korppujauhoa
6 kpl              ahvenfileitä
paistamiseen voita
 

 

Mittaa pienelle paistinpannulle fenkolinsiemenet sekä korianterinsiemenet ja paahda niitä sen verran että mausteet saavat hiukan väriä. Kaada paahdetut siemenet mortteliin karkean merisuolan kanssa ja murskaa ne keskenään mahdollisimman hienoksi jauheeksi. Sekoita yhteen suola-mausteseos, sitruunankuori, lehtipersilja sekä valkopippuri ja lisää ne korppujauhojen joukkoon.

Leikkaa ahvenfileistä pois keskellä oleva ruotorivi, kääntele fileet maustetuissa korppujauhoissa ja paista voissa pannulla kullanruskeiksi.

 

Ei kommentteja: