Tuoretta makrillia voi satunnaisesti löytää kauppahallien kalakauppiailta tai suurimpien supermarkettien kalatiskiltä. Paistettuna makrilli onkin vallan mainio kala.
Yleensä kalafileet on tapana paistaa voissa, antaahan voi kalalle aivan upean makulisän. Voissa on vain se ongelma, että nahallisen kalafileen nahka jää auttamattoman veteläksi. Kalafileen paistaminen rapeanahkaiseksi on kuitenkin helppoa, mutta silloin täytyy unohtaa voi. Rapea nahka syntyy vain öljyn avulla.
Rapeanahkaiseksi paistetut makrillifileet
Ihan ensimmäiseksi nypi fileistä kaikki keskellä olevat pienet ruodot. Koska makrillifileellä on taipumus salamannopeasti käpristyä pannulla, filee kannattaa ”tikuttaa”. Työnnä cocktailtikkuja ristikkäin fileen lihapuolelle ennen paistoa. Mausta fileet sivelemällä nahkapuolelle ensin oliiviöljyä ja mausta sitten suolalla ja valkopippurilla.
Kuumenna paistinpannu erittäin kuumaksi ja asettele makrillifileet pannulle. Älä liikuttele fileitä vaan anna niiden koko ajan olla samassa paikassa. Jos siirtelet fileitä ympäri pannua, nahka ei rapeudu. Fileitä voi tarvittaessa vähän painella paistinlastalla pannua vasten. Hetken kuluttua voi vähentää lämpöä, kun kalan lihapuoli alkaa selvästi vaalentua.
Kun tummaa lihaa on enää vain vähän fileen keskellä, fileet voi kevyesti maustaa suolalla myös lihapuolelta ja kääntää. Toista puolta paistetaan miedommalla lämmöllä enää vain sen aikaa, että liha vaalenee ja kypsyy täysin. Makrillia ei koskaan tule paistaa "varmuuden vuoksi" liian kypsäksi.
Piparjuurikastike
Omena-kurkku-fenkolisalaatti
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti