perjantai 15. elokuuta 2025

Rapeanahkaista makrillia ja piparjuurikastiketta

Tuoretta makrillia voi satunnaisesti löytää kauppahallien kalakauppiailta tai suurimpien supermarkettien kalatiskiltä. Paistettuna makrilli onkin vallan mainio kala.

Yleensä kalafileet on tapana paistaa voissa, antaahan voi kalalle aivan upean makulisän. Voissa on vain se ongelma, että nahallisen kalafileen nahka jää auttamattoman veteläksi. Kalafileen paistaminen rapeanahkaiseksi on kuitenkin helppoa, mutta silloin täytyy unohtaa voi. Rapea nahka syntyy vain öljyn avulla.

 

Rapeanahkaiseksi paistetut makrillifileet

 

4                    makrillifileetä
oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
(cocktailtikkuja)

Ihan ensimmäiseksi nypi fileistä kaikki keskellä olevat pienet ruodot. Koska makrillifileellä on taipumus salamannopeasti käpristyä pannulla, filee kannattaa ”tikuttaa”. Työnnä cocktailtikkuja ristikkäin fileen lihapuolelle ennen paistoa. Mausta fileet sivelemällä nahkapuolelle ensin oliiviöljyä ja mausta sitten suolalla ja valkopippurilla.

Kuumenna paistinpannu erittäin kuumaksi ja asettele makrillifileet pannulle. Älä liikuttele fileitä vaan anna niiden koko ajan olla samassa paikassa. Jos siirtelet fileitä ympäri pannua, nahka ei rapeudu. Fileitä voi tarvittaessa vähän painella paistinlastalla pannua vasten. Hetken kuluttua voi vähentää lämpöä, kun kalan lihapuoli alkaa selvästi vaalentua.

Kun tummaa lihaa on enää vain vähän fileen keskellä, fileet voi kevyesti maustaa suolalla myös lihapuolelta ja kääntää. Toista puolta paistetaan miedommalla lämmöllä enää vain sen aikaa, että liha vaalenee ja kypsyy täysin. Makrillia ei koskaan tule paistaa "varmuuden vuoksi" liian kypsäksi.


 

Piparjuurikastike

 

200 g             creme fraichea
raastettua tuoretta piparjuurta
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
tilkka juoksevaa hunajaa

 

Notkista creme fraiche ja mausta se suolalla, mustapippurilla sekä hunajalla. Lisää raastettua piparjuurta sen verran että se maistuu, mutta ei hyökkää kimppuun. Kaikki riippuu siitä, miten tuoretta piparjuurta olet onnistunut ostamaan. Todella tuoreessa on voimakas maku, kun taas varastossa vanhentunutta joskus tuskin enää tunnistaa maun perusteella piparjuureksi. Anna valmiin kastikkeen makuuntua puolisen tuntia, jolloin voit vielä tarkistaa, josko siihen vielä täytyy lisätä piparjuurta tai jotain muuta maustetta.

 

 

 

Omena-kurkku-fenkolisalaatti

 

1                    omena (granny smith)
1                    kurkku
1                    pieni pikkelöity fenkoli

 

Kuori kurkku sekä omena ja suikaloi ne kuorimaveitsellä ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa suikaleet tarvittaessa vähän lyhyemmiksi paloiksi. Sekoita suikaleet pikkelöidyn fenkolin kanssa ja anna makuuntua puolisen tuntia ennen tarjoilua. Viimeistele salaatti fenkolin lehtitöyhdöillä.

 


Ei kommentteja: