Espanjalaiset
parsat näyttivät niin kauniilta, että sorruin heräteostokseen ja heitin ruokakoriini
sellaisen puolen kilon paketin. Siihen määrään mahtui ohuita parsoja yli 30
kappaletta. Food & Wine –lehti pelasti miettimiseltä, mitä parsoista
valmistaisi. Nämä olivat kuin tehdyt siihen, että varsista tulee parsapestoa ja
nuput käytetään parsapestopastan koristeiksi. Kun kaiken lisäksi kaapissa
sattui olemaan alkuperäisen reseptin mukaista linguinia (vaikka ei kuitenkaan täysjyväpastaa), se oli siinä. Koska
pestoa ei kuumenneta, espanjalaiset parsat piti huuhdella huolellisesti ennen
ruoanvalmistusta. Varsia jäi jäljelle noin 300 grammaa sen jälkeen kun olin
napsaissut nuput pastan koristeeksi ja taitellut varsien alaosasta pois
kuivahkon ja puisevan osan.
Parsapestopastaa
(neljälle)
500 g nippu vihreää parsaa
2 valkosipulinkynttä
70 g (noin 1 dl) pinjansiemeniä
50 g (noin 1,5 dl) raastettua Parmesaania
1,2 dl hyvää oliiviöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl sokeria
mustapippuria myllystä
300 g linguini –pastaa (tai spagettia)
Huuhtele parsat, leikkaa nuput erikseen ja taita
varsista pois puiseva alaosa joka ei kelpaa syötäväksi. Leikkaa varret parin
sentin pätkiksi. Laita yleiskoneen kutteriin kuoritut
valkosipulinkynnet ja pyöräytä ne silpuksi. Lisää pinjansiemenet ja käynnistä
kone taas hetkeksi. Lisää Parmesaani ja sekoita. Kun pesto on tasalaatuista,
lisää parsanpalat ja käytä konetta kunnes kaikki parsanpalat on hienonnettu.
Koneen edelleen käydessä lisää oliiviöljy ja kun pesto on tasaista, mausta
suolalla, sokerilla (parsa tarvitsee hiukan sokeria kitkeryyden taittamiseksi)
ja mustapippurilla.
Kuumenna isossa kattilassa 3 litraa vettä ja 3 rkl
suolaa. Kun vesi kiehuu, lisää pasta ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää
pastan joukkoon parsannuput kaksi minuuttia ennen kuin pasta on määrä olla
valmista. Ota erikseen mukillinen pastan keitinvettä ennen kuin valutat pastan.
Kaada valutettu pasta takaisin kattilaan, lisää pesto sekä keitinvesi ja
sekoittele kunnes pasta on kokonaan lämpimän kastikkeen peitossa. Tarjoile
heti.
4 kommenttia:
Ihanaa, parsakausi käyntiin!
Kovasti odotellaan kotimaisen parsakauden alkua :)
Nam! Parsakautta on odotettu hartaasti. Kauniin värinen Aalto- vaasi muuten!
Nam, todellakin. Luulin ostaneeni mustan Aalto -vaasin, mutta virallisesti se on kuulemma tummansininen...
Lähetä kommentti