tiistai 5. huhtikuuta 2016

Savulammasta, pinaattia ja fetaa filotaikinakannen alla



Pääsiäisestä jäi hiukan savulammasta, joten tein siitä ruokaisan ”piirakan” pinaatin ja fetajuuston kanssa. Piirakka lainausmerkeissä siksi, tässä ei ole taikinapohjaa, ainoastaan filotaikinasta rypistetty kansi. Jos vaikka jääkaapin perukoilla ei sattuisikaan olemaan savulampaan tähteitä, ihan vaan tätä ruokaa varten kannattaa ostaa pala savulammasta. Lampaan mausteeksi käytin karhunlaukkaa, mutta valkosipuli ajaa saman asian.


Savulammasta, pinaattia ja fetaa filotaikinakuoren alla

3  munaa
1 dl  kermaa
100 g  savulammasta pieninä kuutioina
100 g  fetajuustoa pieninä kuutioina
0,5 dl  paahdettuja pinjansiemeniä
1 rkl  voita
1 rkl  oliiviöljyä
1 pieni  punasipuli ohuina viipaleina
1 tl  tuoreita timjaminlehtiä
1 rkl  balsamiviinietikkaa
1 tl  hunajaa
200 g  tuoretta pinaattia
2 rkl  hienonnettua karhunlaukkaa (tai 1 valkosipulinkynsi)
hiukan suolaa ja mustapippuria
muutama arkki  filotaikinaa
voisulaa

Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki, lisää kerma, savulammas sekä fetakuutiot ja sekoita hyvin. Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla ja kaada ne paahduttuaan toiseen kulhoon. Lisää pannulle voi sekä öljy ja kuullota siinä punasipuleita, minkä jälkeen lisää timjami, balsamiviinietikka sekä hunaja ja hauduta sipulit pehmeiksi. Kaada valmis seos kulhoon pinjansiementen joukkoon. Huuhtele pinaatit, valuta ja hauduta ne pannulla pehmeiksi. Mausta karhunlaukalla, kaada seos sipuleiden joukkoon ja anna hetken jäähtyä. Yhdistä kulhoissa olevat ainekset ja mausta tarpeen mukaan suolalla sekä mustapippurilla.

Kaada savulammasseos sopivan kokoisen uunivuoan pohjalle ja tasoita pinta. Peitä filotaikinalla siten, että sivelet voisulaa taikinalle ja sen jälkeen rypistät sen vuokaan päällimmäiseksi. Taikinaa tarvitaan muutama paperinohut filoarkki.

Kypsennä ”piirakkaa” uunissa 180 asteessa noin 30 minuuttia kunnes pinta on muuttunut kullanruskeaksi. Tarjoile heti.


Ei kommentteja: