Helpoimmin
kaupoissa ympäri valtakuntaa lienee saatavissa lohta, siis sitä norjalaista
kasvatettua lohta. Ei siinä sinänsä mitään pahaa ole. Hyvä että edes jotakin
kalaa, vaikka toki soisi kalojen olevan kotimaista alkuperää. On norjalainenkin
lohi lähempänä lähiruokaa kuin esimerkiksi aasialainen pangasius. Lohesta ja
katkaravuista tulee hyvä kalakeitto ja olemme varmaan joskus ennenkin
postanneet reseptejä sellaisista. Päivän keitto syntyi seuraavasti:
Kalakeitto
lohesta
400 g ruodotonta
lohta ilman nahkaa
karkeaa merisuolaa
valkopippuria myllystä
sokeria
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 porkkana
viipaloituna
1 pieni sipuli
karkeana silppuna
1 pieni
fenkoli hienonnettuna
2 dl kuivaa
valkoviiniä
1 l kiehuvaa
vettä
1,5 rkl kalafondia
1 kasvisliemikuutio
1 l vettä
6 maustepippuria
6 valkopippuria
1/4 tl chilihiutaleita
500 g kiinteää
perunaa kuorittuna
1
kevätsipuli viipaloituna
1/2 nippua
tilliä hienonnettuna
180 g katkarapuja
1 dl kermaa
1 rkl voita
Mausta lohi reilusti karkealla merisuolalla. Ripottele
sille pari hyppysellistä hienoa sokeria ja jauha pari rouhausta valkopippuria
myllystä. Anna maustua jääkaapissa mielellään ainakin pari tuntia.
Kuumenna kattila ja laita sinne voi ja oliiviöljy.
Kuullottele siinä viipaloitu porkkana, silputtu sipuli ja hienonnettu fenkoli.
Lisää valkoviini kattilaan ja anna kiehua kunnolla. Lisää fondi ja liemikuutio
ja kaada kuuma vesi kattilaan. Laita joukkoon myös pippurit ja chili. Anna
kiehua pari minuuttia ja lisää sitten kattilaan kuoritut ja karkeasti
kuutioidut perunat. Keitä 10 15 minuuttia, kunnes perunat ovat sopivan
kypsiä. Kokeile niitä terävän veitsen kärjellä. Kun ne tuntuvat hyviltä lisää
kattilaan kevätsipulin viipaleet, 2/3 osaa tillistä ja katkaravut. Voit
lisätä ne suoraan pakkasesta. Ota hetkeksi sivuun levyltä ja anna katkisten
sulaa ja lämmetä.
Kuumenna uudelleen lähes kiehuvaksi ja lisää sitten
kerma ja paloiteltu lohi, josta sulamattomat suolarakeet on pyyhitty pois.
Siirrä sivuun levyltä ja sekoittele varovasti ja anna kalan lämmetä rauhassa.
Lisää lopuksi ennen tarjoilua nokare voita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti