keskiviikko 10. elokuuta 2016

Fudgeaskartelua juniorien kanssa: kahvifudge
Viimejouluiset fudget, suklaa-pistaasi ja piparminttu, olivat niin suuria menestyksiä, että tämän syksyn ekaluokkalainen kysyi josko tekisin niitä lisää. Lupasin siinä samalla opettaa hänetkin. Mikä onkaan kivampaa kuin pienen koululaisen osata itse tehdä karkkeja. Siinä odotellessa tein satsin suolapähkinäfudgea, jonka oletin riittävän joksikin aikaa. Mutta... se kuulemma hupenikin alta aikayksikön kolmen sukupolven voimin.

Nyt hankin ainekset kahvifudgeen ja salmiakkifudgeen (ekaluokkalaisen toivomus) - paitsi että salmiakkifudge osoittautui hiukan hankalammaksi keitellä ilman oikeaa reseptiä, eli sitä täytyy vielä vähän fiilailla. Hyviä niistäkin tuli, mutta ei ihan sellaisia kuin piti, joten salmiakkifudgen resepti tulee joskus myöhemmin. Tässä kuitenkin onnistuneen kahvifudgen resepti. Vaikka lapset usein vierastavat kahvin makua, näin se kuitenkin toimi hyvin.


Kahvifudge

puoli tölkkiä (noin 200 g) kondensoitua maitoa
300 g valkosuklaata pieninä paloina
1 tl jauhettua vaniljaa tai vaniljauutetta
2,5 rkl espresso-pikakahvijauhetta

pinnalle kahvinpapukarkkeja

Kaada kaikki ainekset lasi- tai metallikulhoon ja lämmitä joko kattilan päällä vesihauteessa tai mikrossa (mikroon vain lasikulho!) matalalla teholla kunnes suklaa on sulanut ja ainekset ovat sekoitettavissa.

Sekoita massa huolella ja kaada se leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Tasoita pinta ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi jähmettymään. Piirrä veitsellä fudgen pintaan leikkausviivat ja paina jokaiseen palaan yksi kahvinpapukarkki. Laita vielä jääkaappiin pariksi tunniksi jäähtymään ennen kuin leikkaat fudgen paloiksi.

Kavereille kans! Kuka mitään viimeistelyä jaksaa odottaa...

Ei kommentteja: