tiistai 1. tammikuuta 2013

KarschmackJoulukuussa epätrendikkääseen keittiöön saapui styroxlaatikollinen pakastettua karhupaistia ja –fileetä sekä purkitettua karhunlihaa Kainuusta. Pitkästä matkasta huolimatta joka ikinen erillinen lihapakkaus oli edelleen umpijäässä valmiina siirrettäväksi omaan pakastimeen. Mukana tuli myös eläinlääkärintodistus siitä että liha on hyvää ja turvallista syödä. Tuplaespresso antaa karhuryhmälle erityiskiitoksen lihan pilkkomisesta pienempiin paloihin ja vakumoinnista ennen pakastusta. Se on ammattitaitoa! (Toisinkin nimittäin olisi voinut olla, kuten taannoin kun tilattiin pohjoisesta puolikas poroa. Se tuli kyllä valmiiksi pakastettuna – pakattuna isoina epämääräisinä paloina isoihin sinisiin muovikasseihin, joista kukaan ei saanut tolkkua mitä missäkin oli. Siinä sitten talven mittaan sulatettiin yksi poromöykky kerrallaan ja arvuuteltiin, mitäköhän ruhon osaa se mahtaa olla ja miten se parhaiten kannattaisi valmistaa, vai kannattaako ollenkaan.)

Joulupöydässä oli jo kinkun sijasta karhua. Toinen karhukokeilu oli karschmack eli eräänlainen vorschmack karhunlihasta. Meillä oli lisäkkeenä uuniperunaa, mutta karschmack sopisi hyvin myös ohukaisten tai blinien kaveriksi. Venäläiset kurkut, smetana ja hunaja ryydittävät karschmackia erinomaisesti.


Karschmack

1 sipuli
1 rkl voita
400 g purkitettua karhujauhelihaa
7 Abban anjovisfileetä
3 rkl anjovislientä
1 tölkki (70 g) tomaattisosetta
0,5 tölkkiä smetanaa
hiukan vettä

Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota se paistinpannulla voissa. Lisää karhujauheliha purkista ja sekoita kunnes seos on tasaista. Soseuta anjovikset haarukalla ja lisää ne pannulle anjovisliemen ja tomaattisoseen kanssa. Lisää hiukan vettä jos seos on kovin paksua. Keittele välillä sekoittaen puolisen tuntia. Lisää smetana (ja vettä jos on tarpeen) ja keittele vielä vartin verran.


Ei kommentteja: