Possua
on meilläkin tullut kokattua monella tapaa ja monesta eri ruhonosasta, mutta
perinteinen porsaankyljys on jäänyt
laittamatta, vaikka takavuosina sitä syötiin useinkin. Ehkä liiankin usein,
mutta nyt se joka tapauksessa tuli mieleen lihatiskin ääressä jonotellessani.
Päätin tehdä paistetut porsaankyljykset ilman mitään twistiä tai kommervenkkiä.
Olin netistä löytänyt paisto-ohjeen, jota päätin kokeilla. Maustamiseen käytin
suolalientä. Se pitää lihan kostean maukkaana eikä kuivata samalla tavalla kuin
pelkkä pintamaustaminen.
Paistetut
porsaankyljykset
4 porsaankyljystä
liemessä maustettuina
Suolaliemi
7,5 dl vettä
3 rkl karkeaa
merisuolaa
½ tl murskattua
mustapippuria
2 kuorittua
ja murskattua valkosipulinkynttä
1 laakerinlehti
2-3 timjaminoksaa
Laita 2,5 dl vettä kattilaan, lisää mausteet ja
kuumenna sekoitellen, kunnes suola on liuennut veteen. Laske 5 dl
mahdollisimman kylmää vettä kulhoon ja kaada kattilasta suolaliemi sinne. Näin
sinulla on valmiiksi jäähtynyt suolaliemi, johon laitat kyljykset. Katso, että
ne peittyvät ja laita tarvittaessa vaikka lautanen painoksi. Anna maustua
jääkaapissa 30 min – 4 tuntia.
Nosta kyljykset pois suolaliemestä ja taputtele ne
kuiviksi. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja laita tyhjä valurautainen paistinpannu
sinne kuumenemaan. Mausta pinta juuri ennen paistoa vielä suolalla ja
valkopippurilla. Kyljysten paistamiseen ei käytetä rasvaa. Kun pannu on kuuma,
nosta se uunista kuumalle liedelle, laita sinne kyljykset maustettu puoli
alaspäin ja anna ruskistua 3 minuuttia. Käännä kyljykset, mausta toinenkin
puoli ja laita pannu kyljyksineen takaisin uuniin. Anna kyljysten kypsyä 6 – 10
minuuttia. Tarkista pikalämpömittarilla, että sisälämpötila on 60 ˚C ja nosta
pannu uunista. Anna kyljysten vetäytyä muutama minuutti folion sisällä ja
tarjoa vaikka peruna-sellerisoseen, kermalla aateloitujen herkkusienten ja
raikkaan salaatin kanssa.
Kermalla
aateloidut herkkusienet
100 g herkkusieniä
viipaloituna
pari timjaminoksaa
2+2 rkl voita
suolaa
mustapippuria
myllystä
½ tl soijakastiketta
2 rkl kermaa
Laita puolet voista sekä timjaminoksa pannulle ja
paista sienet siinä niin, että neste niistä haihtuu ja ne saavat väriä. Mausta
suolalla ja pippurilla, lisää loput voista, soija sekä kerma ja sekoita. Nosta
pannu sivuun ja anna hautua.
2 kommenttia:
Perinteinen on joskus ihan paras!
Meinaa ihan unohtua tällaiset maukkaat klassikot, kun kaikkea pitää nykyään "tuunata" ja parannella :)
Lähetä kommentti