Nykyisin
monelle käy niin joulunaikaan. Sisko tai sen veli tai joku muu tuttu perheineen
häipyy kylmästä ja/tai sateisesta kotimaastamme lämpimämpään ilmanalaan. Päivän
menu, thaihenkinen siskonmakkaranuudeliwokki (olipa pitkä sana!) auttaa meitä olemaan mukana tunnelmassa vaikka edelleen odottelemme
adventtisohjoa täällä pohjan perukoilla. Niin, kyllä minä tiedän että se ei ole
Thaimaaseen, vaan Thaimaahan, mutta ensiksi mainittu kuulosti otsikossa
paremmalta.
Thaihenkinen
(siskon)makkaranuudeliwokki
1 pkt siskonmakkaroita
2 kevätsipulia
2 valkosipulin
kynttä
2 cm pala tuoretta
inkivääriä
1 mieto
punainen chili
1 ruukku korianteria
muutama ruskea
(tai valkoinen) herkkusieni
1 kanaliemiamme
kiehuvaa
vettä
öljyä
paistamiseen
nuudeleita
(oikeita, ei pikasellaisia eikä esimaustettuja) nälän tunteen mukaan
Pilko toinen kevätsipuli parin sentin paloiksi ja
viipaloi toinen ohuiksi viipaleiksi. Murskaa veitsen lappeella ja pilko pariin
osaan toinen valkosipulin kynsi ja raasta toinen. Raasta kuorittu
inkiväärinpala. Poista chilipalosta siemenet ja hienonna palko. Leikkaa
korianterista lehtilatvat irti ja hienonna ne karkeasti. Ota talteen myös
korianterin varret. Lohko sienet kahteen tai neljään osaan koosta riippuen.
Keitä vettä vedenkeittimessä tai miten vaan. Laita
kattilaan hieman öljyä ja kuullota siinä isoksi paloiteltu kevätsipuli ja
valkosipulin kynsi, herkkusienet sekä 1/3 chilistä. Lisää korianterin varret ja
vähän lehtisilppua, kanaliemiamme sekä ½ litraa kuumaa vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa 10
minuuttia, jotta liemi maustuu kunnolla.
Lypsä siskonmakkarat yksi kerrallaan pitkänä pötkönä
kiehuvaan liemeen useassa erässä ja anna kypsyä sen verran, että ne pysyvät
hyvin koossa – ei läpikypsiksi. Nosta sivuun leikkuulaudalle tai lautaselle.
Kun makkarat on kaikki esikypsennetty ja poissa liemestä, niin lisää kuumaa
vettä niin, että nestettä on riittävästi peittämään nuudelit. Keitä nuudelit
ohjeen mukaan hieman vajaaksi, koska ne vielä wokataan pannulla.
Paloittele makkarat haluamaasi muotoon. Laita
(wokki)pannulle öljyä, kuumenna se, ja lisää loppu chilistä, raastettu
inkivääri ja raastettu valkosipuli. Paista siinä makkarat sillä aikaa kun
nuudelit kiehuvat ja lisää viipaloitu kevätsipuli. Kaada nuudelit kasviksineen
siivilään ja kippaa pannulle makkaroiden seuraksi. Paista hetki ja ripottele
lopuksi pinnalle loppu korianteri.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti