”On the
first day of Christmas my true love sent to me… A partridge in a pear tree”
lauletaan vanhassa englantilaisessa joululaulussa. Kerrankin sattui olemaan
juuri sopivat ainekset tällaiseen ateriaan. Syksyllä säilöttiin suomalaisia
päärynöitä makeaan viiniin, kuivaruokakaapissa minikokoisen ankanmaksapurkin
viimeinen käyttöpäivä lähestyi uhkaavasti ja minä olin joitain viikkoja sitten
tehnyt heräteostoksen tuoden kotiin pienen paketin pakastettuja
peltopyynrintoja. Toinen heräteostos, italialainen possunkylkivalmiste
guanciale (eräänlainen pekoni), antaa sopivasti makua paistamiseen. Siispä essu
päälle ja keittiöön.
Kastike
1 pieni
salottisipuli hienonnettuna
pekonista tai guancialesta sulatettua rasvaa
3 cl konjakkia
1 dl kuumaa
vettä
1 tl
riistafondia
0,5 - 1 tl
ohrakasta
tilkka vettä
timjamia
0,5 tl
mustaherukkahyytelöä
mustapippuria myllystä
Sulata pannulla guancialen rasva tai käytä voin ja
oliiviöljyn sekoitusta ja kuullota siinä hienonnettu salottisipuli. Lisää
konjakki ja anna sen kiehahtaa kunnolla. Lisää kuuma vesi ja riistafondi ja
sekoita. Suurusta vesitilkkaan sekoitetulla ohrakkaalla ja mausta timjamilla,
mustapippurilla sekä mustaherukkahyytelöllä.
Paistetut
peltopyyn rinnat
4 kpl peltopyyn
rintoja
guancialen rasvaa
oliiviöljyä
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
Mausta rintalihat suolalla ja pippurilla. Sulata
paistinpannulla hiukan guancialen rasvaa, lisää oliiviöljyä ja paista
sekoituksessa rinnoille kauniin ruskea väri. Ne saavat jäädä sisältä roseen
värisiksi eikä niitä tule ylikypsentää. Kääri ne alumiinifolioon odottamaan
lautaselle pääsyä.
Ankanmaksa
pieni purkki (70 g) ankanmaksaa
Laita purkki etukäteen jääkaappiin kylmenemään. Avaa
purkki ja napauta maksa leikkuulaudalle. Leikkaa maksa kahdeksi kiekoksi. Laita
maksakiekot kuumalle pannulle ja ota niille nopeasti väriä pintaan.
Päärynärisotto
2 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli
1,5 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
1 dl portviinipäärynöiden
lientä
4 dl kanalientä
2 pientä portviinipäärynää
soseutettuna
1 dl parmesaaniraastetta
suolaa
sitruunamehua
1 rkl voita
Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja kuullota siinä ihan
pieneksi kuutioitu salottisipuli. Lisää risottoriisi ja kuullottele niitä
sipuleiden seassa minuutin tai pari. Kaada pannulle valkoviini ja sekoittele
kunnes viini on imeytynyt riiseihin. Lisää päärynäliemi sekä kanaliemi ja keitä
risottoa (riisipakkauksen ohjeen mukaan) kunnes riisit ovat kypsyneet risotolle
sopiviksi. Jos risotto tuntuu kuivuvan liikaa, lisää hiukan kanalientä. Lisää
sitten soseutetut päärynät sekä parmesaaniraaste ja mausta suolalla ja
sitruunamehulla. (Nämä syksyllä säilömämme päärynät olivat kotimaisia ja aika pieniä eli jos käytät ulkomaisia isompia päärynöitä, niitä riittää yksi.) Viimeksi
sekoita risoton joukkoon ruokalusikallinen voita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti