Eilinen
punajuuri-aurajuustolaatikko ansaitsi ihan oman päivityksensä, mutta nyt täytyy
antaa resepti myös siihen mitä punajuurilaatikon kanssa tarjottiin - tai oikeamminkin,
minkä kanssa punajuurilaatikko tarjoiltiin. Punajuuri sopii sekä kala – että liharuoan
kanssa. Kun kauppahallissa sattui olemaan kaunis pätkä peuranfileetä, valinta
ei ollut vaikea.
Paistettu
peuranfilee ja helppo riistakastike
600 g peuran
ulkofileetä
voita
oliiviöljyä
maustesekoitus
sopivasti itse
kuivattua rosmariinia
sopivasti itse
kuivattua timjamia
3 katajanmarjaa
6 kokonaista
mustapippuria
1,5 tl karkeaa
merisuolaa
Tässä vaiheessa pyydän anteeksi reseptin epätarkkuutta
yrttimausteiden määrässä, mutta asia nyt vaan on niin, että en edes yrittänyt
mitata niitä, kunhan rapistelin mielestäni sopivan määrän kumpaakin mortteliin.
Vääristä luvuista isommatkin herrat joutuvat hankaluuksiin, joten siis sopivasti
– kyllä kokki tietää. Aina kun olemme ostaneet yrttiruukun tai nipun, olemme
kuivanneet ylijääneet oksat ennen kuin ne pilaantuvat. Ne leikataan irti
ruukusta, sidotaan langalla alapäästään nipuksi ja ripustetaan roikkumaan
johonkin sopivaan paikkaan keittiöön ilmavasti. Mitään kuivuria tai uunia emme
ole tähän käyttäneet. Makua näissä on ainakin omasta mielestämme enemmän kuin
kaupallisissa kuivissa yrteissä. Hävikistä herkuksi näinkin. Laita ainekset
mortteliin ja hienonna ne.
Leikkaa filee pituussuuntaan keskeltä kahteen osaan ja
poista kalvot. Jos haluat fileestä isompia viipaleita voit myös jättää fileen
tai osan siitä halkaisematta. Mausta filee mausteseoksella. Säästä osa siitä
kastikkeen maustamiseen.
Kuumenna paistinpannu ja ruskista peura voin ja öljy
seoksessa. Aloita paistaminen suurimmasta palasta ja lisää pienemmät tai
ohuemmat palat pannulle myöhemmin. En käyttänyt lihalämpömittaria, mutta 48 astetta lienee sopiva. Makuja on kuitenkin monenlaisia ja jotkut pitävät hiukan kypsemmästä. Yli 60-asteiseksi riistafileetä ei kuitenkaan tulisi kypsentää.
Varsinkin jos et halkaise fileetä, voit pikaisen pintavärin jälkeen kypsentää fileen loppuun miedossa n. 100˚C uuninlämmössä sisälämpöä tarkkaillen. Laita paiston tai uunin jälkeen liha alumiinifolioon vetäytymään ja odottamaan viipalointia ja tarjoilua. Muista, että liha kypsyy lisää vetäytymisen aikana.
Varsinkin jos et halkaise fileetä, voit pikaisen pintavärin jälkeen kypsentää fileen loppuun miedossa n. 100˚C uuninlämmössä sisälämpöä tarkkaillen. Laita paiston tai uunin jälkeen liha alumiinifolioon vetäytymään ja odottamaan viipalointia ja tarjoilua. Muista, että liha kypsyy lisää vetäytymisen aikana.
Kastike
1 banaanisalotti
hienona silppuna
½ rkl voita
½ rkl oliiviöljyä
3 dl tummaa
liha- tai riistalientä
1 dl punaviiniä
2 – 3 tl mustaherukkahyytelöä
merisuolaa
myllystä
mustapippuria
myllystä
edellä
kerrottua maustesekoitusta
2 tl maizenaa
2 rkl voita
viimeistelyyn
Kuullota sipulisilppu voin ja öljyn sekoituksessa.
Lisää pannulle punaviini ja anna kiehahtaa kunnolla ja haihtua puoleen. Lisää
riistaliemi, maustesekoitus sekä mustaherukkahyytelö ja anna taas kastikkeen
kiehua puoleen. Lisää 2 rkl vettä sekoitettu maizena ja kuumenna, kunnes
kastike on suurustunut. Paseeraa halutessasi siivilän läpi ennen tarjoilua ja
tarkista maku.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti