Risto ja
Ritva Lehmusoksan kirjassa Mannerheimin pöydässä kerrotaan tarinaa marsalkan
viehtymyksestä lempiruokaansa vorschmackiin, jonka reseptin hänen kerrotaan
aikoinaan vieneen Savoyn keittiöön. Kirjassa on useitakin erilaisia
vorschmackin reseptejä, joista käytin tämän version pohjana lähinnä
Mannerheimin pitkäaikaisen keittäjän Ida Lehtisen ohjetta Marskin vorschmack.
Tämä ruoka sopii mainiosti itsenäisyyspäivän iltapalaksi.
Tein kuitenkin
hieman muutoksia kirjan reseptiin. Ida ei käyttänyt reseptin mukaan lainkaan
valkosipulia. Paistinpannukäsittelyn jälkeen hän reseptin mukaan kypsensi
vorschmackia uunivuoassa vain noin 20 minuuttia. Valitsin itse hieman pidemmän
kypsennysajan, en kuitenkaan Savoyn 2 - 3 vuorokauden mittaista. Kypsensin
kokonaisen valkosipulin yhdessä lihanpalojen kanssa, jolloin se saa ihanan
paahteisen ja makeahkon maun. Korvasin sillifileet ja joissakin muissa
resepteissä käytetyn anjoviksen Monarch ravintolafileillä.
Vorschmack
(melkein) Mannerheimin tapaan
(tästä
riittää kahdeksalle)
800 g karitsan
paistia paloiteltuna
400 g naudan
paistia paloiteltuna
2 sipulia
kuorittuina ja lohkottuina
1 kokonainen
valkosipuli
200g Monarch
sillifileitä
valkopippuria
myllystä
mustapippuria
myllystä
suolaa
runsaasti voita
1 dl konjakkia
1 dl korppujauhoja
3 dl kuohukermaa
ja
lisäkkeinä
uuniperunaa
venäläistä
suolakurkkua
etikkapunajuurta
smetanaa
Paloittele lihat sen kokoisiksi paloiksi, että ne
sopivat lihamyllyysi. Laita lihanpalat ja kokonainen valkosipuli, josta olet
leikannut ”hatun” pois, uunivuokaan ja kypsennä uunissa aluksi 20 minuuttia 200
asteessa, pudota lämpö 150 ˚C:een ja kypsennä vielä 20 minuuttia.
Jäähdytä lihat ja nosta uunin lämpö 175 asteeseen.
Puristele valkosipulin kynnet ulos kuoristaan. Jauha lihat ja valkosipuli
yhdessä sillifileiden ja raa’an sipulin kanssa. Ruskistele lihaseosta pannulla
reilun voimäärän kera. Mausta muutamalla rouhauksella pippuria. Tarkista maku
ja lisää tarvittaessa suolaa. Lorauta pannulle konjakki ja paistele
edelleen. Lisää sen verran kiehuvaa
vettä, että seos on kostea, mutta ei liemimäinen. Sekoita kulhossa kerma ja
korppujauhot ja lisää seos pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja kaada kannelliseen
pataan tai jos paistinpannusi on uuninkestävä ja siinä on kansi, niin käytä
sitä.
Pese uuniperunat, esimerkiksi Rosamunda, kuivaa ne ja
pistele niihin reikiä haarukalla. Laita perunat uunivuokaan ja vuoka uuniin.
Siitä tunnin kuluttua voit laittaa vorschmackin perunoiden seuraksi. Anna perunoiden ja vorschmackin paistua uunissa vielä 1,5 tunnin ajan. Tarkkaile lihaseosta, ja jos se näyttää kuivuvan, niin lisää hieman vettä ja jos se on liian kosteaa, niin ota loppupuolella kansi pois.
Siitä tunnin kuluttua voit laittaa vorschmackin perunoiden seuraksi. Anna perunoiden ja vorschmackin paistua uunissa vielä 1,5 tunnin ajan. Tarkkaile lihaseosta, ja jos se näyttää kuivuvan, niin lisää hieman vettä ja jos se on liian kosteaa, niin ota loppupuolella kansi pois.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti