Kotimaista
riistaa kannattaa aina laittaa ruoaksi, kun sellaista vaan saa käsiinsä.
Metsästäjillä ja heidän lähimmillään tämä on tavanomaisempaa kuin
kaupunkilaisille, joiden sukukin on kaupungistunut. Onneksi on oikeita
lihakauppoja ja kauppojen lihaosastoja, joissa palvelun lisäksi pelaa myös
hankintapuoli. Tämä hirvenpaisti tuli meille Hakaniemen Kauppahallista.
Hirvikääryleet
n. 1 kg hirven
paistia (naudan paistikin käy oikein hyvin – vaihda vaan nimi)
300 g jauhettua
sianlihaa, mieluiten rasvaisempaa kuin paisti
60 g kuivattuja
luumuja
n. 40 g anjovisfileitä
1 sipuli
hienonnettuna
1 iso valkosipulin
kynsi raastettuna
1 ruukku lehtipersiljaa
hienonnettuna, varret talteen lientä varten
suolaa
valkopippuria myllystä
voita
öljyä
Haudutusliemi
1 porkkana
kuorittuna ja paloiteltuna (70 – 80 g)
1 palsternakka
kuorittuna paloiteltuna (70 – 80 g)
lehtipersiljaruukun varret
1 sipuli
lohkoina
1 laakerinlehti
n. 8 kokonaista
mustapippuria
n. 4 kokonaista
maustepippuria
n. 1 l lihalientä
ja/tai tummaa olutta
tässä käytin 0,5 l tummaa Kukko-olutta ja 0,5 l Knorr
lihalientä ammeesta, joka oli sopiva määrä nestettä käyttämääni pataan.
Tarvittava nestemäärä riippuu padasta ja lihan määrästä. Varaudu siis
suurempaankin nestemäärään.
Viimeistelyyn
4 dl haudutuslientä
1 dl kermaa
3 rkl ohrakasta
Leikkaa paistista noin senttimetrin paksuisia
viipaleita poikkisyin ja nuiji ne kahden talousmuovikelmun välissä ohuemmiksi
rikkomatta rakennetta. Soseuta kulhoon luumut. Hienonna sipuli, valkosipuli ja
lehtipersiljan lehdet ja lisää kulhoon Hienonna valutetut anjovisfileet
haarukalla ja laita nekin kulhoon. Sekoita niiden joukkoon jauhettu possu ja
mausta suolalla. Paista seoksesta tässä vaiheessa pieni koepala, jotta voit
tarkistaa mausteiden riittävyyden. Levitä lihaviipaleet työtasolle, ripottele
niille suolaa, rouhi maltillisesti valkopippuria myllystä ja sirottele niille
persiljasilppu. Muotoile possumassasta sopivan kokoisia pötkylöitä ja laita
yksi kullekin viipaleelle. Kääri viipaleet rullalle ja sido parista kohtaa
langalla tai sulje rulla cocktailtikulla.
Kuumenna paistinpannu ja ruskista rullien pintaan hyvä
väri. Asettele rullat pataan. Lisää paloitellut juurekset ja mausteet ja kaada
lientä pataan niin, että rullat peittyvät. Hauduta n. 1,5 tuntia, kunnes rullat
ovat pehmenneet. Aika riippuu paistin laadusta. Kokeile esimerkiksi terävällä
cocktailtikulla kypsyyttä. Nosta rullat varovasti pois padasta ja siivilöi
liemi talteen kattilaan. Poista kaikki
langat tai tikut ja palauta kääryleet pataan. Laita kasariin 4 dl
haudutuslientä ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita 3 rkl ohrakasta ja 1 dl kermaa,
kaada suurusteliemi kasariin sekoita ja kiehauta. Kaada kastike kääryleille ja
kuumenna tarjoiluvalmiiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti