Joulupöytää
varten katajanmarjagraavatusta hirvenfileestä jäi kummastakin päästä pieni,
epämääräinen pätkä, joista tuli hyvä lihakastike vähän stroganoffin tapaan. Samalla
jääkaappiin jääneet pienet palat juuriselleriä, palsternakkaa ja bataattia sekä
pari orpoa rosamundaa ja yksi porkkana päätyivät maukkaaksi muusiksi eikä
mitään mennyt hukkaan. Melkein liian hyvää arkiruoaksi.
Hirvi-herkkusienistroganoff
400 g naudan/hirven/peuranlihaa (filee/paisti)
kuutioina
3 rkl vehnäjauhoa
hiukan suolaa
200 g herkkusieniä ohuina viipaleina
2 sipulia pieninä kuutioina
hiukan voita
kiehuvaa vettä
1 lihaliemikuutio
1 dl smetanaa
2 maustekurkkua pieninä kuutioina
1 rkl tomaattipyreetä
0,5 dl kermaa
Kaada muovipussiin vehnäjauho ja hiukan suolaa. Lisää
peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi leikattu liha, sulje pussi ja hölskytä
kunnes kaikki lihanpalat ovat peittyneet jauhoihin. Ruskista lihat 2-3 erässä
pienessä määrässä voita ja kaada sen jälkeen lihat pataan. Huuhtele
paistinpannu välillä tilkalla kiehuvaa vettä ja kaada sekin lihojen päälle
pataan. Kun lihat on ruskistettu kopistele pataan muovipussiin jääneet jauhot,
paista viipaloidut herkkusienet ja lisää nekin pataan. Sitten sulata pannulla
vielä hiukan voita ja kuullota siinä pieniksi kuutioiksi leikatut sipulit.
Kaada sipulitkin pataan muiden ainesten joukkoon, lisää lihaliemikuutio ja sen
verran kiehuvaa vettä että kaikki ainekset peittyvät. Keitä kastiketta matalalla
lämmöllä 10-15 minuuttia, lisää smetana, maustekurkut, tomaattipyree sekä kerma
ja kiehauta vielä kerran. Tarkista suolan riittävyys ja lisää jos on tarpeen.
Tarjoile juuresmuusin ja uunikuivattujen tomaattien kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti