torstai 31. joulukuuta 2015

Osteri on juhlaruokaa



Olen todella kateellinen kaikille niille, joille osterit ovat lähiruokaa. Mutta ehkä niitä ei osaisi arvostaa yhtä paljon, jos niitä saisi syödä mielin määrin joka päivä? Ostereista joko pitää tai sitten ei, me pidämme, sekä raakana että kypsennettynä.

kuva: realgoodfish.com

viikon kala (tai muu vedenelävä)  33 / 33     osteri

Uudenvuoden juhlimiseen osterit kuitenkin sopivat tosi hyvin, ja ne voi valmistaa esimerkiksi näin:
osterit mornay
osterit kilpatrick
ja lisäkkeeksi
fenkolipannacotta

Paras ruokajuoma osterien kanssa on samppanja, meillä Taittinger.

Osterien avaaminen sujuu näin



Fenkolipannacotta

300 g (2 isohkoa) fenkolia
1 valkosipulinkynsi
0,25 tl raastettua piparjuurta
1,5 dl vettä
1,5 dl kuohukermaa
3 rkl Pernodia, Pastista tai muuta vastaavaa anisviinaa
suolaa ja valkopippuria maun mukaan
2 rkl kuumaa kermaa
2 liivatelehteä

Leikkaa fenkolit sekä valkosipulinkynsi pieniksi paloiksi, laita ne kattilaan ja kaada päälle piparjuuriraaste, vesi, kerma sekä anisviina. Jos fenkoleissa on vihreitä töyhtöjä, nypi niitäkin mukaan kattilaan (niillä voi myös koristella valmiit pannacotat). Keitä niin kauan että fenkolit ovat kypsiä soseutettaviksi. Soseuta kattilan sisältö sauvasekoittimella ja mausta suolalla sekä valkopippurilla. Pannacottaseosta pitäisi nyt olla noin 3,5 desilitraa. Pehmitä liivatteita kylmässä vedessä muutaman minuutin ajan ja sulata ne pariin lusikalliseen kiehuvan kuumaa kermaa. Sekoita liivateseos huolella pannacottaseoksen joukkoon. Kaada fenkolipannacotta hyytymään pieniin kuppeihin ja laita kupit jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi. Tarjoiltaessa kumoa pannacotat lautasille.


Osterit Mornay

12 tuoretta osteria
25 g voita
1 rkl vehnäjauhoa
2 dl maitoa
30 g parmesaaniraastetta
maun mukaan suolaa ja valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
ripaus cayennepipuria
parmesaaniraastetta

Sulata voi kattilassa ja lisää siihen vehnäjauho. Kuumenna sekoitellen parin minuutin ajan matalahkolla lämmöllä. Lisää kuuma maito ja sekoita kunnes kastike on saostunut. Lisää parmesaani ja sekoita kunnes juusto on kokonaan sulanut kastikkeen joukkoon. Mausta lopuksi suolalla ja valkopippurilla sekä pikkuripauksella muskottipähkinää ja cayennepippuria.

Lusikoi jokaisen avatun osterin päälle mornaykastiketta ja ripottele lopuksi hiukan parmesaaniraastetta. Kypsennä uunissa grillivastuksen alla parin-kolmen minuutin ajan kunnes kastikkeeseen muodostuu ruskeita pilkkuja.


Osterit Kilpatrick

12 tuoretta osteria
Worchestershirekastiketta
savupekonia ilman näkyvää rasvaa tai
     ilmakuivattua italialaista tai espanjalaista 
     kinkkua
1 kevätsipuli ohuina viipaleina
mustapippuria myllystä

Tiputa jokaisen avatun osterin päälle hiukan Worcestershirekastiketta, sitten pekoni- tai kinkkupaloja sekä kevätsipulia. Mausta rouhitulla mustapippurilla. Kypsennä uunissa grillivastuksen alla parin-kolmen minuutin ajan.


2 kommenttia:

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Samaa mieltä, voi kun oliskin osterit lähiruokaa! Hyvää ja herkullista uutta vuotta:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvää ja herkulista uutta vuotta sinnekin :)