keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Granaattiomena ja kookoskerma sopivat joulujälkiruokaan
”Jouluna saa yölläkin syödä.” Niinpä niin, ja siksi joulujälkiruoka voisikin olla kevyt, raikas ja helppo valmistaa isollekin porukalle. Pari vuotta sitten tein joulun sukupäivälliselle jälkiruoan granaattiomenasta ja sain siitä tosi hyvää palautetta. Se olikin hyvää, mutta erittäin suuritöinen valmistaa. Kehittelin kauniin punaisesta granaattiomenasta hiukan erilaisen, raikkaan jälkiruokaversion, joka kaiken lisäksi valmistuu käden käänteessä. Kaikki erilliset elementit valmistetaan etukäteen ja annokset kootaan juuri ennen tarjoilua.

 
Kermainen kookosjogurtti-granaattiomenavaahto
(6 annosta)

krokantti
1 dl kidesokeria
2 rkl vettä
0,5 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
kinuskikastike
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
jogurttivaahto
1 granaattiomenan siemenet ja mehu
2 dl kuohukermaa
2 dl kookoskermaa (ei kevyt-! sillä se ei vaahtoudu)
200 g rasvatonta kreikkalaista jogurttia

Valmista ensin krokantti. Kaada sokeri paksupohjaiseen kattilaan ja kostuta sokeri vedellä. Kuumenna seosta sekoittamatta kunnes sokeri on sulanut ja muuttunut meripihkankeltaiseksi. Täydelliset ohjeet sokerin sulattamiseen täällä. Kaada sula sokeri varovasti leivinpaperille ja ripottele pinnalle saksanpähkinärouhe. Varo koskemasta sokeriin! Sula sokeri on paljon kuumempaa kuin kiehuva vesi. Anna sokerin jäähtyä rauhassa ja kun se on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, siirrä se hetkeksi pakastimeen. Kun pähkinä-sokerimassa on täysin kovettunut, rouhi se pieniksi paloiksi.

Kaada kattilaan kuohukerma sekä fariinisokeri ja keittele niitä koko ajan sekoitellen muutamien minuuttien ajan kunnes seos muuttuu paksummaksi ja vaaleammaksi. Seos kiehuu helposti yli, joten älä käännä sille selkääsi hetkeksikään. Jäähdytä kinuskikastike ennen käyttöä. Voit tietysti käyttää myös valmista kaupan kinuskikastiketta, mutta se ei ole läheskään yhtä hyvää kuin tämä, aidoista aineksista itse tehty.

Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet. Jotta et sotkisi koko keittiötä punaisilla roiskeilla, käytä siementen irrottamiseen koputtelumenetelmää, jonka ohje on täällä.

Jäähdytä mahdollisimman kylmiksi jogurtti, kerma sekä kookoskerma. Kaada kerma sekä kookoskerma yhteen kulhoon ja vatkaa ne mahdollisimman kovaksi vaahdoksi. Lisää jogurtti ja sekoita se vaahdon joukkoon.

Rakenna annokset laseihin, pohjalle kinuskikastiketta, sitten kookosjogurttivaahtoa, sitten kinuskikastiketta, krokanttia ja granaattiomenansiemeniä. Jatka samalla tavalla kunnes lasit ovat täynnä ja päällimmäisenä on krokanttia sekä granaattiomenansiemeniä. Tarjoile heti.


2 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Tosi nätti ja näyttävä jälkkäri. Sopii joulunaikaan täydellisesti.

Tuplaespresso kirjoitti...

Joo, näytti livenä paremmalta kuin kuvassa. Valaistusolosuhteet...