sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Maa-artisokka pannacotta ja jäähtyvässä liemessä kypsennetty lohi



Kypsensimme pitkästä aikaa lohta jäähtyvän liemen menetelmällä. Jääkaapissa sattui olemaan pussillinen maa-artisokkia, joten päätin tehdä niistä lohen kaveriksi pannacottaa. Mitään sopivaa reseptiä ei tietenkään löytynyt mistään, joten sellainen piti tehdä, eikä lopputulos ollut ollenkaan huono. Samalla sain kokeiltua Turun ruokamessuilta ostamaani Poppamiehen Liquid Garlicia, (joka osoittautui ihan käyttökelpoiseksi mausteeksi). Hiukan makeahko maa-artisokka ja happamassa liemessä kypsennetty lohi olivat oikeastaan aika loistava yhdistelmä. Annoksen täydensivät kananmuna, herneet sekä rapeat punasipuli ja paahdettu saaristolaisleipä.


Maa-artisokkapannacotta

500 g maa-artisokkia
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
1 tl Liquid Garlic valkosipulimaustekastiketta
2,5 dl kanalientä
1 dl kermaa
3 liivatelehteä (= 6 g)
tilkka kiehuvaa vettä

Harjaa maa-artisokat huolella juuresharjalla vedessä ja leikkaa ne vähän kirsikkatomaattia isommiksi paloiksi. Sekoita kulhossa oliiviöljy, suola sekä valkosipulimauste ja lisää maa-artisokanpalat. Sekoita huolella käsin kunnes kaikki on öljyn peitossa ja levitä palat leivinpaperille uunipellille. Kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia (käännä palat paiston puolivälissä) kunnes ne ovat kauttaaltaan pehmenneet. Kaada maa-artisokanpalat lautaselle, leikkaa ne ihan pieniksi paloiksi ja keitä paloja kanaliemessä muutaman minuutin ajan. 

Lisää kerma ja anna sen kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella ja painele sose tiheän siivilän läpi toiseen astiaan jotta kaikki kuorenkappaleet jäävät siivilään. Mittaa soseen määrä, sitä pitäisi olla nyt 4,5 desilitraa. Mikäli määrä on vajaa, lisää kiehuvaa vettä ja sekoita huolella.

Liivatteen oikea määrä on tärkeä. Sitä pitää olla sen verran, että valmiin hyytelön saa nostetuksi vadilta lautaselle, mutta ei niin paljon että hyytelöstä tulisi liian tiukkaa ja leikattavaa. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ja noin 5 minuutin kuluttua puristele niistä ylimääräinen vesi ja sulata ne tilkkaseen kuumaa vettä. Sekoita liivateliuos huolella maa-artisokkasoseen joukkoon ja laita astia jääkaappiin 15-20 minuutiksi. Kun seos on sopivasti jäähtynyt, sekoita se astian pohjia myöten, kaada sose laakealle vadille ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.

Leikkaa kauttaaltaan hyytynyt pannacotta paloiksi ja nosta varovasti metallisen paistinlastan avulla lautaselle kalan viereen.

Ai niin, voihan maa-artisokkapannacotan nauttia tietenkin myös ilman kalaa, jos vaikka hyydyttäisi sen pieniin kulhoihin ja tarjoilisi alkuruokana.


3 kommenttia:

Siiri / Pilkettä-blogi kirjoitti...

Maa-artisokkapannacotta kuullostaa todella mie

Kaura kirjoitti...

Nyt oisi resepti minun maun mukaan. Tuo jäähtyvässä liemessä kypsennetty lohi pitää kokeilla. Varmasti mehevää siten.

Tuplaespresso kirjoitti...

Toimii kumpikin yhdessä tai erikseen :)