Tänä
vuonna on ollut harvinaisen huono sienikesä. Kesän ensimmäiset suppilovahverot
ovat nyt ilmestyneet kauppiaalle – marraskuussa… Mietiskelin, että niistä tulisi
hyvä piirakka yhdessä muiden metsäisten ainesten, hirvenjauhelihan, timjamin ja
katajanmarjojen kanssa. Hyvää tulikin. Lisukesalaatti oli kotoisan maalainen, pirteää
punakaalia ja puolukkaa.
Hirveen
hyvä suppilovahveropiirakka
Taikina:
100 g voita
175 g vehnäjauhoa
ripaus suolaa
1 kananmuna
Täyte:
250 g hirven
jauhelihaa
1 l suppilovahveroita
1 sipuli
hienonnettuna
timjamia
(maun mukaan)
suolaa
voita
oliiviöljyä
150 g mustapippurituorejuustoa
6 rouhittua
katajanmarjaa
1 linnunsilmächili
hienonnettuna
40 g (n. 1 dl) raastettua parmesaania
2 kananmunaa
(koko L)
1 dl kermaa
muutama kirsikkatomaatti
halkaistuna
Nypi voi, jauhot ja suola tasaiseksi muruseokseksi.
Lisää muna ja sekoita se hyvin taikinaan. Taputtele taikinasta pallo ja laita
se kelmussa jääkaappiin noin tunniksi. Kauli sitten taikina ohueksi levyksi ja
painele se piirakkavuokaan. Pistele pohjaan reikiä haarukalla, peitä taikina
leivinpaperilla ja kaada paperin päälle muutama kourallinen paistopapuja.
Esikypsennä piirakkapohjaa uunissa 200 asteessa ensin 15 minuuttia, minkä
jälkeen nosta paperi papuineen pois ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia.
Ruskista hirven jauheliha voin ja oliiviöljyn
sekoituksessa. Mausta suolalla ja timjamilla ja siirrä sivuun. Kuullota
hienonnettu sipuli voissa, mausta timjamilla ja suolalla ja siirrä yhteen
ruskistetun jauhelihan kanssa. Puhdista sienet ja painele ne hiukan pienemmiksi
terävällä veitsellä. Laita sienet pannulle ja kuumenna niitä niin, että neste
niistä poistuu. Älä polta liian kuumalla pannulla äläkä käytä voita tai öljyä.
Yhdistä sipuli, jauheliha ja sienet pannulle, sekoita joukkoon
pippurituorejuusto ja kuumenna samalla niin, että ne sekoittuvat. Mausta
katajanmarjalla sekä chilillä ja siirrä sivuun jäähtymään.
Sekoita kulhossa munat, kerma ja parmesaaniraaste.
Levitä sieni-jauhelihatäyte piirakkapohjalle, painele siihen kirsikkatomaatin
puolikkaat ja lopuksi kaada muna-kermaseos näiden päälle. Paista 200 asteessa
noin 30 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.
Punakaali-puolukkasalaatti
5-6 dl punakaalia
ohuina suikaleina
1,5 dl jäisiä
pakastepuolukoita
kastike
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl juoksevaa
hunajaa
6 murskattua
katajanmarjaa
hiukan suolaa
maun mukaan mustapippuria
Murskaa ensin punakaalisuikaleet perunanuijalla tms
työkalulla ja laita suikaleet kulhoon. Lisää puolukat ja sekoita hyvin. Sekoita
kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin päälle. Sekoita vielä kerran ja
laita salaatti jääkaappiin painon alle mehustumaan pariksi tunniksi.
Tarkista maku ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa hunajaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti