(Kuvituskuva. Kuvan perunoilla ei ole mitään tekemistä kevytperunoiden kanssa.) |
Ajatellaanpa
asiaa uudelleen… Mitä eroa on ruoalla ja kevytruoalla? Jokainen jolla on vähänkin
makuaistia tallella, tunnistaa ainakin ruoan ja kevytruoan välisen maku(/mauttomuus)eron. Sen enempää
erittelemättä kenenkään valmistajan tuotteita nimeltä, kevytnakista on vähennetty
rasvan, lihan sekä mausteiden osuutta ja lisätty sellaisia aineksia joiden on
tarkoitus tämän jälkeen vielä jotenkin pitää nakki koossa. Kevytjuustoissa ehdoton raja
kulkee 17% kohdalla. Kaikki sitä vähemmän rasvaa sisältävät juustokkeet
muistuttavat lähinnä mautonta pyyhekumia. Kevytjogurteista on vähennetty
rasvaa, mutta lisätty kaikenlaisia sakeuttamis- ja stabilisointiaineita, jotta viskositeetti
ei muistuttaisi vettä. Sama koskee kevytlevitteitä ja kevytruoanlaittonesteitä,
jotka jälkimmäiset yrittävät imitoida kermaa - edes väriltään.
Enemmällä
prosessoinnilla ja suuremmalla määrällä lisäaineita elintarvikkeesta yritetään
tehdä esikuvansa näköistä samalla, kun kevyttuotteen mainontaan upotetaan suuret
summat rahaa, joka raha lopulta kuitenkin kerätään hölmöiltä kuluttajilta tuotteen
hinnassa. ”Sisältää 23% vähemmän rasvaa”… vähemmän kuin mikä? "Sisältää vähemmän sokeria"... vähemmän kun mikä? "Sisältää 50% vähemmän makua"... niin rehellistä mainosta en vielä ole sattunut näkemään.
Ja nyt
on keksitty kevytperuna !
Vähemmän
tärkkelystä, mutta enemmän hintaa. On siinä taas vedelle onnistuttu jalostamaan lisähintaa. Uusi erikoistuote, jota ostamalla saa
tuntea olevansa todellinen ruokatrendien edelläkävijä ja parempi ihminen. Maksamalla
enemmän voi ostaa itselleen paremman omantunnon, kuten erityisesti viime vuosina näyttää olleen tapana. Kevyttähän voi samalla syödä enemmän,
eikö vain? Ostetaan samalla oikein megapussi. Jippii!
Mihin on
unohtunut, että kaiken keinotekoisen keventämisen vastapainoksi voisi sen
sijaan syödä hiukan pienempiä annoksia ihan normaalia, hyvän makuista ruokaa.
Ja kolmen kevytperunan sijaan voi ottaa lautaselleen kaksi oikeaa perunaa? Vatsa
kiittää – ja lompakko.
12 kommenttia:
Voi hyvä tavaton...
KEVYTPERUNA? EI OO TOTTA?
Piste.
Olisi kiva kuulla, miltä nämä perunat maistuvat ja miten ne käyttäytyvät ruonlaitossa? Ovatko kiinteitä tai jauhoisia...? Onko kenelläkään kokemusta?
Minäkin haluaisin keksiä jotain, millä saisin ryövättyä ihmisten rahat. Mutta täytyy myöntää, ettei mielikuvitukseni ois ikinä riittänyt keksimään kevytperunaa. Vedelle jalostettu lisähintaa todellakin.
Jo vain. Mitähän ne seuraavaksi keksivät? Olen todellakin samaa mieltä, että keveyden nimissä ihmisiltä huijataan paitsi rahaa, myös huiputetaan ihmisiä uskomaan, että kevyt olisi terveellistä.
Meillä tehtiin täysremontti ruuan suhteen: käytetään luomu täysmaitoa, oikeaa voita, ja kermaa, joskin meidän kaupungin kaupoista ei saa enää karrageenitonta kermaa, joten käytän smetanaa tai ranskankermaa sen sijaan. Eipä ole vatsavaivoja, ja tietää mitä syö. Niin, ja meillä rakastetaan juustoja. Eikä ne ole mitään kevyt"juustoja"
T. Sanni
Ensin oli suo, kuokka ja Jussi - ja sitten tulikin toi kevytperuna. Joo. Ei ymmärrä ihminen, ei. Veikkaan, ettei pärjää maussa edes kaupan potulle, saati itsekasvatetulle Siiklille.
Meinasi nauraessa lirahtaa housuun!
Tunteeko joku jonkun, joka jaksaa syödä niin paljon pottuja, että sillä lihoo?
Ono aprillipäivä siirretty huhtikuulta marraskuulle?
t. Sari
Perunaa en syö ollenkaan muutenkaan.. mutta siis kevytperuna.. Ei oo totta, nyt tuleekin varmaa oikee perunabuumi :D.
On tämä sellainen keksintö, että en ihan uskalla veikata näille "kevytperunoille" mitenkään erityisen hyvää menestystä. Saattaa alkuun myydä hyvin, kun kansa ostaa näitä uteliaisuudesta, mutta siihen se taitaa jäädä, mikäli suomalaisilla on yhtään järkeä päässään...
@ luimupupu
... älä muuta sano...
@ Mariane
On se...
@ Nanna
Voisiko tuota nasevammin todeta...
@ Janne
Muusiperunoidenhan täytyy olla jauhoisia eli paljon tärkkelystä, joten eiköhän nämä ole enemmänkin kiinteitä ja vetisiä. Minä en taida viitsiä ostaa, mutta lupaan maistaa jos joku minulle tarjoaa.
@ Ulla
Ei tullut näistä sulle bisnestä ;)
@ Anonyymi Sanni
Niinpä... Jos kotikaupungissasi joku myy Arlan kuohukermaa, niin se taitaa vielä olla ilman karrageenilisää.
@ Muikku Verkko
Ei ole tainnut maku olla ihan ensimmäisenä mielessä kun näitä perunoita on kehitetty?
@ Ansku Gen
...kesällä... uusia siiklejä... juuri pellosta nostettuna... sillin kanssa... Onneksi sitä aikaa ei kestä kovin montaa viikkoa :)
@ Anonyymi Sari
Olisikin aprillia...
@ Kaura
...sitä perunabuumia odotellessa :D
Veikkaampa että parin vuoden päästä nää "kevytperunat" on vähin äänin vedetty markkinoilta täydellisenä floppina.
terveisin Jaska joka syö vaan oikeaa ruokaa.
Lähetä kommentti