Coffee
& Cognac Crème caramel
(8-10
pientä annosta)
sokerin
karamellisointiin
1,5 dl hienoa sokeria
2 rkl kylmää vettä
vanukas
2 dl kuohukermaa
3 dl maitoa
2 rkl espressojauhetta
1 tl jauhettua vaniljatankoa (dr. ötker)
4 munaa (koko L)
4 rkl tomusokeria
jallukahvisiirappi
2 dl jallukahvilikööriä (Alko 123796)
1 dl sokeria
vaniljakermavaahto
kuohukermaa
tomusokeria
jauhettua vaniljatankoa
viimeistelyyn
paahdettuja mantelilastuja
kokonaisia espressopapuja
Kaada sokeri kattilaan tasaiseksi kerrokseksi ja
tiputtele vesi sokerin päälle koko kattilan alalta. Kun sokeri on kauttaaltaan
vettynyt, laita kattila liedelle matalahkolle lämmölle ja vahdi koko ajan
sokerin sulamista. (Opas sokerin sulattamisesta täällä.) Kun sokeri on meripihkan keltaista, ota kattila pois liedeltä
ja kaada sulaa sokeria ohut, noin 1-2 mm paksuinen kerros vuokien pohjalle.
Tarvittaessa kääntele hiukan vuokia, jotta sokerikerroksesta tulee tasainen.
Anna sokerin jäähtyä ja kovettua.
Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen. Mittaa maito ja kerma
kattilaan ja lisää jauhettu vanilja. Kuumenna seos lähes kiehumispisteeseen. Vatkaa munat
ja sokeri sekä espressojauhe keskenään, sen verran että ne juuri alkavat
vaahtoutua. Kaada kuuma maitoseos kapeana nauhana muna-sokeriseokseen koko ajan
vatkaten. Siivilöi vanukasmassa kaatimeen. Jos pinnalla on paljon vaahtoa, anna
sen laskeutua ennen kuin kaadat seoksen vuokiin.
Laita isomman uunivuoan pohjalle märkä pyyhe ja
asettele vuoat pyyhkeelle. Pyyhe estää vuokia liukumasta. Sekoita vanukasseos
kunnolla pohjia myöten ja kaada vuokiin sokerin päälle. Kaada uunivuokaan
annosvuokien ympärille kiehuvan kuumaa vettä sen verran, että vesi ulottuu noin
puoleenväliin annosvuokien reunoja. Laita iso vuoka annosvuokineen uuniin ja
kypsennä vanukkaita noin 40-50 minuuttia. Jäähdytä vanukkaat ja siirrä ne
jääkaappiin seuraavaan päivään.
Kaada paksupohjaiseen kattilaan jallukahvilikööri sekä
sokeri ja keitä kokoon miedolla lämmöllä kunnes jäljellä on noin puolet. Näin
seos on keittynyt siirapiksi. Kaada siirappi heti pieneen keramiikkavuokaan
jäähtymään. (Siirapin voi keittää myös konjakista, sokerista ja tilkasta kahvia.) Vatkaa kerma, sokeri ja vanilja vaahdoksi.
Tarjoiltaessa irrota vanukkaiden reunat varovasti
ohuella veitsellä ja kumoa sitten jokainen omalle tarjoilulautaselleen, jolloin
pohjalle sulatettu sokeri on nyt päällä ja valuu siitä kastikkeeksi lautaselle.
Viimeistele annokset jallukahvisiirapilla, vaniljakermavaahdolla sekä
paahdetuilla mantelilastuilla ja kokonaisilla espressopavuilla.
2 kommenttia:
:p Nam! Joulun jälkkärikahville hyvä idea, tämä täytyy laittaa merkille! :)
Joulun tai uudenvuoden tai loppiaisen tai vapun tai... :)
Lähetä kommentti