Lehtipihvi, maustevoi ja ranskalaiset. Voiko
ruoka kuulostaa nostalgisemmalta? Vanhanaikaisemmalta? Naudan lihasta tehty
lautasen kokoinen lehtipihvi ranskalaisine perunoineen oli 80-luvulla yleisesti
parempienkin ravintoloiden ruokalistalla. Naudanlihan laatu on se, mikä
ratkaisee tämän ruoan lopputuloksen. Usein käytetään ulkofileetä, josta
leikattua siivua murjotaan erilaisin tavoin, jotta siitä saataisiin leveämpi ja
litteämpi. Samalla kuitenkin rikotaan lihan rakennetta, jolloin nesteet
poistuvat lihasta, lopputulos on rutikuiva ja 80-luvun tapaan paistettuna
vähintään läpikypsä. Suomeksi: mautonta ja sitkeää pahvia.
Paistoin
pihvit Hietalahden kauppahallin lihakauppa Roslundin ystävällisen myyjän ohuttakin
ohuemmiksi leikkaamista naudan paistiviipaleista. Paisti oli todella hyvin raakakypsynyttä
ja mureaa, eikä mitään pahoinpitelysessiota tarvittu keittiössä sen enempää
kuin hallissakaan. Se näyttävä iso koko korvattiin lukumäärällä, eli lautaselle
laitettiin kaksi pienempää, ohutta pihviä yhden asemesta.
Erilaiset
maustevoit olivat aikanaan suosittuja kastikkeen korvaajia ja siinä hengessä
tein näille pihveille maustevoin 80-luvun tapaan. Maun antajina olivat aikoinaan
useinkin kuivamausteet, kun nykyään suositaan tuoreita mausteita. Erilaisia
kuivamausteita löytyy ruokaa laittavista keittiöistä ja niillä voi maustaa voin
mieleisekseen.
Naudan lehtipihvit, maustevoi ja
ranskalaiset perunat
lehtipihvit
2 ohutta, hyvin
raakakypsynyttä, paistifileesiivua/syöjä
öljyä paistamiseen
ripaus suolaa
maustevoi
75
g huoneenlämpöistä voita
1/2
tl valkosipulijauhetta
1/2
tl chilijauhetta
1/4
tl suolaa
Sekoita
maustevoin aineet keskenään. Laita massa talouskelmulle ja kierrä pötköksi
kuten karkki. Laita jääkaappiin odottamaan ja jäähtymään.
Lisää maustevoireseptejä on hakusanalla maustevoi.
Lisää maustevoireseptejä on hakusanalla maustevoi.
ranskalaiset perunat
Sopivien
raaka-aineiden puutteessa, kiireessä saada ruokaa pöytään ehkä isommallekin
joukolle, tai jos muuten vaan kovasti laiskottaa tai ei tee mieli askarrella
pitkään keittiössä, voi käyttää kaupan pakastealtaasta löytyviä erilaisia
ranskalaisia tai vastaavia perunoita joko uunissa tai pannulla laitettuina. Jos
kuitenkin on aikaa ja halua, aineetkin löytyvät - ja tekee mieli nostaa annos
uudelle levelille (tv:n ”huippukokilta” kuultu ilmaus, yäk, kielen raiskausta,
puhisee Tuplaespresso), kannattaa toki tehdä ne perunat alusta alkaen ihan itse
kolmesti kypsentäen esimerkiksi Heston Blumenthalin tapaan tai vähän mutkia oikoen seuraavasti:
4
kpl isoja yleisperunoita
kuorittuina (= potut kahdelle)
2
l rypsi- tai rapsiöljyä
paistamiseen
Viipaloi
ja suikaloi perunat haluamasi kokoisiksi ja näköisiksi suikaleiksi. Voit myös
käyttää kuorimatonta perunaa, joka on hyvin pesty. Laita suikaleet kylmään
veteen, kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua ilman suolaa noin 6 minuuttia. Nosta
perunat vedestä ja anna jäähtyä. Kuivaa perunat hyvin talouspaperilla.
Jos
sinulla ei ole friteerauskeitintä, käytä paistolämpömittaria öljyn lämpötilan
tarkkailuun. Kuumenna öljy kattilassa 140 asteeseen ja laita perunat kattilaan
noin 5 minuutiksi sopivan pienissä erissä niin, että öljy ei jäähdy liikaa. (Tämän
perunamäärän friteerasin kolmessa erässä.) Tässä vaiheessa perunat eivät
oikeastaan vielä saa väriä. Nosta
perunat talouspaperilla vuorattuun astiaan ja anna valua ja jäähtyä.
Kuumenna
öljy uudelleen 180 asteeseen ja laita perunat uudelleen öljyyn kiehumaan 3-4
minuutiksi kunnes pinta on kauniin värinen. Valuta talouspaperin päällä. Heston
Blumenthalin video-ohje perunoille löytyy täältä. Paista lehtipihvit nopeasti,
mausta ja anna vetäytyä hetki. Nosta lehtipihvit lautaselle, laita viereen
perunat ja salaatti ja leikkaa maustevoista nappi pihvin päälle.
Kylläpä
80-luvulla osattiinkin tehdä maukasta ruokaa!
4 kommenttia:
Voi kun joskus kotona saisikin aikaan täydellisiä ranskalaisia. Se ei ole helppo laji, vaikka välillä meneekin nappiin.
Ei ole helppoa, ei: Heston kypsensi kolmeen kertaan ja viikonvaihteen iltiksessä Tomi Björk pisti paremmaksi ja kypsensi neljään kertaan. Olisko viisi kertaa mitään? :)
Heston on molekyyligastronomian kunkku! Katsokaa toi video tosiaan ja KUUNNELKAA mitä ukko puhuu, ei se vaan keittele noita kolmeen kertaan...
Ei mulla muuta :)
Kannattaa nimenomaan kuunnella. Videolla H.B. keittää perunat ensin vedessä ja sitten öljyssä. Videon lopulla hän mainitsee perunoiden olevan nyt valmiita lopulliseen, kolmanteen paistoon öljyssä. 1 x vedessä ja 2 x öljyssä tekee meidän laskuoppimme mukaan yhteensä kolme kertaa.
Ei mulla muuta.
Lähetä kommentti